Ελλάδα

Επιστράτευση: Στα νοσοκομεία οι ιδιώτες γιατροί – Οι περισσότεροι «παρουσιάστηκαν» σε Ερυθρό Σταυρό και Σισμανόγλειο

Ακούστε το άρθρο

Στα νοσοκομεία της Αττικής, που έχουν γονατίσει υπό την πίεση του κορωνοϊού και των συνεχόμενων εισαγωγών ασθενών, παρουσιάστηκαν, με ανάμικτα συναισθήματα, οι πρώτοι ιδιώτες γιατροί που επιτάχθηκαν, με απόφαση του υπουργείου Υγείας.

Γενικοί γιατροί, παθολόγοι και πνευμονολόγοι κάτω των 60 ετών, κρατώντας τα φύλλα επίταξης, από νωρίς το πρωί παρουσιάστηκαν στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.

Όπως αναφέρει το in.gr, η πλειοψηφία των γιατρών που επιστρατεύτηκαν, παρουσιάστηκαν ή αναμένεται να παρουσιαστούν στα νοσοκομεία «Ερυθρός Σταυρός» και «Σισμανόγλειο», που είναι και τα δύο τελευταία νοσοκομεία που… ρίχτηκαν στη μάχη, τα οποία μετατράπηκαν προσφάτως σε νοσοκομεία αποκλειστικά για COVID περιστατικά.

Σε όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, οι ιδιώτες γιατροί κατανέμονται ισομερώς.

Το ποσοστό της μέχρι τώρα προσέλευσης των γιατρών ξεπερνά το 90%, κάτι που η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, χαρακτήρισε πολύ ικανοποιητικό.

«Θα χρειαστεί μια προσαρμογή»

«Φαντάζομαι ότι θα χρειαστεί μια προσαρμογή, δε θα εγκλιματιστούμε σε δέκα λεπτά. Αλλά δεν θα υπάρχουν και μεγάλες διαφορές. Προφανώς ίσως σε κάποια γραφειοκρατικά θέματα να δυσκολευτούμε», σημείωσε μιλώντας στο Mega, ο πνευμονολόγος Λευτέρης Παπαλευθέρης, ένας από τους γιατρούς που επιστρατεύθηκαν στη «μάχη» κατά της πανδημίας.

Ο ίδιος παρουσιάστηκε στο Θράσιο και όπως τόνισε «θα προσπαθήσω να βοηθήσω τους συναδέλφους μου, όπως μπορώ. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι συνάδελφοί μου έχουν συμβάσεις που δεν μπορούν να τις παραβούν. Αυτός είναι ο λόγος πιστεύω που δεν μπορούσαν να πάνε εθελοντικά. Εμένα μου έλυσε τα χέρια η επίταξη, αν μπορώ να το πω αυτό», εξήγησε ο κ. Παπαλευθέρης.

Ερωτώμενος για τον αριθμό των πνευμονολόγων που υπάρχουν στη χώρα, σημείωσε πως δεν ξέρει τον ακριβή αριθμό τους.

«Δεν γνωρίζω τον ακριβή αριθμό των συναδέλφων μου πνευμονολόγων στη χώρα. Όσοι είμαστε, είμαστε ενωμένοι, πάνω από όλα είναι η πατρίδα, προέχει το συμφέρον τον ασθενών και να βοηθήσουμε τους συναδέλφους μας που έχουν υποστεί τα πάντα. Και στα ιδιωτικά ιατρεία ήμασταν κυματοθραύστες αυτού του κύματος. Τα απογεύματα αν δεν έχουμε εφημερία θα συνεχίσουμε τα ιατρεία μας. Όσοι περνούν τη νόσο χρειάζονται παρακολούθηση και αποκατάσταση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πώς θα αξιοποιηθούν οι ιδιώτες γιατροί

«Οι περισσότεροι γιατροί πήραν από την Δευτέρα τα φύλλα πορείας και οι υπόλοιποι σήμερα. Θα διαμοιραστούν σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ, ανάλογα με την ειδικότητα και την εμπειρία τους», σημειώνει μιλώντας στο iatropedia.gr ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος.

Όπως εξηγεί: «Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τις διαθέσιμες κλίνες και να αναπτύσσουμε νέες κλίνες. Ειδικά τώρα με την ενίσχυση των γιατρών θα μπορέσουμε να απελευθερώσουμε κάποιους πιο έμπειρους γιατρούς. Οι ιδιώτες γιατροί θα τοποθετηθούν σε αντίστοιχα τμήματα, για να πάνε οι πιο έμπειροι γιατροί να στελεχώσουν τις πιο δύσκολες μονάδες, που είναι οι ΜΕΘ. Αν κάποιος έχει προηγούμενη εμπειρία ως νοσοκομειακός γιατρός, φυσικά θα τον αξιοποιήσουμε σε ΜΕΘ. Έναν γενικό γιατρό, π.χ. δεν έχει νόημα να τον βάλουμε στη ΜΕΘ, αλλά θα μπορεί να προσφέρει στα ΤΕΠ και κάποιος ίσως πιο έμπειρος να πάει σε άλλα τμήματα πιο απαιτητικά».

Ο συγκεκριμένος προγραμματισμός έχει ορίζοντα τεσσάρων εβδομάδων, με την ελπίδα τότε να αρχίσει να σημειώνεται μια ύφεση, όπως λέει ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας:

«Αν δεν την δούμε αυτήν την ύφεση και χρειαστούν και επιπλέον δυνάμεις, έχουμε κάποια σχέδια που απαιτούν ενδεχομένως και επιπλέον γιατρούς. Ας ελπίσουμε όλα αυτά τα σχέδια, όμως, να μείνουν στο συρτάρι», τονίζει.

«Λύση αρπακόλλα»

Από την άλλη πλευρά για «λύση αρπακόλλα» έκανε λόγο ο Αντιπρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, Παύλος Καψαμπέλης αναφερόμενος στην επιστράτευση των 206 ιδιωτών γιατρών. Επισήμανε ότι έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα οι συζητήσεις και με νηφαλιότητα και ψυχραιμία να βρεθούν οι πιο ενδεδειγμένες λύσεις.

«Από πλευράς υπουργείου υπάρχει προσπάθεια μετακύλισης των ευθυνών σε εμάς» πρόσθεσε ο κ. Καψαμπέλης τονίζοντας ωστόσο ότι έστω και σε αυτές τις συνθήκες θα στηρίξουν τις προσπάθειες των ιατρικών συλλόγων. «Παράλληλα το υπουργείο θα πρέπει να κάνει κάποιες κινήσεις και να μην περιμένει απέξω τη βοήθεια μόνο», συμπλήρωσε.

Όπως διευκρίνισε, «για το νοσοκομείο Σωτήρια υπάρχουν 20 προκηρυγμένες θέσεις πνευμονολόγων και έχουν κατατεθεί 80 αιτήσεις ενδιαφερόμενων νέων γιατρών με πρόσφατη νοσοκομειακή εμπειρία και με μια υπουργική απόφαση μιας ώρας αυτοί εντάσσονται μέσα».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν θα αποδώσει μια τέτοια ενέργεια τα αναμενόμενα. «Τι περιμένουν από γιατρούς που έχουν φύγει από 20, 30 χρόνια από τα νοσοκομεία ότι θα μπορέσουν να προσαρμοστούν αμέσως; Όχι. Και θα δημιουργήσουν προβλήματα και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας», σημείωσε.

«Έχουμε μετατραπεί σε χώρα μιας νόσου, υπάρχουν όμως νόσοι πιο σοβαρές όπως οι καρδιολογικές και οι ογκολογικές», σημείωσε.

Είχε δηλώσει εθελοντής αλλά… επιστρατεύτηκε

«Ντροπιαστικό» χαρακτήρισε το χαρτί της επιστράτευσης ο ιδιώτης παθολόγος Στέλιος Δερμιτζάκης αποκαλύπτοντας πως ο ίδιος  είχε δηλώσει εθελοντής, έτσι ώστε να συνδράμει με τις υπηρεσίες του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Όπως είπε ο ίδιος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αν και είχε κάνει τη σχετική αίτηση από τις 10 Μαρτίου, δεν είχε λάβει απάντηση για πολλές ημέρες. «Μετά από μία εβδομάδα, κάλεσα στον Ιατρικό Σύλλογο προκειμένου να μάθω γιατί δεν με έχουν καλέσει, την ώρα που οι συνάδελφοί μας αντιμετώπιζαν πρόβλημα στα νοσοκομεία», είπε.

Όπως περιέγραψε, μία αστυνομικός, ασθενής του, τον ενημέρωσε για το φύλλο πορείας που εκδόθηκε, ώστε να παρουσιαστεί στο Σωτηρία. «Για μένα είναι ντροπιαστικό να πηγαίνω κρατώντας αυτό το χαρτί ( το φύλλο επίταξης). Θα προτιμούσα χίλιες φορές να πάω ως εθελοντής – όπως άλλωστε είχα προσφερθεί και όχι κρατώντας αυτό το χαρτί» τόνισε.

Όλη η επικαιρότητα