Ηλεία Υγεία

Επιφυλακτικοί στο πρώτο κύμα εμβολιασμού οι υγειονομικοί στα Κ.Υ. Γαστούνης – Βάρδας

Ακούστε το άρθρο

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται αρκετοί υγειονομικοί  των Κέντρων Υγείας Γαστούνης και Βάρδας  στον εμβολιασμό τους εναντίον του κορωνοϊού που θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες.

Έτοιμα να υποδεχθούν τα εμβόλια  κατά του κορωνοϊού είναι τα ΚΥ Γαστούνης και Βάρδας, με τους υγειονομικούς όμως να είναι επιφυλακτοί αλλά όχι αρνητικοί στο να εμβολιασθούν μετά το πρώτο κύμα εμβολιασμού.

Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες,  στο ΚΥ Γαστούνης από τους περίπου 55 εργαζόμενους  ελαφρώς λιγότεροι από τους μισούς θα εμβολιασθούν αργότερα ενώ περίπου ίδια είναι η εικόνα και στο ΚΥ Βάρδας  αφού από τους περίπου 28 εργαζόμενους οι μισοί  θα εμβολιασθούν με το δεύτερο κύμα.

Οι διευθύνσεις των ΚΥ έχουν αποστείλει ειδικούς καταλόγους προς την 6 ΥΠΕ με τα ονόματα αυτών που θα εμβολιαστούν. Στα ερωτηματολόγια υπήρχε η ερώτηση «αν θα εμβολιαστείτε» και δύο επιλογές ΝΑΙ και ΟΧΙ. Δεν υπήρχε απάντηση του τύπου «Δεν ξέρω ακόμη» ή «θα εμβολιαστώ λίγο αργότερα».

Σεμινάρια

Χθες οι εργαζόμενοι των δύο ΚΥ συμμετείχαν σε σεμινάριο με τηλεδιάσκεψη με θέμα «πως θα γίνει η διαδικασία» του εμβολιασμού που στηρίζεται στον σωστό, τον ακριβή προγραμματισμό του ΚΥ. Το σεμινάριο θα συνεχισθεί και σήμερα.

Ακριβής προγραμματισμός

Τα εμβόλια αναμένονται στα Κέντρα Υγείας τις επόμενες μέρες.  Θα  φθάσουν με απόλυτα ασφαλή μικρά φορτηγά οχήματα σε ειδικές συσκευασίες σε ξηρό πάγο,  δηλαδή σε βαθιά κατάψυξη. Στη συνέχεια θα ξεπαγώνονται λίγο πριν χρησιμοποιηθούν και θα μπορούν να διατηρούνται μέχρι πέντε ημέρες στο ψυγείο του εμβολιαστικού κέντρου.

Αυτό σημαίνει πως πριν οι γιατροί τα αποψύξουν θα πρέπει να είναι γνωστό πόσα ακριβώς εμβόλια θα γίνουν σε διάστημα πέντε ημερών. Να σημειωθεί πως κάθε φιαλίδιο αντιστοιχεί σε πέντε δόσεις.

Τα κουτιά με τα εμβόλια  θα αποθηκεύονται στα ήδη υπάρχοντα ψυγεία αφού υπάρχει και στα δύο ΚΥ αρκετός χώρος. Πάντως σήμερα παραλαμβάνει το ΚΥ Γαστούνης ακόμη ένα ψυγείο.

 42 εμβόλια ανά βάρδια

Οι εμβολιασμοί θα διεξάγονται κυρίως από νοσηλευτές και επισκέπτες Υγείας με την επίβλεψη γιατρού.Το ωράριο που θα ορισθεί θα είναι έως τις 20:00 το βράδυ ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος.

Οι εμβολιασμοί θα διεξάγονται σε δύο βάρδιες προσωπικού, ενώ σε κάθε Μονάδα θα μπορεί να εμβολιάζεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων (42 πολίτες ανά βάρδια), ώστε να μην προκληθεί συνωστισμός στην περίπτωση που υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για το εμβόλιο του κορονοϊού.

Ο εμβολιασμός θα γίνεται με προκαθορισμένα ραντεβού, ώστε να τηρηθεί μία σειρά.

Όλη η επικαιρότητα