Ερημιά και απογοήτευση στις τουριστικές περιοχές της Ηλείας – Στο 15% οι κρατήσεις για τον Αύγουστο

Share

Μεγάλο είναι το πλήγμα που αφήνει στο πέρασμά του ο covid19 αυτό το καλοκαίρι, αφού μέχρι τώρα κατάφερε να βάλει τον ελληνικό τουρισμό στην εντατική και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών κανείς δεν είναι σε θέση να κάνει προβλέψεις για το 2021.

Έτσι μιλάμε για μία χαμένη τουριστική χρόνια, που κόστισε επιπλέον 18%-20% στους ξενοδόχους λόγω των πρωτοκόλλων, τα αεροδρόμια νέκρωσαν, οι αρχαιολογικοί χώροι ερήμωσαν, η κρουαζιέρα ακυρώθηκε και με τα κρούσματα του κορωνοϊού να αυξάνονται.

Ο φετινός Ιούλιος έκλεισε με 25% πληρότητα εκτός της Ολυμπίας που μόλις άγγιξε το 5%. Τα ξενοδοχεία απασχολούν σχεδόν το 55% του προσωπικού τους με το υπόλοιπο να παραμένει άνεργο. Και φέτος περισσότερο από ποτέ το ελληνικό κράτος καλείται να συνδράμει στον τουρισμό που απασχολεί τόσους ανθρώπους, που ζουν τόσες οικογένειες και που στα χρόνια της οικονομικής κρίσης στήριξε αυτός, την ελληνική οικονομία, όλα αυτά σε έναν περίεργο, μουδιασμένο και όχι τουριστικό Αύγουστο όπως παλιά, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις θα αγγίξει σε πληρότητα περίπου το 40%…


Βασίλης Τυλιγάδας Πρόεδρος Ξενοδόχων Αρχ.Ολυμπίας

«Με 5% πληρότητα έκλεισε ο Ιούλιος και ο Αύγουστος εκτιμώ θα είναι γύρω στο 15%. Ο τουρισμός για την Ολυμπία τελείωσε, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος έχουν ήδη ακυρωθεί. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε το 2021. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα και από το κράτος και από τους δήμους. Είναι τραγική η κατάσταση.».


Γεράσιμος Ζαχαρόπουλος, Πρόεδρος Ξενοδόχων Πύργου

«Η πληρότητες τον Ιούλιο ήταν 20-25%. Ο Αύγουστος είναι 15 ημέρες με Έλληνες εκδρομείς όπου η πληρότητα δεν θα ξεπεράσει το 50%. Η απουσία ξένων επισκεπτών είναι τεράστια, αφού οι λίγοι προτιμούν την Β.Ελλάδα ή τα νησιά. Είχαμε κρούσει το καμπανάκι σε περιφερειακό-τοπικό επίπεδο και είχαμε ζητήσει να γίνει μια επιθετική τουριστική προβολή, όμως δεν εισακουστήκαμε. Η απουσία ενός οργανωμένου τουριστικού σχεδίου με ένα ισχυρό brand name, η έλλειψη αυτοκινητόδρομου και τρένου, μας αφήνουν ουραγούς πάλι με ότι αυτό σημαίνει για την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση.».

Grecotel Olympia Riviera Resort & Aldemar Olympian Village

«Σύμφωνα με πληροφορίες και στα δύο πολυτελή συγκροτήματα ο Ιούλιος κινήθηκε γύρω στο 25% σε πληρότητα και με περιορισμένες κρατήσεις για τον Αύγουστο.Τα δύο μεγαθύρια τον Ιούλιο επισκέφθηκαν κυρίως Έλληνες με οδική πρόσβαση και παρά το ότι δεν σημειώθηκε κανένα κρούσμα στην περιοχή ακυρώθηκαν πολλές πτήσεις στον Άραξο. Από όλους γίνεται μια εξαιρετική προσπάθεια για να στηριχθεί ο τουρισμός με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και να ανασάνει η τοπική οικονομία…»


Αντώνης Μαυρόπουλος, Πρόεδρος Ξενοδόχων Πεδινής Ηλείας

«Ο Ιούλιος έκλεισε γύρω στο 25%. Οι Έλληνες δεν κάνουν κράτηση, αποφασίζουν την τελευταία στιγμή. Από τον Άραξο έχουν ακυρωθεί πολλές απευθείας πτήσεις και όσες έρχονται συμπληρώνουν επιβάτες από 2 και 3 αεροδρόμια. Από Ρωσία, Πολωνία και Ουκρανία δεν έχουμε τουρίστες. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση και τα όποια έσοδα δε φτάνουν να καλύψουν τα έσοδα. »

Κων/νος Μαρινάκος, Πρόεδρος Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου

«Δεν εννοείται να προβαίνουμε σε «αποκλεισμούς» τουριστών βάσει της χώρας εφόσον μας επισκέπτονται μόνο όσοι έχουν κάνει τεστ. Δεν είναι δυνατόν να δημιουργείται αύξηση στο κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων λόγω της εφαρμογής των πρωτοκόλλων και να τους απαγορεύεται η χρήση υπηρεσιών τους. Τα ξενοδοχεία δεν έχουν έσοδα και πώς θα είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, τη στιγμή που δεν έχουν εισπράξει κανένα ποσό από τα εργαλεία χρηματοδότησης ΤΕΠΙΧ ΙΙ, επιστρεπτέα προκαταβολή κλπ. Μόνο με γενναίες πολιτικές αποφάσεις θα διατηρήσουμε τον τουρισμό ζωντανό.»