Ηλεία Πολιτική

Ερωτήσεις στη Βουλή από Τζαβάρα και Καλαματιάνο – Στο επίκεντρο η προβληματική κατάσταση της Υγείας

Ακούστε το άρθρο

Στο επίκεντρο η προβληματική κατάσταση της Υγείας

Ερωτήσεις στη Βουλή κατέθεσαν για την προβληματική κατάσταση της υγείας στην Ηλεία, ο βουλευτής Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός, Κώστας Τζαβάρας και ο βουλευτής Ηλείας του Σύριζα, Διονύσης Καλαματιάνος.

Κ. Τζαβάρας: «Να διασφαλισθεί νομοθετικά η επάρκεια των περιφερειακών νοσοκομείων σε ιατρικό προσωπικό»

Ο κ. Τζαβάρας ζητά να διασφαλισθεί νομοθετικά η επάρκεια των περιφερειακών νοσοκομείων σε ιατρικό προσωπικό και χαρακτηριστεί αναφέρει τα εξής:

Την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα θωρακίσουν τη λειτουργία των περιφερειακών νοσοκομείων ζητά με ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, επισημαίνοντας ότι οι πρόσφατες προκηρύξεις για την πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού στα Νοσοκομεία της χώρας ανέδειξαν ένα σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά.

Όπως επισημαίνει ο Ηλείος βουλευτής, αρκετοί ιατροί, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη της Πολιτείας για άμεση πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού στο ΕΣΥ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, επέλεξαν να υποβάλουν την παραίτησή τους προκειμένου να συμμετάσχουν στις προκηρύξεις και να διεκδικήσουν τον διορισμό τους σε νοσοκομεία μεγάλων αστικών κέντρων, αφήνοντας ακάλυπτα εν μέσω πανδημίας τα περιφερειακά νοσοκομεία στα οποία υπηρετούν, καθότι η ισχύουσα νομοθεσία παρέχει αυτό το προνόμιο.Ενδεικτικά, στην προκήρυξη που εκδόθηκε στις 5.2.2020, οι όροι που τίθενται είναι ότι ιατρός που διεκδικεί διορισμό, πρέπει να έχει παραιτηθεί από θέση κλάδου ιατρών ΕΣΥ μέχρι τη λήξη προθεσμίας της προκήρυξης ή να μην έχει παραιτηθεί από θέση του κλάδου ιατρών ΕΣΥ πριν από τη συμπλήρωση μόλις δύο ετών από τον διορισμό του.

Ο Κώστας Τζαβάρας τονίζει ότι οι προκηρυγμένες θέσεις ειδικευμένων ιατρών σε νοσοκομεία της Περιφέρειας που απέχουν αρκετά χλμ από την Αθήνα, όπως π.χ. του Πύργου και της Αμαλιάδας, παρέμειναν κενές, καθότι δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον πρόσληψης από το ιατρικό δυναμικό της χώρας, φαινόμενο που δεν είναι πρωτοφανές αλλά καταγράφεται εδώ και αρκετά χρόνια και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά με την παροχή επιπλέον κινήτρων και με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στη Δημόσια Υγεία, όπως είχε ήδη επισημάνει σε προηγούμενη ερώτησή του.

Ο Ηλείος βουλευτής υπογραμμίζει ότι πλέον είναι αναγκαία η τροποποίηση της νομοθεσίας, προκειμένου να διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία των περιφερειακών νοσοκομείων και να μη διαταράσσεται αιφνιδιαστικά λόγω των ευνοϊκών διατάξεων που διέπουν τη διαδικασία διορισμού των ιατρών στα δημόσια νοσοκομεία εξαιτίας της άμεσης ανάγκης αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Είναι αναφαίρετο δικαίωμα οποιουδήποτε ιατρού να υπηρετεί όπου επιθυμεί και να διεκδικεί το καλύτερο για τη ζωή του και την επαγγελματική του καριέρα, ωστόσο θα πρέπει η Πολιτεία να θεσπίζει “δικλίδες ασφαλείας” για την εύρυθμη λειτουργία των περιφερειακών νοσοκομείων, διότι ύψιστη προτεραιότητα είναι η περίθαλψη των ασθενών και όχι η –καθ’ όλα σεβαστή- προσωπική επιθυμία του καθενός. Για τον λόγο αυτό ζητάω από τον υπουργό Υγείας να προβεί στις κατάλληλες νομοθετικές ενέργειες και ταυτόχρονα να αναθεωρήσει τη λίστα των «άγονων» περιοχών Α΄ Κατηγορίας εντάσσοντας σε αυτές και την Ηλεία», δήλωσε.

Στη Βουλή επαναφέρει τη δραματική κατάσταση των Νοσηλευτικών Μονάδων της Ηλείας ο Διονύσης Καλαματιανός

Από την πλευρά του, ο κ. Καλαματιανός, επαναφέρει στη Βουλή τη δραματική κατάσταση και την εγκατάλειψη των Νοσηλευτικών Μονάδων της Ηλείας τονίζοντας τα εξής:

«Η συστηματική άρνηση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας να στηρίξουν και να ενισχύσουν τη δημόσια υγεία της χώρας με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, έχει οδηγήσει το Ε.Σ.Υ σε αδιέξοδο.

Οι Νοσηλευτικές Μονάδες του νομού Ηλείας βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, μέσα στην υγειονομική κρίση και οι συνθήκες χειροτερεύουν. Χαρακτηριστική για το μέγεθος του κινδύνου είναι η σοβαρή έλλειψη ιατρών παθολόγων. Είναι γνωστό ότι αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο Πύργου υπηρετεί μόλις ένας ιατρός παθολόγος.

Αντί, λοιπόν, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλά και η 6η ΥΠΕ να μεριμνήσουν εγκαίρως, προκειμένου ν’ αποφύγουμε αυτή τη δυσμενέστατη και επικίνδυνη εξέλιξη, δεν έχουν προβεί σε αποτελεσματικές ενέργειες για να ενισχυθεί ο νομός με μόνιμους ιατρούς παθολόγους και να λειτουργεί ικανοποιητικά η παθολογική κλινική, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις και οχλήσεις.

Από το Μάρτιο του 2020 οι Νοσηλευτικές Μονάδες της Ηλείας, αντί να ενισχύονται, χάνουν ιατρούς, καθώς πολλοί έχουν παραιτηθεί ή πρόκειται να παραιτηθούν. Όχι μόνο δεν έρχονται ιατροί για να καλυφθούν τα κενά, αλλά αποχωρούν κιόλας, γιγαντώνοντας την απόγνωση των κατοίκων και του υγειονομικού προσωπικού.

Από τα τέλη Απριλίου έως και σήμερα δίνονται εντολές αναγκαστικής μετακίνησης ιατρών παθολόγων από νοσοκομεία της Πάτρας και από άλλα νοσοκομεία της Πελοποννήσου για το Νοσοκομείο Πύργου, οι οποίοι εκτελούν την εφημερία και την επόμενη μέρα φεύγουν. Βεβαίως, αυτή η αναγκαστική μετακίνηση σε καμία περίπτωση δε λύνει το πρόβλημα.

Επίσης, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου λειτουργούν δίχως ειδικευμένο εντατικολόγο, με ότι σημαίνει αυτό για την ασφαλή λειτουργία τους.

Η άμεση προκήρυξη θέσεων ιατρών για να καλυφθούν τα κενά, είναι αναγκαιότητα, που θα έπρεπε να έχει ήδη υλοποιηθεί. Η προκήρυξη των θέσεων θα πρέπει να περιλαμβάνει κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής, κήρυξη των νοσοκομείων της Ηλείας ως άγονων Γ΄ ζώνης και ενίσχυση της εντοπιότητας, ώστε οι ιατροί να επιλέξουν και να παραμείνουν στις Νοσηλευτικές Μονάδες του νομού.

Παράλληλα, κρίσιμο είναι και το ζήτημα της εύρυθμης λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων που επιχειρούν αυτή τη στιγμή στην Ηλεία, καθώς είναι απαραίτητη η ενίσχυσή τους με επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν με ομαλότητα και επάρκεια.

Ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας θα πρέπει, επιτέλους, να απαντήσει:

. Αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με το να μείνουν, ουσιαστικά, οι Νοσηλευτικές Μονάδες ενός ολόκληρου νομού με μόλις έναν παθολόγο;
. Τι προτίθεται να πράξει ώστε να αναστρέψει αυτή την απαράδεκτα δυσμενή κατάσταση; Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να υπάρξει ομαλή, ασφαλής και βιώσιμη λειτουργία παθολογικής κλινικής στις Νοσηλευτικές Μονάδες του νομού;
. Θα μεριμνήσει προκειμένου να ενισχυθούν άμεσα οι δομές υγείας της Ηλείας με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να λειτουργήσουν με ασφάλεια και επάρκεια;
. Σκοπεύει το Υπουργείο να δημοσιεύσει νέες προκηρύξεις πλήρωσης θέσεων μονίμων ιατρών για τις δομές του Ε.Σ.Υ και αν ναι, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για το νομό Ηλείας, με παροχή κινήτρων, δεδομένου ότι υφίστανται τεράστιες ελλείψεις σε επιστημονικό προσωπικό στις Νοσηλευτικές Μονάδες του;
. Προτίθεται να ενισχύσει με επιπλέον προσωπικό τα εμβολιαστικά κέντρα που επιχειρούν αυτή τη στιγμή στην Ηλεία;

Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία των κατοίκων του νομού Ηλείας είναι άμεσος και κατεπείγων. Δεν ανεχόμαστε άλλο την αδιαφορία και την εγκατάλειψη.

Όλη η επικαιρότητα