Ηλεία

Ευεργετικό «κούρεμα» 50% σε αγρότες από τη Ζαχάρω

Ακούστε το άρθρο

Απόφαση για«κούρεμα» 50%σε δάνεια 80.000 ευρώ εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Αρήνης (Ζαχάρως)πριν από μερικές ημέρες, παρέχοντας σημαντική ανακούφιση σε 57χρονο δανειολήπτη από τη Ζαχάρω και στη σύζυγό του, οι οποίοι είναι αγρότες και με ελάχιστα εισοδήματα. Για τον δανειολήπτη, εκτός από το σημαντικό «κούρεμα», η απόφαση του Ειρηνοδικείου προβλέπει καταβολές ύψους 40 ευρώ τον μήνα για τα επόμενα τρία χρόνια και στη συνέχεια την αποπληρωμή του υπόλοιπου σε βάθος 20 ετών με μηνιαία καταβολή 166 ευρώ.

Παράλληλα, το σπίτι του δεν βγαίνει στο «σφυρί», καθώς προβλέπεται η εξαίρεση της κύριας κατοικίας από την εκποίηση, ενώ εξαιρούνται και τα τρία αγροτεμάχια του 57χρονου από την εκποίηση, καθότι κρίθηκε πως η εκποίησή τους δεν θα αποφέρει κάποιο αξιόλογο τίμημα για την ικανοποίηση των τραπεζών.

Για τη σύζυγό του, η οποία ήταν εγγυήτρια σε ένα δάνειο με υπόλοιπο περίπου 4.500 ευρώ αποφασίστηκε η καταβολή του συνολικού ποσού των 720 ευρώ σε διάστημα τριών (3) ετών με μηνιαία δόση 20 ευρώ το μήνα,  και απαλλαγή της από το υπόλοιπο ποσό.  Ο 57χρονος, μαζί με τη σύζυγό του μένουν μόνιμα στη Ζαχάρω, είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και είχαν λάβει στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια την προηγούμενη δεκαετία, καθώς είχαν ικανοποιητικό εισόδημα.

Ωστόσο, όπως αναφέρει και η απόφαση του Ειρηνοδικείου Αρήνης, το ζευγάρι «έχει περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής των επίδικων χρεών τους η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση των εισοδημάτων τους και στην παράλληλη αύξηση των χρεών τους αλλά και στους κάθε είδους φόρους με τους οποίους επιβαρύνθηκαν οι πολίτες τα τελευταία έτη». 

Την υπόθεση χειρίστηκε η δικηγόρος Μαρία Δ. Δρακοπούλου, η οποία εξέφρασε στην εφ. «Πατρίς» την ικανοποίησή της για την απόφαση του Ειρηνοδικείου Αρήνης (Ζαχάρως) τονίζοντας ότι η απόφαση είναι αναμφίβολα ανακουφιστική για τους συγκεκριμένους δανειολήπτες αλλά και ιδιαίτερα ενθαρρυντική για όσους έχουν υπαχθεί ή πρόκειται να υπαχθούν στο Νόμο 3869/2010, καθότι όχι μόνο προστατεύει την πρώτη κατοικία με μικρές μηνιαίες δόσεις, αλλά διασώζονται και άλλα περιουσιακά στοιχεία όπως τα αγροτεμάχια του δανειολήπτη, τα οποία αν ρευστοποιούνταν θα του στερούσαν το μοναδικό του εισόδημα.

Όλη η επικαιρότητα