Ηλεία Υγεία

Ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένοι λένε «ναι» στο εμβόλιο

Ακούστε το άρθρο

Έντονη είναι η ανησυχία των πολιτών για την εξάπλωση του κορωνοϊού, αφού συνεχώς βλέπουν πως τα κρούσματα κατά μέσα όρο την ημέρα κυμαίνονται περίπου στα 2.000… Οι μεγαλύτερες ηλικίες όπως και άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες θεωρούν πως το εμβόλιο αποτελεί ένα σημαντικό όπλο στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Στις νεώτερες ηλικίες ωστόσο υπάρχει ένας προβληματισμός λόγω των όσων ακούγονται γύρω από τη δράση του, την αποτελεσματικότητά του και για το αν έχει παρενέργειες που δεν φαίνονται άμεσα.

Πρόσφατα σε έρευνα που έγινε πανελλαδικά στο ερώτημα «αν θα κάνετε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού», το 64% των ερωτηθέντων απαντά σίγουρα ναι ή μάλλον ναι, ενώ ένα 30%, απαντά μάλλον όχι και σίγουρα όχι.

Σε ερώτηση που τους ετέθη αναφορικά με τη χρονική στιγμή που θα επιλέξουν να κάνουν το εμβόλιο, το 34% των ερωτηθέντων, απαντά άμεσα, το 21% μετά από 2-3 μήνες, το 21% απαντά αργότερα και ένα 16% απαντά ποτέ.

Η εφημερίδα “Πατρίς” προσπαθώντας να ιχνηλατήσει τις προθέσεις των πολιτών για το αν θα κάνουν ή όχι το εμβόλιο απευθύνθηκε στους κατοίκους της Ηλείας που κατέθεσαν τη γνώμη τους πάνω σε αυτό το ζωτικής σημασία θέμα…

Γιάννης Παπαγιαννόπουλος

Πρέπει να κάνω εμβόλιο για τον covid-19 όταν αυτό διατεθεί. Είμαι στις ευπαθείς ομάδες. Αναγκαστικά πρέπει να κάνω όπως καταλαβαίνετε.

 

Κωνσταντίνος Τορνάι

Το σκέφτομαι δεν είμαι σίγουρος. Με προβληματίζουν όλα αυτά που ακούγονται γύρω από το θέμα του εμβολίου. Υπάρχει ένα ασαφές τοπίο γύρω από το θέμα. Το σκέφτομαι δεν είναι ότι δεν το σκέφτομαι. Άμα όμως είναι για την ασφάλειά μου και όντως έχει αποτέλεσμα θα το έκανα. Για τη μητέρα  μου δεν το σκέφτομαι θα το κάνει γιατί ανήκει και στις ευπαθείς ομάδες.

Φώτης Κωνσταντόπουλος – Παιδίατρος

Όσον αφορά τα εμβόλια επειδή οι παιδίατροι ειδικά ασχολούνται με αυτά  από την αρχή που βγήκαν για τα παιδιά, θέλω να πω ότι είμαι υπέρ του να το κάνουν οι πολίτες. Πρέπει το εμβόλιο αυτό για τον κορωνοϊό Β να το κάνουμε όλοι. Πρέπει να φοράμε μάσκες όλοι, πρέπει να κρατούμε τις αποστάσεις όλοι και να έχουμε και καθαριότητα, αν θέλουμε να προχωρήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τον ιό αυτό.

 

Βασίλης Δρεμπέλας

Με αυτά που ακούω έχω μπερδευτεί κι εγώ. Ότι δείξει το αποτέλεσμα. Ας το κάνουν πρώτα οι γιατροί και αυτοί που πρέπει να το κάνουν να δούμε το αποτέλεσμα. Νομίζω ότι πρέπει να το κάνει ο κόσμος τι να κάνουμε τώρα. Τώρα ακούγονται πάρα πολλά γύρω από το εμβόλιο. Άγνωστο.

 

Δημήτρης Ζωγόπουλος

Ναι θα το κάνω το εμβόλιο. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να το κάνουμε γιατί ανήκω και στις ευπαθείς ομάδες. Είναι απαραίτητο για την προστασία του οργανισμού μας από τον κορωνοϊό.

Αντρέας Αναγνωστόπουλος

Βεβαίως και θα το κάνω το εμβόλιο. Δεν αμφιβάλω για τη δράση του. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά με το εμβόλιο και θα απαλλαχτούμε από την πανδημία  στο μέλλον. Από αυτά που ακούω και από αυτά που βλέπω σε καθημερινή βάση είναι πολύ απαραίτητο το εμβόλιο. Πρέπει να το κάνουν και να μην αρνηθεί ο κόσμος.

Αριστέα Μαραγκού

Εγώ το εμβόλιο δεν θα το κάνω. Έκανε εμβόλιο για τη γρίπη.

Αντώνης Τσούλης

«50%- 50%. Φοβάμαι είναι η αλήθεια, να το κάνω, φοβάμαι και με όλο αυτό που γίνεται να μην το κάνω. Είμαι σε ευπαθή ομάδα και αν δεν το κάνω μπορεί και να έχω πρόβλημα αν συνεχιστεί ο ιός. Άμα έχει παρενέργειες όμως;

Γιάννης Κανελλακόπουλος

«Όχι δεν θα το κάνω. Είμαι μιας ηλικίας, αλλά δεν θα ήθελα να το κάνω από τους πρώτους. Αν έχει παρενέργειες; Δεν ξέρω. Θα ήθελα να δω πρώτα κάποια αποτελέσματα και μετά. Να δούμε, να σιγουρευτούμε. Αν «προχωρήσει» και είναι πραγματικά καλό και βέβαια μετά θα το κάνω…».

Όλγα Ξενογιάννη

«Έχω αποφασίσει ότι θα το κάνω το εμβόλιο γιατί πιστεύω ότι ο ιός υπάρχει, δεν ξέρω εάν τελικά είναι τόσο επικίνδυνος όσο λένε και για όλες τις ηλικίες, αλλά δεν το ρισκάρω. Ένας επιπλέον λόγος είναι το γεγονός πως έρχομαι καθημερινά σε επαφή με ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού εκ των οποίων οι περισσότεροι δεν ακολουθούν τους υγειονομικούς κανόνες».

Γιάννης Καρανικολός

«Δεν θα κάνω το εμβόλιο… Από την ενημέρωση που έχω πρόκειται για ένα εμβόλιο που είναι πολύ δυνατό και σκοτώνει και άλλα κύτταρα του οργανισμού που δεν πρέπει».

Christine Bourgougnon

«Αυτό το διάστημα και για τους επόμενους μήνες, όχι δεν θα κάνω το εμβόλιο. Αυτό γιατί όπως είπε ένας γιατρός στη Γαλλία, εκτός από τις ανακοινώσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες ότι είναι 90%, 94% αποτελεσματικό, δεν υπάρχουν μελέτες που να το βεβαιώνουν. Και φυσικά δεν έχει περάσει αρκετός χρόνος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει».

Κατερίνα Μαυρούλη

«Η απόφασή μου είναι να κάνω το εμβόλιο γιατί είναι κάτι που επιβάλλει η κοινή λογική. Εφόσον διατίθεται στο ευρύ κοινό δεν έχω κανέναν λόγο να πιστεύω ότι κάποιος θέλει να με βλάψει με αυτό».

Χάρης Δακουράς

«Με απλή λογική ένα εμβόλιο θέλει τουλάχιστον 4 χρόνια για να δοκιμαστεί επαρκώς. Αν πλασάρεται μέσα σε 6-8 μήνες και κάθε εβδομάδα ακούμε για ποσοστό επιτυχίας 88, 90, 92, 93% η μια εταιρία μετά την άλλη… Θεωρώ πως θα πρέπει να περιμένω τουλάχιστον ένα χρόνο προκειμένου να αποφασίσω. Σε αυτό το διάστημα θα δω συμπτώματα, αντιδράσεις αλλά και πως θα εξελίσσεται η πανδημία γενικότερα».

Τάκης Σκλάβος

«Επειδή έζησα τις επιπτώσεις του ιού σε δικό μου άνθρωπο, και ξέρω από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις, σίγουρα, ναι, θα κάνω το εμβόλιο».

Βάσω Λουκοπούλου

«Όχι δεν πρόκειται να  κάνω το εμβόλιο και φυσικά δεν θα το κάνουν  ούτε τα παιδιά μου».

Μαρία Μητσοπούλου-Τσιόγκα

«Ναι, θα κάνω το εμβόλιο όταν θα πρέπει και όσον αφορά τα παιδιά μου θα συμβουλευτώ τον παιδίατρο».

Πάνος Σπηλιόπουλος

«Μετά από δύο τρεις μήνες και αφού θα έχουν εμβολιαστεί οι πρώτες ομάδες θα εμβολιαστώ και εγώ και  το παιδί μου».

 

Χαράλαμπος Γεωργιόπουλος –  Μακρίσια

«Εγώ θα το κάνω το εμβόλιο γιατί πιστεύω ότι θα με προστατεύσει. Δεν θέλω να διακινδυνεύσω την υγεία μου και γι’ αυτό όταν βγει το εμβόλιο θα το κάνω. Πάνω απ’ όλα είναι η υγεία».

Νικόλαος Λυμπερόπουλος – Κρέστενα

«Εγώ το εμβόλιο θα το κάνω, γιατί ανήκω σε ευπαθή ομάδα αλλά και να μην ανήκα πάλι θα το έκανα.  Δεν μπορώ να ξέρω αν θα με προστατέψει, ακούω διαφορά, πάντως εγώ θα το κάνω για τη δική μου την υγεία πάνω από όλα».

Γιώργος Αθανασόπουλος – Κρέστενα

«Θα δω πρώτα τι θα κάνουν οι άλλοι. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρω τι θα κάνω. Είμαι επιφυλακτικός ακόμη. Άλλοι λένε ότι το ένα εμβόλιο έχει 95% αποτελεσματικότητα, κάποιο άλλο έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα, θα δω στην πορεία τι γίνεται και θα αποφασίσω αν θα το κάνω ή όχι».

Γεώργιος ΣιοσιόςΚρέστενα

«Εγώ όταν βγει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα το κάνω αμέσως. Όπως λένε οι επιστήμονες αυτό το εμβόλιο θα μας προφυλάξει όλους. Ο ιός είναι πολύ επικίνδυνος, αλλά θα είναι ακόμη πιο επικίνδυνος αν δεν κάνεις το εμβόλιο. Τώρα όποιος θέλει θα το κάνει το εμβόλιο, όποιος δεν θέλει δεν θα το κάνει. Κανονικά όμως πρέπει όλοι να το κάνουν το εμβόλιο, για να αποκτήσει σιγά-σιγά ανοσία ο κόσμος».

 

Γιάννης Μπιτζούνης

«Το εμβόλιο είναι ίσως το μοναδικό εργαλείο που θα μας επιτρέψει να επανέλθουμε οριστικά στην κανονικότητα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρώτα θα πρέπει να εμβολιαστούν όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και όσοι είναι άνω των 65 ετών, καθώς και το υγειονομικό προσωπικό της χώρας. Αμέσως μετά όσοι ζουν σε οίκους ευγηρίας και σε κλειστές δομές και παράλληλα οι δάσκαλοι, καθηγητές, οδηγοί ΜΜΜ, και όσοι είναι στην πρώτη γραμμή παροχής υπηρεσιών. Αν ισχύσει το παραπάνω πρωτόκολλο, ανήκω και εγώ στις ομάδες εκείνες που θα προηγηθούν και θα πράξω ανάλογα.

Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι ο εμβολιασμός δεν θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός. Υπάρχουν ήδη τόσες θεωρίες συνομωσίας για τα εμβόλια και η υποχρεωτική συμμετοχή θα τις εντείνει. Αν όμως δεν κάνουν τα εμβόλια οι συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη γιατί κάποιοι τους έπεισαν ότι είναι επικίνδυνα τότε θα έχουν πρόβλημα αν εκτεθούν στον ιό.

Κανένα εμβόλιο δεν θα πάρει άδεια κυκλοφορίας αν δεν είναι ασφαλές. Και μέχρι να έρθουν τα εμβόλια στην Ελλάδα θα έχουν περάσει 4-6 μήνες από την έναρξη των κλινικών δοκιμών και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες.

Πρέπει να εμπιστευθούμε την επιστήμη και να αντέξουμε μερικούς μήνες ακόμη, για να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βγούμε νικητές».

Ακριβή Ζώη

«Η πανδημία του κορωνοϊού έχει αναστατώσει ζωές και έχει διαταράξει την παγκόσμια οικονομία. Το εμβόλιο, ελπίζω ότι θα δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα. Προσωπικά, με μια πρώτη σκέψη, δεν θα κάνω το εμβόλιο διότι δεν ανήκω στις ευπαθείς ομάδες που το έχουν ανάγκη και ακόμα, δεν θα μπω στη διαδικασία να πειραματιστώ. Ίσως στο μέλλον εμβολιαστώ. Ο χρόνος και οι καταστάσεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην απόφασή μου».

Κλεοπάτρα Κατσώλη

«Ο κόσμος εδώ και ένα χρόνο πλήττεται από την πανδημία του Covid-19. Παράλληλα  ο μέσος πολίτης βομβαρδίζεται με πληροφορίες και στατιστικά με την ελπίδα του ερχομού αυτού του αμφιλεγόμενου εμβολίου. Το ερώτημα που πρέπει να τίθεται είναι κατά πόσο έχει δοκιμαστεί το εμβόλιο και αν θα έχουμε την επιλογή σαν ελεύθερα όντα να το κάνουμε ή αν θα μας το επιβάλλει η κοινωνία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Όσο έχω την επιλογή λοιπόν δεν θα το κάνω, έως τη στιγμή που θα είναι απολύτως αποδεδειγμένο ότι ο μόνος σκοπός του θα είναι η προάσπιση της υγείας του πολίτη».

Όλη η επικαιρότητα