Ηλεία

Εφετείο Κακουργημάτων Πάτρας: Ξυπνούν οι μνήμες για τον φόνο του Ηλείου, Νίκου Νταντή

Ακούστε το άρθρο

Μια πολυτάραχη περίοδος στις αρχές της δεκαετίας που ολοκληρώνεται σε λιγότερο από δύο μήνες, η οποία άφησε πίσω της τέσσερις νεκρούς, έρχεται πάλι στις μνήμες με αφορμή τη δίκη, την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, για τους φόνους του Πάνου Τσίρκα και του Ηλείου, Νίκου Νταντή.

Η νύχτα της Πάτρας μέχρι το 2013 είχε πολύ άγρια χαρακτηριστικά. Είχε προηγηθεί η εξάρθρωση ενός ευρέος «κυκλώματος», αλλά έμεινε έδαφος δράσης στους ασύλληπτους και είχε χοντρύνει το παιχνίδι για τον έλεγχο της νύχτας. Τον Μάρτιο του 2011 η Ασφάλεια εξάρθρωσε μια ακόμη εγκληματική οργάνωση, αλλά δεν είχαν κοπεί όλα τα κεφάλια της… λερναίας ύδρας.

Ακολούθησε δυο χρόνια αργότερα – και συγκεκριμένα στις αρχές Απριλίου – το μακελειό της οδού Σαχτούρη, όπου έπεσε νεκρός ο Βασίλης Σινούρης ( βρέθηκε κατά λάθος εκεί, κατά τα φαινόμενα…), ενώ λίγες μέρες αργότερα εξέπνευσε και ο Κώστας Φράγκος που είχε τραυματιστεί βαρύτατα στο λαιμό.

Ο αδερφός του Κώστα Φράγκου, Αλέξης σύνδεσε τη διπλή δολοφονία έξω από το κλαμπ «Μπιζού» με τον Πάνο Τσίρκα και το Σάββατο το πρωί της 20ης Απριλίου του 2013 τον σκότωσε στην οδό Ανθείας στα Ζαρουχλέικα.

Θύμα, επίσης, υπήρξε και ο Ηλείος Νίκος Νταντής, που επέβαινε στην BMW του Τσίρκα. Αυτή, εν ολίγοις, η αιματηρή ιστορία που συντάραξε την Πάτρα και το Πανελλήνιο έρχεται τούτες τις μέρες στο προσκήνιο. Ερχεται, με άλλα λόγια, η απόδοση δικαιοσύνης σε δεύτερο βαθμό και συγκεκριμένα από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας.

Πρωτόδικα στο Αίγιο ο Αλέξης Φράγκος είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 36 χρόνων και 10 μηνών, ενώ ο συνεργός του Ανδρέας Κούγιας σε 36 χρόνια και 8 μήνες. Σύμφωνα όμως με την ποινική δικονομία το ανώτατο όριο κάθειρξης είναι τα 25 χρόνια. Ηδη οι δράστες, με προστιθέμενα τα μεροκάματα που έκαναν εντός της φυλακής, εξέτισαν την ποινή τους, με βάση τον νόμο Παρασκευόπουλου και έχουν αποφυλακισθεί.

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΠΑΣΧΑΚΗΣ

Κατά της πρωτόδικης απόφασης ασκήθηκε έφεση από τον Εισαγγελέα Εφετών και τους δυο καταδικασθέντες σε πρώτο βαθμό. Σύμφωνα, ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του Αλέξη Φράγκου, Περικλής Πασχάκης προχωράει μέσω της «Π» σε μια αποκαλυπτική διευκρίνηση: «Ως προς την ανθρωποκτονία του Τσίρκα ο κ. Εισαγγελέας δεν άσκησε έφεση και έχει τη σημασία του αυτό το γεγονός. Η έφεση αφορά μόνο τη δολοφονία του Νίκου Νταντή και τα ελαφρυντικά που δόθηκαν στον πελάτη μου, ο οποίος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν ήθελε να τον σκοτώσει…». Από την άλλη πλευρά το βάρος της πολιτικής αγωγής έχει επωμισθεί ο Αλέξης Κούγιας.

Το προφανές της πολύκροτης υπόθεσης, αφορά στο ύψος της ποινής: Κάθειρξη ή ισόβια; Στην πρώτη περίπτωση – και με αναγνώριση των ελαφρυντικών της πρωτόδικης απόφασης – ο Αλέξης Φράγκος και Ανδρέας Κούγιας θα συνεχίσουν τη ζωή τους ελεύθεροι. Αν ανατραπούν τα υπάρχοντα δεδομένα, θα επιστρέψουν στη φυλακή. Με βάση το ισχύον λοκντάουν δεν προβλέπεται να διεξαχθεί η δίκη στις 26 Νοεμβρίου. Τέτοιες υποθέσεις αναβάλλονται αορίστως και ο προσδιορισμός της νέας δικάσιμου γίνεται από τον Εισαγγελέα Εφετών.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΒΕΝΤΕΤΑΣ

Ηταν το πρωινό της 17ης Απριλίου του 2013. Μια μηχανή στην οποία επιβαίνουν δυο άτομα πλησιάζει. Ο ένας από τους δυο κατεβαίνει και πυροβολεί δυο άνδρες που βρίσκονταν έξω από το κλαμπ «Μπιζού», στην οδό Σαχτούρη. Ο 35χρονος Βασίλης Σινούρης, παίκτης στην ομάδα χαντ μπολ Ακαδημία των Σπορ, σκοτώνεται ακαριαία. Ο 35χρονος Κώστας Φράγκος τραυματίζεται βαρύτατα στο λαιμό και ξεψυχάει αργότερα. Οσοι γνώριζαν τον Βασίλη Σινούρη κάνουν λόγο για έναν αγαπητό αθλητή που δεν είχε απασχολήσει την ΕΛΑΣ.

Ηταν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή… Τρεις μέρες αργότερα προστίθεται στο «βαρύ» δελτίο συμβάντων ένα ακόμη φονικό. Στην οδό Ανθείας στα Ζαρουχλέικα πέφτει νεκρός από σφαίρες ο Πάνος Τσίρκας που οδηγούσε μια BMW και είχε συνεπιβάτη το Νίκο Ντάντη από τον Πύργο. Μετά από 15 μέρες νοσηλείας φεύγει από τη ζωή και ο Ντάντης… Για το διπλό φονικό που έχει τα χαρακτηριστικά της εκδίκησης το πρόσταγμα είχε ο Αλέξης Φράγκος, αδερφός του δολοφονηθέντος Κώστα στο πρώτο μακελειό, συνεπικουρούμενος από τον Ανδρέα Κούγια.

Οι δράστες προφυλακίστηκαν και στις 9 Ιουλίου του 2013 δικάσθηκαν από το Μικτό Ορκωτό του Αιγίου. Και οι δυο απέφυγαν τα ισόβια, καθώς έγινε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης και αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό της ανάρμοστης συμπεριφοράς του Τσίρκα, Ντάντη σε σχέση με το θάνατο του Κώστα Φράγκου προς το πρόσωπο του αδερφού του Αλέξη. Ο Εισαγγελέας της έδρας έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης και για το μεν Φράγκο το Μικτό Ορκωτό το αποδέχθηκε με ψήφους 6 – 1, ενώ στην περίπτωση του Ανδρέα Κούγια με 4 – 3. Νωρίτερα, ο Αλέξης Φράγκος είχε υποστηρίξει ότι ενήργησε εν βρασμό ψυχής γιατί ήξερε ότι ο Π. Τσίρκας είχε δώσει την εντολή να σκοτώσουν τον αδερφό του Κώστα. «Οταν τον είδα θόλωσα και βγήκα εκτός εαυτού…» είπε επακριβώς.

Οσο για τον Ντάντη δή μέρος τη λάθος στιγμή… Τρεις μέρες αργότερα προστίθεται στο «βαρύ» δελτίο συμβάντων ένα ακόμη φονικό. Στην οδό Ανθείας στα Ζαρουχλέικα πέφτει νεκρός από σφαίρες ο Πάνος Τσίρκας που οδηγούσε μια BMW και είχε συνεπιβάτη το Νίκο Ντάντη από τον Πύργο.

Μετά από 15 μέρες νοσηλείας φεύγει από τη ζωή και ο Ντάντης… Για το διπλό φονικό που έχει τα χαρακτηριστικά της εκδίκησης το πρόσταγμα είχε ο Αλέξης Φράγκος, αδερφός του δολοφονηθέντος Κώστα στο πρώτο μακελειό, συνεπικουρούμενος από τον Ανδρέα Κούγια.

Οι δράστες προφυλακίστηκαν και στις 9 Ιουλίου του 2013 δικάσθηκαν από το Μικτό Ορκωτό του Αιγίου. Και οι δυο απέφυγαν τα ισόβια, καθώς έγινε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης και αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό της ανάρμοστης συμπεριφοράς του Τσίρκα, Ντάντη σε σχέση με το θάνατο του Κώστα Φράγκου προς το πρόσωπο του αδερφού του Αλέξη.

Ο Εισαγγελέας της έδρας έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης και για το μεν Φράγκο το Μικτό Ορκωτό το αποδέχθηκε με ψήφους 6 – 1, ενώ στην περίπτωση του Ανδρέα Κούγια με 4 – 3. Νωρίτερα, ο Αλέξης Φράγκος είχε υποστηρίξει ότι ενήργησε εν βρασμό ψυχής γιατί ήξερε ότι ο Π. Τσίρκας είχε δώσει την εντολή να σκοτώσουν τον αδερφό του Κώστα. «Οταν τον είδα θόλωσα και βγήκα εκτός εαυτού…» είπε επακριβώς. Οσο για τον Ντάντη δήλωσε ότι δεν τον είχε δει γιατί καθόταν στο πίσω κάθισμα της BMV και άλλωστε δεν είχε λόγο να τον σκοτώσει…

Στην ίδια δίκη αξιοσημείωτη ήταν η κατάθεση του αξιωματικού της ΕΛΑΣ. Παντελή Τσίρκα, αδερφού του δολοφονηθέντος Πάνου. Θέλοντας να καταρρίψει τον ισχυρισμό ότι ο αδερφός του βρίσκονταν πίσω από το φονικό της οδού Σαχτούρη υποστήριξε ότι μετά την δολοφονική επίθεση στο κλαμπ ο αδερφός του δεν είχε λάβει κανένα μέτρο προστασίας και δεν φοβάται να κυκλοφορήσει γιατί δεν είχε κάνει κάτι κακό.

Τέλος, κατέθεσε ότι κάποιοι μεταμφίεσαν την μηχανή στην οποία επέβαιναν οι εκτελεστές για να φαίνεται δήθεν ότι πρόκειται για μηχανή της ομάδας ΔΙΑΣ για να στοχοποιήσουν τον ίδιο που ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας εκείνη τη περίοδο και συνειρμικά οι υποψίες να οδηγηθούν στον αδερφό του…

Πηγή: Εφημερίδα Πελοπόννησος

Όλη η επικαιρότητα