Ελλάδα

Εύβοια: Μέσα στις Γούβες η φωτιά – Αγωνία για πολλά χωριά που απειλούνται

Ακούστε το άρθρο

Πολιορκούν το χωριό Ελληνικά οι φλόγες στην Εύβοια, την ώρα που η φωτιά έφτασε ήδη στις Γούβες και έχει περικυκλώσει τη Γαλατσώνα και Αγριοβότανο.

Η πυρκαγιά έχει μπει, πλέον, στις Γούβες και η κατάσταση είναι δραματική!

Δείτε το βίντεο που μεταδίδει το newsit:

Νωρίτερα δόθηκε μέσω του 112 εντολή εκκένωσης σε Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Βουλίκι και Πευκί και συστήνουν στους πολίτες να οδηγηθούν προς την Ιστιαία.

Πού βρίσκονται τώρα τα πύρινα μέτωπα

Ένα τεράστιο μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται αυτή την ώρα στην Γαλατσώνα και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χωριό. Ένα άλλο πύρινο μέτωπο πλησιάζει τις Γούβες σε μία πορεία που οδηγεί στο Αρτεμίσιο, το Πευκί και τη θάλασσα. Λίγο μακρύτερα και από την άλλη πλευρά του νησιού, η φωτιά κινείται κατευθείαν προς τους Καματριάδες και τους Γαλατσάδες – και αν περάσει από αυτά τα δύο κομβικά σημεία, πλέον θα βρεθεί πάνω από την Αιδηψό.

Στο νότιο τμήμα, οι υποστηρικτικές ομάδες πυροπροστασίας που έχουν φτάσει στη χώρα μας από την Ουκρανία και την Ρουμανία και εργάζονται νυχθημερόν, ελέγχουν την κατάσταση στο χωριό Τρούπι, όσο και λίγο πιο βόρεια, στα Καλύβια και στο Σπαθάρι. Στη συγκεκριμένη περιοχή βοηθούν και οι άνεμοι, με συνέπεια να μην προβλέπεται προς το παρόν επέκταση της φωτιάς προς νότο.

Συναγερμός και στο Πευκί

Κρίσιμη είναι η κατάσταση και στο Πευκί, απ’ όπου κάτοικοι απομακρύνονται με ferry boat. Συγκεκριμένα, σε ferry boat έχουν επιβιβαστεί τις τελευταίες ώρες περίπου 350 άτομα στο Πευκί Ευβοίας, προκειμένου να γλυτώσουν από την πυρκαγιά που πλησιάζει στην περιοχή.

Τρία πλοία του λιμενικού, δύο πλοία και δύο σκάφη του πολεμικού ναυτικού, ferry boat , σκάφη ιδιωτών και αλιέων βρίσκονται σε ετοιμότητα στην περιοχή προκειμένου να βοηθήσουν στην άμεση απομάκρυνση των πολιτών. Οι πολίτες που επιβιβάστηκαν ήδη στο ferry boat , θα μεταφερθούν σε ασφαλή προορισμό και σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, και οι 350 είναι καλά στην υγεία τους.

Χαρδαλιάς: Αγωνία για την Εύβοια

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ενημέρωσε για πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα, με την Εύβοια ωστόσο να έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων αναφέρθηκε στην κατάσταση των εναέριων μέσων, τονίζοντας πως υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις ώστε να μπορούν να πετάξουν, λέγοντας πως πρέπει να έχει διασφαλιστεί το πώς θα πάνε σε ένα μέτωπο φωτιάς, πώς θα κάνουν ρίψεις νερού και κυρίως πώς θα γυρίσουν.

Συνεχίζοντας για τα εναέρια μέσα, εξήγησε πως χθες τη νύχτα έγιναν εργασίες συντήρησης και από το πρωί, ειδικά στην Εύβοια, επιχειρούν στοχευμένα, κυρίως στην Εύβοια, κοντά σε κατοικημένες περιοχές που βρίσκονται σε απειλή.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι στην Πάρνηθα υπάρχουν πλέον μόνο αναζωπυρώσεις, ενώ γίνονται και περιπολίες. Ακόμη, εστίασε στη μάχη της Εύβοιας και εξήγησε ποιες προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν, για να κάνουν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα.

Όλη η επικαιρότητα