Συνεντεύξεις

Ε. Σκούφαλου στην «Πατρίς»: Ποιήματα που ταξίδεψαν λαξευμένα πάνω σε μάρμαρο

Ακούστε το άρθρο

Η Ελπίδα Σκούφαλου  μιλά στην εφ. «Πατρίς» για τους “Θνητούς Θεούς”

«O αρχαιολογικός χώρος – Γυμνάσιο είναι μαγευτικός και χωρίς την παράσταση», αναφέρει η Ελπίδα Σκούφαλου, που βρέθηκε στο χώρο το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης και παραχώρησε συνέντευξη στην εφ. «Πατρίς».

Η σκηνοθέτης της μουσικοθεατρικής παράστασης, «Θνητοί Θεοί», Ελπίδα Σκούφαλου, μίλησε για την Παλατινή ανθολογία πάνω στην οποία στηρίζεται η παράσταση

Τι αφορά η Παλατινή Ανθολογία και η παράσταση που ανεβάζετε;

«Η Παλατινή ανθολογία, τα ποιήματα αυτά, νομίζω είναι από τα σημαντικότερα παγκοσμίως και θα ήθελα να πω πως αυτή τη στιγμή έχουμε μια παγκόσμια πρώτη. Έχουμε λοιπόν στην Αρχαία Ολυμπία μια παγκόσμια πρεμιέρα. Έχουμε επιλέξει κάποια ποιήματα σε απόδοση του Μίνου Βολανάκη και ουσιαστικά υπάρχει μια μουσική που την υπογράφει ο Σωκράτης Σινόπουλος και ο ίδιος παίζει λύρα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους σολίστες στον κόσμο ο Σωκράτης. Επίσης ο Βασίλης Παπαβασιλείου παίζει μπάσο ηλεκτρικό και ακουστικό και ο Χάρης Λαμπράκης νέι». Θα έλεγα ότι διασχίζουμε κάποιους μουσικούς δρόμους από την αρχαιότητα, το βυζάντιο μέχρι σήμερα τη σύγχρονη Ελλάδα και έχουμε δύο σπουδαίους μουσικούς τη Ρένη Πιττακή και τον Περικλή Μουστάκη».

Τα ποιήματα που έχουν επιλεγεί για την παράσταση;

«Τα ποιήματα αυτά είναι ερωτικά, υπαρξιακά, έχουν ένα χιούμορ έναν αυτοσαρκασμό, θα έλεγα πως είναι μικρά σε έκταση, θυμίζουν γιαπωνέζικα χαϊκού, είναι μια τονωτική ένεση λεκτική στον σύγχρονο κόσμο. Ουσιαστικά προσκαλούμε τον θεατή σε ένα ταξίδι αισθαντικότητας αλλά νομίζω ότι και να κάνουμε σε αυτόν τον υπέροχο χώρο, ευτυχώς πάντα ο χώρος θα μας υπερβαίνει».

Κατά πόσο έχει επηρεάσει ο κορωνοϊός τον πολιτισμό γενικότερα;

«Νομίζω τον έχει καταστρέψει, δεν τον έχει επηρεάσει. Αυτός ο χρόνος δυστυχώς ήταν πάρα πολύ δύσκολος. Είναι μια χρονιά δύσκολη και όπως και να το κάνουμε η τέχνη θέλει θεατές, ειδικά το θέατρο, οι μουσικοί. Ας πούμε ότι το live streaming που πολλά θέατρα έκαναν δεν μπορώ να πω ότι μπορεί να λειτουργήσει πραγματικά. Είναι άλλο το ζωντανό θέαμα, άλλο η ανάσα του κοινού, άλλο το απρόβλεπτο του ηθοποιού που δεν ξέρεις τι μπορεί να κάνει. Δεν ξέρεις τι μπορεί να κάνει ακόμα κι ένα τζιτζίκι σε μια παράσταση. Δυστυχώς οι ομάδες αυτές, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, πλήττονται οικονομικά πολύ. Θεωρώ καταπληκτική την ιδέα του υπουργείου Πολιτισμού γιατί με το πρόγραμμα «Πολιτισμός 2021» γιατί όχι μόνο γνωρίζει τους αρχαιολογικούς χώρους σε ένα ευρύ κοινό αλλά νομίζω ότι με κάποιο τρόπο βοηθάει την τέχνη και βοηθάει και τους ανθρώπους που ασχολούνται με την τέχνη».

Η παράστασή σας θα προβληθεί και με live streaming;

«Ναι στην δική μας παράσταση θα υπάρχει live streaming δίγλωσσο και στα ελληνικά και στα αγγλικά και κάτι άλλο που θεωρώ πολύ σημαντικό που γίνεται και αυτό για πρώτη φορά θα υπάρχει και προσβασιμότητα αλλά και streaming για ανθρώπους με προβλήματα ακοής και όρασης. Είναι σπουδαίο γιατί νομίζω ότι έτσι τιμούμε και τον χώρο αυτό. Δύσκολο τεχνολογικά αλλά θα γίνει».

ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ

 

«Θνητοί Θεοί» στην αρχαία Ολυμπία

Στο πλαίσιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» οι φετινές 140 εκδηλώσεις και δρώμενα ξεδιπλώνουν για δύο μήνες, έναν πολύχρωμο ιστό σε ναούς, κάστρα, μνημεία, ιερά νησιά, αρχαίες πόλεις, γεφύρια και μουσεία. Πρώτη παγκόσμια πρεμιέρα κάνει η μουσικοθεατρική παράσταση «Θνητοί Θεοί» με σκηνοθέτη την Ελπίδα Σκούφαλου, στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας (Γυμνάσιο), που είναι βασισμένη στην Παλατινή Ανθολογία και θα παρουσιασθεί στο κοινό και  σήμερα

 

«Τα πάντα ένα γέλιο, τα πάντα στάχτη, τα πάντα ένα μηδέν».

Η Παλατινή Ανθολογία, αυτή η σπουδαία και πλουσιότατη συλλογή ελληνικών επιγραμμάτων που καλύπτει τουλάχιστον 370 ποιητές και που συντάχτηκε στις αρχές του 10ου αιώνα από τον Βυζαντινό κληρικό Κωνσταντίνο Κεφαλά, αποτελεί τη βάση αυτής εδώ της μουσικοθεατρικής παράστασης που συγκεντρώνει μια σειρά εκλεκτών συντελεστών (εδώ σε απόδοση του Μίνου Βολανάκη).

Ποιήματα που ταξίδεψαν λαξευμένα πάνω σε μάρμαρο διατρέχοντας τους αιώνες, ποιήματα-διαμάντια με κοινό άξονα την ανθρώπινη ύπαρξη, τον έρωτα, τον θάνατο, ποιήματα λυρικά, αυτοσαρκαστικά, με «ηφαιστειογενές» χιούμορ, μικρά αριστουργήματα του Καλλίμαχου, του Παλλάδα, του Αισώπου, του Αντιφάνη, του Στράτωνα και τόσων άλλων που καλύπτουν μια περίοδο αιώνων (από το 7ο π.Χ. μέχρι το 600 μ.Χ.) παρουσιάζονται από τη Ρένη Πιττακή και τον Περικλή Μουστάκη, συνοδευόμενα από την πρωτότυπη μουσική του δεξιοτέχνη της λύρας Σωκράτη Σινόπουλο, σε μια παράσταση την ιδέα της οποίας υπογράφει η Ελπίδα Σκούφαλου.

Η ποίηση της Παλατινής Ανθολογίας είναι τόσο ζωντανή – παρά το χάσμα των αιώνων που μας χωρίζει – που αναρωτιέται κανείς αν έχει αλλάξει κάτι στο πέρασμα του χρόνου.

Συντελεστές

Ιδέα – Σκηνοθεσία: Ελπίδα Σκούφαλου

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Σωκράτης Σινόπουλος

Μουσικοί: Σωκράτης Σινόπουλος (λύρα), Χάρης Λαμπράκης (πλήκτρα/νέι), Βασίλης Παπαβασιλείου (ακουστικό/ηλεκτρικό μπάσο)

Ερμηνεία: Ρένη Πιττακή – Περικλής Μουστάκης

Ενδυματολόγος: Θάλεια Ιστικοπούλου

Σχεδιασμός ήχων: Γιάννης Μπαξεβάνης

Όλη η επικαιρότητα