Οικονομία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

«Ζεστό» χρήμα στην αγορά από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Όλες οι λεπτομέρειες του προγράμματος

Ακούστε το άρθρο

Έτοιμη να βγει στον «αέρα» είναι η προκήρυξη του προγράμματος ενίσχυσης των 20 εκατομμυρίων ευρώ σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που επλήγησαν από την πανδημία, που εξήγγειλε πρόσφατα ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης και όλο αυτό το διάστημα «τρέχει» ο Εκτελεστικός Γραμματέας της περιφέρειας, Γιώργος Σύρμος.

Το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα» 2014-2020 του ΕΣΠΑ 2014-2020, απευθύνεται σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν «ταβάνι» δυνατότητας συμμετοχής τις 350 χιλιάδες ευρώ ετήσιο τζίρο, άρα δεν θα μπορεί να συμμετέχει καμία επιχείρηση που κάνει τζίρο το χρόνο παραπάνω από το συγκεκριμένο ποσό.

Κάτι ακόμα που έχει μεγάλη σημασία είναι, πως η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας για πρώτη φορά στα χρονικά μιας και καμία άλλη περιφέρεια δεν έχει πράξει κάτι ανάλογο στο παρελθόν, θα μοιράσει οριζόντια ένα ποσό και στους ελεύθερους επαγγελματίας οι οποίοι σημείωσαν πτώση στον τζίρο τους την περασμένη χρονιά και θα τους «ανακουφίσει» από κάποιες πάγιες δαπάνες.

Είναι το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης που σχεδιάζει και υλοποιεί η Περιφέρεια μετά από αυτό που προηγήθηκε και απευθυνόταν σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία και εκτιμάται ότι θα δώσει οικονομική «ανάσα» σε χιλιάδες εργαζομένους.

Οι τρεις κατηγορίες στήριξης

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς» σε αυτό θα μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις εκτός από αυτές που δεν χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ και δεν θα πριματοδοτείται πλέον η απασχόληση αλλά θα υπάρχει έξτρα πριμοδότηση για τις υποχρεωτικά κλειστές – με κρατική εντολή – πληττόμενες επιχειρήσεις όπως εμπόριο, γυμναστήριο κλπ που θα ξεκινούν με ένα μπόνους.

Παράλληλα αναμένεται να γίνει ένας διαχωρισμός μεταξύ 1000, 3000 και 5000 ευρώ και το ποσό που θα λάβει η κάθε επιχείρηση εξαρτάται από τις ετήσιες δαπάνες της το 2019.

Οι επιχειρήσεις με τις μικρότερες δαπάνες θα ενταχθούν στην πρώτη κατηγορία και θα δικαιούνται 1000 ευρώ, οι επιχειρήσεις που έχουν μεσαίας τάξης δαπάνες θα ενταχθούν στην κατηγορία των 3000 ευρώ ενώ οι επιχειρήσεις με πολύ μεγάλες δαπάνες ευρώ θα δικαιούνται 5000 ευρώ.

Συγκεκριμένα:

Χίλια ευρώ θα δικαιούνται οι επιχειρήσεις με συνολικά έξοδα μεγαλύτερα ή ίσα των 5000 ευρώ και μικρότερα των 15000 ευρώ

Τρεις χιλιάδες ευρώ θα δικαιούνται οι επιχειρήσεις με συνολικά έξοδα μεγαλύτερά ή ίσα των 15000 ευρώ και μικρότερα των 50000 ευρώ.

Πέντε χιλιάδες ευρώ θα δικαιούνται οι επιχειρήσεις με συνολικά έξοδα μεγαλύτερά ή ίσα των 50.000 ευρώ.

Για πρώτη φορά ενίσχυση σε επιστήμονες

Στόχος της Περιφέρειας είναι ενισχυθούν περίπου 10 με 12 χιλιάδες ΑΦΜ και ένα ποσοστό 10 με 15% του συνολικού ποσού των 20 εκατομμυρίων ευρώ θα μοιραστεί για πρώτη φορά οριζόντια σε μέλη των ΓΕΩΤΕ, ΤΕΕ, Οικονομικού Επιμελητηρίου, Ιατρικό και Δικηγορικό Σύλλογο με απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο να έχουν πτώση τζίρου.

Το ποσό αυτό ανέρχεται περίπου στα 500 ευρώ και είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μιας και καμία άλλη Περιφέρεια δεν έχει χρηματοδοτήσει μέχρι σήμερα μέλη του επιστημονικού κλάδου και ελεύθερους επαγγελματίες.

Όλο αυτό είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης που έγινε με όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς» από την Ηλεία συμμετείχαν: Επιμελητήριο Ηλείας, Σωματείο Εστίασης «Διόνυσος» Πύργου, Εμπορικός Σύλλογος Ήλιδας, Εμπορικός Σύλλογος Πύργου, Σύλλογος Εμπόρων, Βιοτεχνών και Εμπόρων Γαστούνης, Εμπορικός Σύλλογος Λεχαινών, Εμπορικός Σύλλογος Κατακόλου «Η Ενότητα», Εμπορικός Σύλλογος Κρεστένων, Εμπορικός Σύλλογος Ανδρίτσαινας, Εμπορικός Σύλλογος Βάρδας, Εμπορικός Σύλλογος Ζαχάρως, Εμπορικός, Βιοτεχνικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Ανδραβίδας, Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Βαρθολομιού, Εμπορικός Σύλλογος Τραγανού, Εμπορικός Σύλλογος Αρχαίας Ολυμπίας, Επιχειρηματικός Σύλλογος Ηλείας, Σύλλογος Επαγγελματιών Φωτογράφων Ηλείας «Φωτακτίς».

Θέμα χρόνου η προκήρυξη

Η προκήρυξη του προγράμματος ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας, που επλήγησαν από την πανδημία αναμένεται να δημοσιευτεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μιας και ήδη η Περιφέρεια έχει πάρει το «πράσινο» φως και απομένουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες για το τελικό ΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς», αυτό αναμένεται να γίνει εντός του τρέχοντος μήνα ενώ η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει από την 1η Αυγούστου και θα διαρκέσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Χιλιάδες οι ευνοούμενοι

Με βάση τόσο το πρώτο πρόγραμμα που είχε στόχευση τις μεγάλες επιχειρήσεις όσο και αυτό που αναμένεται να προκηρυχτεί τώρα και απευθύνεται στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, εκτιμάται ότι συνολικά μπορεί να βοηθηθούν περισσότεροι από 100 χιλιάδες άνθρωποι με τις οικογένειές τους.

Στόχος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι μέσα στο χειμώνα, τα πάντα να είναι έτοιμα προκειμένου να ξεκινήσει η καταβολή των χρημάτων σε περίπου 12 χιλιάδες δικαιούχους.

Όλη η επικαιρότητα