Ζημιές σε ντομάτα και σταφίδα: «Πέταξαν» 10 εκατ. ευρώ!

Share

Με μελανά χρώματα περιγράφτηκε η κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό τομέα της Ηλείας, κυρίως για δυο εκ των βασικότερων προϊόντων της,  την κορινθιακή σταφίδα και τη βιομηχανική ντομάτα, αλλά και για το μέλλον των ομάδων παραγωγών του νομού στη σύσκεψη που συγκάλεσαν χθες το πρωί οι διοικήσεις των Ομάδων Παραγωγών Αμαλιάδας και Γαστούνης στην Αμαλιάδα.

Στη σύσκεψη έδωσαν το παρόν βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων και αγροτικών συλλογών, καθώς και αγρότες. Το λόγο πήρε πρώτος ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος, όπου κατά τη διάρκεια της εισήγησής του ανέφερε πως τα τελευταία τρία χρόνια η αγροτική παραγωγή έχει πληγεί σημαντικά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με την πολιτεία να δίνει ψεύτικες υποσχέσεις για στήριξη των παραγωγών…

Στη συνέχεια, με στοιχεία που συγκέντρωσε καθ’ όλη τη χρονιά, υποστήριξε πως οι φετινές απώλειες σε ντομάτα και σταφίδα λόγω της έντονης κακοκαιρίας του περασμένου Ιουνίου μεταφράζονται σε δέκα περίπου εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που θα λείψουν από τους αγρότες και την τοπική οικονομία. Ακόμα, τόνισε πως σε περίπτωση που δε δοθούν άμεσα αποζημιώσεις – εντός του 2018 όπως αιτούνται οι αγρότες – ξεκινά ένα ντόμινο αρνητικών επιπτώσεων. Οι αγρότες δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν ξανά, ο κίνδυνος τα δυο εργοστάσια επεξεργασίας τοματοπολτού να κλείσουν είναι ιδιαίτερα ορατός, ενώ και το μέλλον των ομάδων παραγωγών είναι δυσοίωνο αφού τα έσοδά τους από τις εισφορές θα σταματήσουν σε περίπτωση που σταματήσουν και οι καλλιέργειες στο νομό.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Γαστούνης Σάββας Μαράτος εστίασε στη βιομηχανική ντομάτα και στη μείωση της παραγωγής φέτος κατά 50% και σε ορισμένες περιπτώσεις και παραπάνω. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι αγρότες να χρειάζεται να καλλιεργήσουν μεγάλες εκτάσεις προκειμένου να έχουν αρκετά έσοδα για να ζήσουν τις οικογένειές τους και να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στην άμεση ανταπόκριση του ΕΛΓΑ μετά τις καταστροφές, αλλά και στο βασικό ζητούμενο που είναι οι εξατομικεύσεις και η πληρωμή των αγροτών μέχρι 31 Δεκεμβρίου».

Κλίμα έντασης

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο πρώην υφυπουργός παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, που υποστήριξε πως η κατάσταση πλέον έχει ξεκινήσει να μπαίνει σε μια σειρά. Τόνισε τα σημαντικά μέτρα που έχει φέρει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με το 90% των αγροτών να πληρώνει μηδενικό φόρο και χαμηλότερη εισφορά ασφάλισης. Τα όσα ανέφερε στη συνέχεια ο πρώην υφυπουργός πυροδότησαν το κλίμα και μετέτρεψαν τη σύσκεψη σε πεδίο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης. Ο κ. Μπαξεβανάκης επέρριψε ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για την κατάσταση στην οποία παρέλαβε τη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για εγκλήματα και για μη καθαρούς χειρισμούς.

Τα λεγόμενα του κ. Μπαξεβανάκη έφεραν την αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα, που αναφέρθηκε στην κακή πολιτική της κυβέρνησης τα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, ενώ ήταν αιχμηρός στο λόγο του και προς τους αγρότες που έβγαλαν τον ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση αυτής της χώρας, όπου με τα μέτρα του βυθιστήκαμε στο παρελθόν.

Τέλος, από την πλευρά τους ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος υποστήριξε πως δεν πρέπει να μεταθέτονται οι ευθύνες σε άλλους και θα πρέπει να υπάρξει ενότητα για την εύρεση λύσεων στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, η βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη μίλησε για την τεράστια καθυστέρηση που έχει υπάρξει με τα ΠΣΕΑ με το διάστημα αποπληρωμής των αποζημιώσεων να μη γίνεται σαφές, ενώ ο πολιτευτής με τη ΝΔ Θεόδωρος Βλαγκούλης εστίασε στην ανάγκη εύρεσης οργανωμένου σχεδίου που θα βοηθήσει στην αγροτική ανάπτυξη.