Lifestyle Smile

Ζωζώ Σαπουντζάκη: Όταν η «βασίλισσα της νύχτας» βρέθηκε στο εδώλιο

Ακούστε το άρθρο

«Έπεσα θύμα ενός άτυχου έρωτα. Ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω πως ο άνδρας αυτός είναι καταχραστής», θα πει η Ζωζώ Σαπουντζάκη σε συνέντευξή της μετά την δικαστική περιπέτεια που την έστειλε στο εδώλιο για ένα σκάνδαλο κατάχρησης εκατομμυρίων.

«Τ’ αγόρια δεν τα μέτρησα και τα κεράσματά μου, γιατί έστελναν κεράσματα και κάτι αποβράσματα, που όμως πολύ τ’ αγάπησα χαλάλι στο νταλκά μου», θα τραγουδήσει το 2007 η Ζωζώ Σαπουντζάκη. Η «βασίλισσα της νύχτας», που πρωταγωνιστούσε στις κοσμικές στήλες για τις λαμπερές τις εμφανίσεις της και τους άνδρες που έπιναν σαμπάνια από τα γοβάκια της, τον Δεκέμβριο του 1968 είδε τον εαυτό της στα πρωτοσέλιδα την εφημερίδων για ένα οικονομικό σκάνδαλο.

Μια υπόθεση καταχρήσεως χρημάτων ύψους 14.000.000 δραχμών στην Πειραϊκή Πατραϊκή από τον λογιστή της εταιρίας, θα είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης, αλλά η εμπλοκή σε αυτό το σκάνδαλο του ονόματος της Ζωζώς Σαπουντζάκη, αρραβωνιαστικού του βασικού υπόπτου, κάνει την υπόθεση νούμερο ένα θέμα στις εφημερίδες. Η εντυπωσιακή Ζωζώ θα ξυπνήσει ένα πρωί για να μάθει ότι είναι κατηγορούμενη για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος κατ’ εξακολούθηση και ψευδορκία.

Το 1965 ο Θύμιος Παπαναστασίου είχε δει την αισθησιακή Ζωζώ να χορεύει πάνω στην πίστα. Θα την διεκδικήσει με πάθος κι εκείνη στο τέλος θα υποκύψει. Εκείνος θα της κάνει πρόταση γάμου και η σταρ του ελληνικού κινηματογράφου θα πει το μεγάλο «ναι». Από εκείνο το σημείο ξεκίνησαν και οι κοινές εμφανίσεις του ζευγαριού, ενώ τα δώρα του προς την μελαχρινή καλλονή διαδέχονται το ένα το άλλο. Αυτά τα δώρα την οδήγησαν στο «σκαμνί» καθώς κατηγορήθηκε ότι μέρος των 14 εκ. δραχμών, που φερόταν ότι καταχράστηκε ο αρραβωνιαστικός της από την Πειραϊκή – Πατραϊκή, τα έλαβε εκείνη μέσω δώρων. Η κατηγορία είναι αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και ανάμεσα σε αυτά τα προϊόντα αναφέρεται… η βίλα της Κινέτας και κάποια κοσμήματα.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα! Κερδίζω πάντοτε αμοιβή πρώτης σειράς από 7 χρονών παιδάκι. Μπορώ να αποκτήσω τα πάντα με τα χρήματα μου και όχι μόνο μια βίλλα. Τα δώρα του Θύμιου ήταν μερικά κοσμήματα, τα οποία επέστρεψα αμέσως μόλις έμαθα ότι τον κατηγορούν για κατάχρηση», θα δηλώσει την εποχή εκείνη η Ζωζώ, με την κοινή γνώμη να παρακολουθεί το δικαστικό «σίριαλ» στις εφημερίδες.

Από την έρευνα προέκυψε ότι η Ζωζώ Σαπουντζάκη αποδέχτηκε μέρος του ποσού των 13.716.650 δραχμών το οποίο υπεξαιρέθηκε από την Πειραϊκή Πατραϊκή, κατά το διάστημα 1964-1967. Το ποσό αυτό μεταφράστηκε στην βίλα της Κινέτας, σε ένα δαχτυλίδι, ένα ζευγάρι σκουλαρίκια, μια καρφίτσα, ένα περιδέραιο, μια Μερσεντές και 10 άλογα ιπποδρόμου, που Θύμιος Παπαναστασίου φερόταν να έχει δωρίσει στον αδελφό της σε βάρος του οποίου, επίσης, ασκήθηκε ποινική δίωξη.

Η Ζωζώ Σαπουντζάκη αρνήθηκε σθεναρά ότι εκμεταλλεύτηκε τον αρραβωνιαστικό της, υποστηρίζοντας τα κοσμήματα ήταν δώρο αρραβώνα και η έπαυλη της Κινέτας αγοράστηκε με δικά της χρήματα. Όμως ο ισχυρισμός της δεν έγινε πιστευτός από τις Αρχές, που προχώρησαν σε υποθήκευση της βίλας, αφού κατά τη διάρκεια της επταετίας 1960-1967, το εισόδημα της μελαχρινής σταρ ανήλθε σύμφωνα με τη φορολογική της δήλωση, σε 584.252 δρχ., δηλαδή μόλις 73.031 δρχ. το χρόνο. “Και ποιος δηλώνει σήμερα στην εφορία το πραγματικό του εισόδημα; Ρωτήστε την Βουγιουκλάκη, τη Χρονοπούλου, τον Οικονομίδη και δείτε. Ποτέ δεν δήλωσαν ότι εισέπραξαν” είχε δηλώσει τότε η ίδια.

«Η Σαπουντζάκη υπερασπίζεται τον ύπανδρο αγαπημένο της», θα γράψουν οι εφημερίδες τις πρώτες ημέρες της δίκης. Παρά το μεγάλο για την εποχή ποσό που διακυβευόταν στην υπόθεση, τα φώτα ήταν στραμμένα στην πρωταγωνίστρια των κινηματογραφικών επιτυχιών. «Το σημερινό της πανοφώρι ήτο κατάλευκο με χρυσά κομβία. Τα άλλα ήσαν τα αυτά. Μαύρα μεγάλα γυαλιά, ζακέτα πράσινη και μπότες ψηλές μπεζ. Εστάθη εις τον χώρον του ακροατηρίου, εις τοιάυτην θέσιν, ώστε να δίδη στόχον, να δύνανται οι θαυμασταί της να την παρακολουθούν με ευχέρειαν. Τίποτα δεν έκρυβε την κορμοστασιάν της. Τα βλέμματα όλων ήσαν στραμένα προς αυτήν. Την κατέτρωγαν κυριολεκτικώς», περιέγραφε η εφημερίδα, καταλήγοντας στο ότι ο κόσμος είχε μεγάλη περιέργεια να δει την σταρ από τόσο κοντά «και χωρίς μακιγιάζ».

Η κατάθεσή της ήταν απολαυστική, όπως και η ίδια, αφού συχνά απαντούσε με χιούμορ στις ερωτήσεις του Προέδρου. Όταν ερωτήθηκε από την έδρα, αν ο αρραβωνιαστικός «διήγε βιον πολυτελή», εκείνη απάντησε: «Τον έβλεπα λίγες ώρες. Θεάτρο και μετά στο κέντρο. Κατασκοτωμένη ύστερα από την εμφάνισή μου στην πίστα, που μπορούσα να πάω; Το πολύ σε ένα κέντρο να πάμε να φάω ένα φιλέτο, γιατί κάνω και δίαιτα να μην παχύνω», θα πει και το ακροατήριο θα ξεσπάσει σε γέλια.

Η ίδια ισχυρίστηκε ότι είχε συμβουλεύσει τον αγαπημένο της να μην πηγαίνει σε λέσχες, αλλά και πως η ίδια δεν τον συνόδευε σε τέτοια μέρη, «γιατί δεν ήταν τόπος διαφημίσεως για μια καλλιτέχνιδα». Σθεναρά αρνήθηκε ότι της είχε καταβάλλει χρήματα για τα μάρμαρα και τις πέτρες της βίλας στην Κινέτα, αλλά και πως υπήρχε σχέδιο να το σκάσουν μαζί στη Βενεζουέλα. Ωστόσο, εξήγησε ότι τον είχε ερωτευτεί γιατί είχε τεράστια μόρφωση και καμάρωνε όταν στεκόταν στο πλευρό του.

«Έπεσα θύμα ενός άτυχου έρωτα. Πίστεψα σε έναν ωραίο μορφωμένο άνδρα με προσωπικότητα και τον αγάπησα. Ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω πως ο άνδρας αυτός είναι καταχραστής. Αλλά δεν καταχράστηκε για εμένα. Δουλεύω σκληρά από 10 χρονών και έχω αποκτήσει πολλά χρήματα. Ότι έχω, τα έχω αγοράσει με δικά μου χρήματα βγαλμένα με κόπο και ιδρώτα. Πληρωνόμουν πάντα πολύ καλά. Και είμαι η πρώτη Ελληνίδα καλλιτέχνις που πήρε ημερομίσθιο 1.000 δρχ. Μέχρι σήμερα δεν έχω δώσει δικαίωμα σε κανέναν να με σχολιάσει. Ζω αξιοπρεπώς, δεν παίζω χαρτιά, δεν πάω στον ιππόδρομο, δεν κάνω σπατάλες, δεν κουτσομπολεύω κανέναν και δεν βρέθηκε κανείς “να μου τα φάει”. Δούλεψα και δουλεύω σκληρά είμαι βεντέτα. Με ιδρώτα και αίμα βγάζω τα λεφτά μου», θα δηλώσει η ίδια σε συνέντευξή της.

Η εντυπωσιακή Ζωζώ θα καταδικαστεί σε 5 μήνες φυλάκιση, αφού κρίθηκε ένοχη μόνο για το αδίκημα της ψευδορκίας, ενώ ο αδελφός της απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες. Στα χρόνια που ακολούθησαν η ίδια δεν ήθελε να συζητά για αυτή την υπόθεση, αλλά όσο ο καιρός περνούσε ένιωθε πιο άνετα με αυτό. “Τώρα γελάω γιατί μου φαίνεται αστείο. Αλλά ήταν μια μεγάλη περιπέτεια για μένα. Τότε έβαζα τα συνολάκια μου τα πανάκριβα και πήγαινα στο δικαστήριο σαν να είχα πρεμιέρα. (…) Έκλαψα, στερήθηκα τη ζωή μου για τρία χρόνια για εκείνον. Ήταν ένας έρωτας της ζωής μου. Αλλά μου έκανε κακό.”.

Πηγή: Newsbomb.gr

Όλη η επικαιρότητα