Επιστήμη Υγεία

Ηλίας Μόσιαλος: Αυτοί πρέπει να κάνουν και 3η δόση

Η 3η δόση θα γίνει με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna.
Ακούστε το άρθρο

Καλεσμένος στην εκπομπή του ΣΚΑΙ βρέθηκε ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος και μίλησε για τη σημασία χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού αλλά και για τη μετάλλαξη Δέλτα.

Ο Ηλίας Μόσιαλος εκτίμησε πως «το νέο κύμα αφορά πολίτες χωρών μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στα εμβόλια» και τόνισε ότι θα πλήξει κυρίως τους ανεμβολίαστους. Κατά ένα πολύ μικρό ποσοστό θα πλήξει και τους εμβολιασμένους κατά του κορωνοϊού, οι οποίοι είτε θα είναι ανοσοκατασταλμένοι είτε θα ανήκουν σε πολύ ευάλωτες ομάδες.

Μάλιστα, επισημαίνει πως για αυτούς προτάσσει την ανάγκη της χορήγησης αναμνηστικής δόσης λέγοντας ότι «πρέπει να προγραμματιστεί 3η δόση αναμνηστική για τους ανοσοκατασταλμένους, όπως ήδη γίνεται σε άλλες χώρες».

Ανέφερε πως η 3η δόση θα γίνει με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, αλλά αυτό δεν ενέχει κίνδυνο για όσους εμβολιάστηκαν αρχικά με mRNA εμβόλιο: «H μίξη των εμβολίων οδηγήσει σε μεγαλύτερη απόκριση στην ανοσία, να μην μας προβληματίζει αυτό».

Σημείωσε πως το γεγονός ότι ο αριθμός των θανάτων και των νοσηλειών έχει μειωθεί, οφείλεται στο εμβόλιο και όχι επειδή εξασθένισε ο ιός.

Ο καθηγητής έκανε την εκτίμηση πως οι χώρες υψηλού εισοδήματος θα αρχίσουν να απαλλάσσονται από τον ιό στις αρχές του 2022: «Αν δεν υπάρξει μετάλλαξη που μεταδίδεται περισσότερο από τη Δ και σπάει σε μεγαλύτερο ποσοστό το τείχος ανοσίας, οι ανεπτυγμένες χώρες θα τελειώσουν με τον ιό στις αρχές του νέου έτους. Πρέπει να φροντίσουν να στείλουν εμβόλια σε κράτη με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες».

Όλη η επικαιρότητα