Ηλεία

Ηλεία: Αγρότες ενός κατώτερου Θεού;

Ακούστε το άρθρο

ΕΞΑΓΡΙΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑΤΙ ΜΕΝΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΡΔΕΥΣΗ…

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει το τελευταίο διάστημα στις τάξεις των παραγωγών του Β’ ΤΟΕΒ Πύργου οι συνεχείς και δίχως ενημέρωση διακοπές υδροδότησης στην περιοχή τους.

Η κατάσταση αυτή βάζει σε θέση «θεατή» τους παραγωγούς, που καθημερινά αντικρίζουν τις καλλιέργειές τους να υποφέρουν από την έλλειψη νερού σε μια εποχή ειδικά που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές.

Κινητικότητα τις προηγούμενες μέρες από τους ίδιους, έχοντας συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς του τόπου για το ζήτημά τους και λαμβάνοντας υποσχέσεις πως η κατάσταση θα διορθωθεί, με τους ίδιους να περιμένουν να δουν ιδίοις όμμασι τις αλλαγές αυτές.

Συγκεκριμένα, αρκετές ήταν οι περιπτώσεις τον περασμένο μήνα που οι παραγωγοί βρισκόμενοι στα χωράφια τους προκειμένου να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους, αντίκρισαν την υδροδότηση στην περιοχή τους να σταματά.

Η μεγάλη συχνότητα του προβλήματος ήταν τέτοια που οδήγησε τους παραγωγούς σε συναντήσεις με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρο Βασιλόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο, καθώς και τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ Τάσο Αλτάνη και τεχνικών στελεχών της υπηρεσίας του, ώστε να τους γνωστοποιήσουν το πρόβλημά τους και να λάβουν αρχικά απαντήσεις για το λόγο που συμβαίνει όλο αυτό και στη συνέχεια υποσχέσεις πως άμεσα θα επιλυθεί το ζήτημα.

Οι υψηλές καιρικές συνθήκες και οι συνεχείς διακοπές υδροδότησης οδηγούν μεγάλο μέρος παραγωγών της συγκεκριμένης περιοχής στο «χείλος του γκρεμού», βλέποντας κόπους και οικονομίες ζωής να χάνονται από λάθος χειρισμούς της αρμόδιας υπηρεσίας όπως τονίζουν οι ίδιοι.

Βασικό τους αίτημα είναι να βρεθεί τρόπος να υδροδοτείται η περιοχή τους και σε περιπτώσεις διακοπής, να υπάρχει σχετική ενημέρωση νωρίτερα προκειμένου να έχουν φροντίσει οι ίδιοι να καλύψουν τις ανάγκες της καλλιέργειάς τους με κάποιο άλλο τρόπο.

«Καμία αξιοπρεπής συντήρηση και αναβάθμιση του έργου»

Ο παραγωγός και πρόεδρος του ΤΟΕΒ Β’ Γιάννης Αρβανιτάκης σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια οι καλλιέργειες έχουν μειωθεί αρκετά και ο κόσμος δείχνει περισσότερο απαιτητικός όσον αφορά την ποιότητα και τις τιμές των προϊόντων, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να πρέπει να βγάζουν ποιοτικά προϊόντα με χαμηλές τιμές.

Ωστόσο, στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο επίμαχο ζήτημα των διακοπών υδροδότησης που δημιουργούν πρόβλημα στην καλλιέργεια γενικότερα και μπορεί να οδηγήσουν και στην καταστροφή μέρους αυτής ειδικότερα, τη στιγμή που οι παραγωγοί δεν το αντιλαμβάνονται.

Το αντλιοστάσιο Γ3-1 και το Ζ στο Σκουροχώρι αρδεύουν μια μεγάλη περιοχή περίπου 15.000 καλλιεργήσιμων στρεμμάτων, με τις διακοπές σε αυτά να είναι συχνές.

«Κατανοούμε πλήρως ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη διαχείριση του νερού, αλλά όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει γίνει κάποια αξιοπρεπής συντήρηση και αναβάθμιση του έργου», δήλωσε για τον αρδευτικό μηχανισμό.

Εν συνεχεία εστίασε στη μη πληροφόρηση των παραγωγών όσον αφορά τις διακοπές υδροδότησης, όπου σε αντίθετη περίπτωση όλοι θα είχαν φροντίσει να καλύψουν τις ανάγκες της καλλιέργειάς τους αν ήταν γνώστες.

Αναφορά έκανε και στις συναντήσεις με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας Θεόδωρο Βασιλόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο και τον πρόεδρο του ΓΟΕΒ και τεχνικά στελέχη, όπου δόθηκαν οι υποσχέσεις για έκδοση προγράμματος άρδευσης που θα αναφέρει καθημερινά ποια αντλιοστάσια θα λειτουργούν και ποια όχι. Επιπλέον, δήλωσε κατηγορηματικά πως θα πρέπει όλοι οι υπεύθυνοι να αντιληφθούν πως δεν πρέπει να παίζει κανείς με τις καλλιέργειες, μιας και οι αγρότες παρά τις συνθήκες που βιώνουν κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να βγει ένα άριστο αποτέλεσμα.

Επεσήμανε όμως πως οι αγρότες της περιοχής είναι ιδιαίτερα συνειδητοποιημένοι, καταναλώνοντας το λιγότερο νερό από τα τελευταία χρόνια και το οποίο δε θα δικαιολογούσε την έλλειψη νερού.

Τέλος, μίλησε για τη δυναμικότητα 6 αντλιοστασίων και 200 ίππων περίπου που όλα αυτά τα χρόνια ήταν σε πλήρη ανάπτυξη και σήμερα με καθαρισμένη τη διώρυγα να μην έχουμε νερό.

«Συχνές διακοπές, δίχως ειδοποιήσεις»

Το μέλος του ΔΣ του ΤΟΕΒ Β’ και καλλιεργητής Γιώργος Μπούρας τόνισε πως το πρόβλημά τους με την υδροδότηση είναι τεράστιο και παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν τις προηγούμενες μέρες οι διακοπές συνεχίζονταν.

«Απελπισμένοι είμαστε. Την προσπάθειά μας την κάναμε και ενημερώσαμε. Περιμένουμε απλά αν οι υποσχέσεις τους θα πραγματοποιηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως η διαχείριση του νερού είναι αποκλειστικά ευθύνη του ΓΟΕΒ.

Το περασμένο δεκαπενθήμερο υπήρχαν συχνές διακοπές και δίχως ειδοποιήσεις, με αποτέλεσμα να παθαίνουν ζημιές οι καλλιέργειες σε μια εποχή που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές. «Εξώδικο στείλαμε και θα δούμε στο μέλλον τι μπορούμε να κάνουμε αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Μας υποσχέθηκαν ότι θα βελτιωθεί και θα φτιάξουν ένα πρόγραμμα ώστε οι διακοπές να είναι προγραμματισμένες», σημείωσε κλείνοντας.

«Έχουμε χάσει τον ύπνο, τα σπίτια μας, όλα»

Ο παραγωγός Στάθης Ξένος δήλωσε χαρακτηριστικά πως το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι τέτοιο που όταν φυτεύονται τα λαχανικά τους το νερό κόβεται, με αποτέλεσμα να ξεραίνονται και να χάνονται καλλιεργήσιμες εκτάσεις που εν τέλει δεν αποζημιώνονται. «Αντί να έχουμε πλεόνασμα νερού, έχουμε έλλειψη.

Δε μπορώ να γνωρίζω που οφείλεται, αλλά συμβαίνει μόνο στο Β’ ΤΟΕΒ. Αλλού προβλήματα δεν έχουν τέτοια», μετέφερε.

«Έχουμε χάσει τον ύπνο μας, τα σπίτια μας, όλα. Βασιζόμαστε σε μια καλλιέργεια που θα μας εξασφαλίσει τον καρπό της επόμενης χρονιάς, τις οικονομικές υποχρεώσεις, τις οικογένειές μας και στο τέλος έρχεται ο καθένας να κατεβάσει το διακόπτη χωρίς ενημέρωση», δήλωσε απογοητευμένος.

Προκαλούν εντάσεις οι συνεχείς διακοπές

Από την πλευρά του, ο καλλιεργητής φιστικιού Θανάσης Καράμπελας εστίασε στην ανάγκη που έχουν οι καλλιέργειες για νερό την εποχή αυτή με τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και στο φλέγον ζήτημα που έχει προκαλέσει εντάσεις και δεν είναι άλλο από τις συνεχείς διακοπές στην υδροδότηση της περιοχής, με αποτέλεσμα οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις να μένουν απότιστες και να ξεραίνονται οι καρποί. «Σήμερα έχω 3 καρούλια στον κάμπο της Μυρτιάς, στον τομέα Ζ, και όταν πήγα να κάνω αλλαγή στις 2 τα έκλεισαν. Υπάρχει πρόβλημα σοβαρό. Δεν ξέρουμε ποιος φταίει. Να ενδιαφερθούν αυτοί που έχουν την ευθύνη», υπογράμμισε.

«Τα χωράφια υποφέρουν δίχως νερό»

Ο παραγωγός και αρδευτής του Β’ ΤΟΕΒ Διονύσιος Τριανταφυλλόπουλος ανέφερε συγκεκριμένα πως καλλιεργεί στις δυο ζώνες και το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός ώστε να γνωρίζουν και οι καλλιεργητές που θα πρέπει να βρίσκονται καθημερινά. Οι διακοπές δίχως προειδοποίηση έχουν οδηγήσει τα χωράφια να υποφέρουν δίχως νερό, ενώ υπογράμμισε κατηγορηματικά πως οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους πριν καταστραφούν εξ ολοκλήρου οι καλλιεργητές της περιοχής.

Μειωμένα ποτίσματα κατά 30%

Ο παραγωγός Γιώργος Μπακογιάννης δήλωσε πως τα ποτίσματα αυτή την εποχή είναι μειωμένα κατά 30%, ενώ μίλησε και για τη διώρυγα που παραμένει ασυντήρητη και για να δουλέψει χρειάζεται να το κάνουν εργάτες χειροκίνητα. Δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στον πρόεδρο του ΓΟΕΒ, τονίζοντας πως είχε ξαναδοκιμαστεί και στο παρελθόν με αρκετά προβλήματα, τα οποία είναι τα ίδια μέχρι και σήμερα.

Το πρόγραμμα του ΓΟΕΒ

Στην πιο κρίσιμη καμπή της βρίσκεται αυτό το διάστημα η αρδευτική περίοδος προκειμένου η χρονιά να είναι παραγωγική, ενώ επιστρατεύονται και όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα άρδευσης. Μετά από τις διαβουλεύσεις μεταξύ Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου και προέδρου ΓΟΕΒ Πηνειού- Αλφειού Αναστάσιου Αλτάνη και των εμπλεκομένων παραγόντων των ΤΟΕΒ της ζώνης του Αλφειού  για  ζητήματα άρδευσης που παρουσιάστηκαν  οι δύο κινήσεις που συμφωνήθηκαν μπήκαν σε φάση υλοποίησης.

Από την περασμένη Πέμπτη μηχανήματα καθαρίζουν σημεία που διαπιστώθηκε «φράξιμο»  της ροής νερού κατά μήκος της κεντρικής διώρυγας του Αλφειού, ενώ με απόφαση κ. Αλτάνη ορίστηκε τετραήμερο πρόγραμμα άρδευσης για τους ΤΟΕΒ Α΄ και Β΄ και αυτούς του Πελοπίου και Επιταλίου. Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη τα μεμονωμένα  προβλήματα και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν λόγω υψηλών θερμοκρασιών,  το τετραήμερο πρόγραμμα διακοπής νερού στα καναλέτα  είχε ως εξής. Την 1η Αυγούστου έγινε διακοπή άρδευσης στα καναλέτα του ΤΟΕΒ Πελοπίου για 24 ώρες, τη 2α Αυγούστου έγινε διακοπή στα καναλέτα του ΤΟΕΒ Επιταλίου, την 3η Αυγούστου έγινε στα καναλέτα του Α ΤΟΕΒ Πύργου για 24 ώρες και σήμερα θα γίνει διακοπή στα καναλέτα του ΤΟΕΒ Επιταλίου. Μετά την εφαρμογή του παραπάνω  προγράμματος άρδευσης για την ζώνη του Αλφειού, αναμένεται να επανεκτιμηθεί η κατάσταση στο αρδευτικό έργο για όλα τα δεδομένα που θα υπάρξουν.

Όπως φαίνεται και από το πρόγραμμα δεν αναμένονται διακοπές στον ΤΟΕΒ Β’ που αντιμετώπιζε μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις συχνές διακοπές, ωστόσο οι παραγωγοί της περιοχής δε δείχνουν να έχουν καθησυχαστεί από την εξέλιξη και περιμένουν να δουν που θα οδηγηθεί η κατάσταση μελλοντικά.

Όλη η επικαιρότητα