Επιχειρήσεις Ηλεία Τουρισμός

Ηλεία: Αντιδράσεις και από επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών

Ακούστε το άρθρο

Σπύρος Αγγελόπουλος : «Εμείς θέλουμε να αναπτύξουμε τουριστικά την περιοχή, όχι να την υποβαθμίσουμε» 

Στόχος είναι ο Επικούριος Απόλλωνας και το Λύκαιο όρος να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο τουριστικά

Έντονες είναι οι αντιδράσεις για τη τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε τουριστικές περιοχές της Ηλείας, της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας, με τους κατοίκους, αλλά και τους επιχειρηματίες των περιοχών αυτών και ιδίως με αυτούς που ασχολούνται με τον τουρισμό, να τονίζουν ότι αν προχωρήσει αυτή η επένδυση, τότε θα έχουμε πολύ μεγάλες επιπτώσεις, τόσο στον τουρισμό, όσο και στο περιβάλλον.

Ο γνωστός επιχειρηματίας Σπύρος Αγγελόπουλος που διατηρεί τουριστική μονάδα στην περιοχή Αμπελιώνα, πάνω στο τρίστρατο Μεσσηνίας – Αρκαδίας – Ηλείας, εκφράζει τις επιφυλάξεις του γι’ αυτή την επένδυση, τονίζοντας ότι αν τελικά προχωρήσει, τότε θα δημιουργήσει πρόβλημα στα σχέδια τα οποία υπάρχουν, για να γίνει η περιοχή που περιλαμβάνει και τον Επικούριο Απόλλωνα, ένα τουριστικό μέρος το οποίο θα μπορεί να προσελκύει ακόμη περισσότερους τουρίστες, που θα θέλουν να ασχολούνται με την ορειβασία, με την ποδηλασία και την πεζοπορία.

«Εκτός από τα προφανή, και αναφέρομαι στον Επικούριο Απόλλωνα και στο Λύκαιο Όρος, επειδή δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά στην περιοχή, και έχουμε φτιάξει ένα δίκτυο μονοπατιών τα “Apollo trails” όπου έρχονται διάφοροι πεζοπορικοί όμιλοι, ενώ υπάρχει και ένα σχέδιο το οποίο έχει κοινοποιηθεί στο υπουργείο τουρισμού, αλλά και στις περιφέρειες, καταρχήν της Πελοποννήσου και λίαν συντόμως και σε αυτή της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και στους δήμους Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Οιχαλίας που πιάνει τη Μεσσηνία, για ένα συνολικό σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή, πιστεύω ότι η τοποθέτηση ανεμογεννητριών δεν θα είναι προς όφελος της ανάπτυξης. Το όραμά μας είναι η δημιουργία ενός καινούργιου τουριστικού προορισμού. Από την Ηλεία έχουμε σε αυτό το σχέδιο τον Επικούριο Απόλλωνα. Οπότε δεν θέλουμε να γίνουν οι ανεμογεννήτριες, για να αναπτυχθούν και άλλες μορφές τουρισμού, όπως η ποδηλασία, η ορειβασία κ.α.» αναφέρει καταρχήν ο κος Αγγελόπουλος και επισημαίνει για την πορεία της επένδυσης.

«Τοποθετούν τις ανεμογεννήτριες στο περίπου»

«Επειδή μιλάω με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας και μου έχει εξηγήσει κάποια πράγματα, αυτή η ιστορία είναι στο περίπου. Τοποθετούν τις ανεμογεννήτριες στο περίπου, στο χαρτί και άπαξ και πάρουν την άδεια, πάνε στην επόμενη φάση, δηλαδή στις τοπικές κοινωνίες, για να δουν κατά πόσο αυτές συμφωνούν με την επένδυση ή διαφωνούν, για να καθίσουν μετά να μιλήσουν και να υπάρξει μία συμφωνία, προκειμένου μετά να προχωρήσουν στην άδεια για περιβαλλοντολογικούς όρους, αφού θα πρέπει να πάρουν άδεια από Αρχαιολογία, δασαρχεία κ.α. Αυτή είναι μία διαδικασία που θα τραβήξει καιρό και η εταιρεία θα προσαρμοστεί ανάλογα με τις αντιδράσεις. Δηλαδή θα αυξήσουν ή θα μειώσουν τον αριθμό των ανεμογεννητριών και φυσικά θα μπορούν να τις μετακινήσουν. Υπάρχουν κάποιες κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά υπάρχουν και κάποιες περιοχές όπου μπορούν αυτές οι αντιδράσεις να είναι σαφώς λιγότερες. Εγώ δεν είμαι εναντίον των ανεμογεννητριών, απλά επειδή στο συγκεκριμένο κομμάτι κάνουμε ένα project για την ανάδειξη ενός καινούργιου τουριστικού προορισμού, δεν κολλάει αυτή η επένδυση με το concept. Δεν μπορεί ο άλλος που έρχεται για πεζοπορία ή για φυσιολατρικό τουρισμό, να βλέπει τον Επικούριο Απόλλωνα αλλά και στο Λύκαιο όρος το βουνό των Αρκάδων να έχουν ανεμογεννήτριες. Εκτός από την πεζοπορία, την ιππασία και όλα τα πράγματα που θα αναπτυχθούν εκεί, ο τουρίστας θέλει να βλέπει και την ιστορία των περιοχών αυτών».

Η ένσταση και η δικαστική οδός 

Τι θα γίνει όμως αν η πολιτεία εγκρίνει την επένδυση;  Τι αντιδράσεις μπορεί να υπάρξουν; Ο κος Αγγελόπουλος τονίζει σχετικά.

«Αν περάσει η επένδυση και φυσικά δεν συμφωνήσουμε με αυτή, θα ακολουθήσουμε την δικαστική οδό. Υπάρχουν και λόγοι άλλοι, αφού και νομικά δεν στέκει, τουλάχιστον πέριξ του Λύκαιου Όρους και του Επικούριου Απόλλωνα να έχουμε την τοποθέτηση ανεμογεννητριών. Υπάρχουν νόμοι που έχουν να κάνουν και με το περιβάλλον, γιατί μία τέτοια επένδυση θα έχει επίπτωση και στο περιβάλλον και στην βιοποικιλότητα του τόπου και φυσικά έχει να κάνει και με τον τουρισμό και την ανάπτυξη των περιοχών αυτών. Γιατί και η Ανδρίτσαινα δεν είναι άγνωστη. Είναι ένα σημείο αναφοράς για τους τουρίστες. Πάντως αυτή η ιστορία έχει πολύ δρόμο μπροστά της. Αυτή τη στιγμή γίνονται ενστάσεις και εμείς σαν “Apollo trails” καταθέτουμε σήμερα (σ.σ. χθες) ένσταση, αφού έχουμε διορία για αυτό έως αύριο (σ.σ. σήμερα). Αλλά αυτό δεν είναι δεσμευτικό, αφού η ΡΑΕ έχει τη δική της νομολογία και οι ενστάσεις που θα γίνουν μπορεί να μην την εμποδίσουν να βγάλει τη σχετική άδεια. Όπως είπα όμως αυτό το θέμα έχει ακόμη πολλά στάδια μπροστά του».

Όλη η επικαιρότητα