Categories: Ηλεία

Ηλεία: «Αυλαία» στην υπόθεση Θ. Καράμπελα – Άλλοι 4 αθωώθηκαν

Share

Δήλωση του δικηγόρου Θοδωρή Αντωνόπουλου

Η δικαίωσή τους άργησε κάποια χρόνια αλλά τελικά ήλθε, προσθέτοντας κύρος και «ύψος» στην Ελληνική Δικαιοσύνη

Έπεσε τελικά η «αυλαία» της πολύκροτης υπόθεσης του αειμνήστου εργολάβου Θεόδωρου Καράμπελα (αποβίωσε το 2019) με την προχθεσινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Πατρών, μετά από διαδικασία που διήρκεσε δύο ημέρες.

Η υπόθεση αυτή, που είχε απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη της Ηλείας, και όχι μόνο, το 2013, εκδικάσθηκε αρχικά πέρυσι από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών, το οποίο είχε κρίνει αθώους τον έναν γυιό του Θ. Καράμπελα και ένα νεαρό άτομο από την ορεινή Ηλεία, που κατηγορείτο ως συνεργός του εργολάβου στην μεταφορά και ενταφιασμό αστικών απορριμμάτων, κυρίως στον πρώην ΧΑΔΑ του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, στη θέση «Πολυπόταμος» του Φλόκα.

Ταυτόχρονα είχε καταδικάσει τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, που εφέροντο ως συνεργοί του, στις πράξεις της παράνομης διαχείρισης των απορριμμάτων και της ρύπανσης του περιβάλλοντος, τόσο στην παραπάνω περιοχή, όσο και σε σημείο του δρυοδάσους της Φολόης, ενώ είχε μετατρέψει σε πλημμελήματα όλες τις κατηγορίες που αρχικά είχαν τον κακουργηματικό χαρακτήρα της εγκληματικής οργάνωσης και της βαρειάς ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Με την προχθεσινή του απόφαση το Πενταμελές Εφετείο Πατρών κήρυξε αθώους ακόμη τέσσερις (4) από τους κατηγορουμένους, ενώ επέβαλε μικρές ποινές πλημμεληματικού χαρακτήρα  με τριετή αναστολή σε τρεις που καταδικάσθηκαν.

Συνήγορος υπεράσπισης των αθωωθέντων κατηγορουμένων, οι οποίοι ήσαν ο δεύτερος γυιός, ο αδελφός και δυο ανήψια του Θεόδωρου Καράμπελα, παραστάθηκε ο δικηγόρος Πύργου κ. Θοδωρής Αντωνόπουλος ο οποίος δήλωσε στην «Π» τα εξής: «Αισθάνομαι ικανοποιημένος από την αθώωση έξι συνολικά κατηγορουμένων από τους οκτώ που υπερασπίσθηκα, ήδη από το στάδιο της Ανάκρισης. Ξεκινήσαμε με τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης και της ρύπανσης περιβάλλοντος στην ποινικά βαρύτερη μορφή της (κακουργήματα), στη συνέχεια η κατηγορία εξέπεσε σε πλημμέλημα, οπότε αθωώθηκαν δυο από τους κατηγορουμένους και τελικά προχθές αθωώθηκαν και άλλοι τέσσερις. Συνολικά όλα τα μέλη της οικογένειας του Θ. Καράμπελα αθωώθηκαν. Η δικαίωσή τους άργησε βέβαια κάποια χρόνια, αλλά τελικά ήλθε. Προσθέτοντας κύρος και «ύψος» στην Ελληνική Δικαιοσύνη».