Αγροτικά Ηλεία

Ηλεία: Δεν θα ξεπεράσει τους 25.000 τόνους η παραγωγή λαδιού

λιοστάσι
Ακούστε το άρθρο

Στους 25.000 τόνους περίπου θα κυμανθεί η φετινή παραγωγή λαδιού στην Ηλεία με βάσει  τις εκτιμήσεις  των αγροτικών συνεταιρισμών και της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Στην Ελλάδα συνολικά η  παραγωγή είναι σχεδόν παρόμοια με εκείνη του 2019 αλλά καλύτερης ποιότητας. Θα κυμαίνεται μεταξύ  220.000 τόνων και 230.000 τόνων.

Σε σχέση με πέρυσι δηλαδή θα είναι μειωμένη κάτι που θα διαπιστωθεί όταν ολοκληρωθεί η συγκομιδή του ελαιοκάρπου γεγονός που αναμένεται να έχει συμβεί έως το τέλος του Ιανουαρίου.

Η μείωση αυτή οφείλεται, με βάση τους παραγωγούς και τους γεωπόνους  στον καύσωνα που σημειώθηκε στις 15 και 17 Μαΐου. Επίσης στη παρατεταμένη ανομβρία που κυριάρχησε για πεντέμισι περίπου μήνες μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη όπου κράτησε λίγο την καλλιέργεια της ελιάς προς τα κάτω μη δίνοντας τα απαραίτητα νερά για να υπάρχει η αντίστοιχη με την ανθοφορία παραγωγή.

Ένα άλλο στοιχείο  που ήταν έντονο κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς ήταν το γεγονός πως υπήρχε μεγάλη διαφορά στις αποδόσεις του ελαιοκάρπου και των ελαιόδεντρων ανά περιοχή με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ακόμα σαφή εικόνα για την ακριβή ποσότητα ενώ κατά γενική ομολογία η ποιότητα είναι από τις καλύτερες που τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί.

«Φέτος η παραγόμενη ποσότητα  λαδιού φέτος είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Η εικόνα αυτή παρατηρείται και στο χωριό το δικό μου αλλά σε κάθε περιοχή αλλά εκείνο που διαφέρει είναι  το ποσοστό  της μείωσης. Οι περισσότεροι  έχουν τελειώσει πριν τις γιορτές. Η ποιότητα είναι  εξαιρετική. Η συγκομιδή συνεχίζεται από τους  τελευταίους που είναι λίγοι. Σε κάθε χωριό ελάχιστοι μαζεύουν ακόμα και δεν πρέπει να ξεπερνούν  τους πέντε. Στο χωριό μου το Σώπι δεν είναι πάνω από δύο τρεις που έχουν μείνει οι οποίοι έως το τέλος της επόμενης εβδομάδος θα τελειώσουν. Η  μείωση, με βάση τις δικές μας εκτιμήσεις στο χωριό μου  είναι  τουλάχιστον 60%  σε σχέση με πέρυσι. Δεν παρατηρείται το ίδιο ποσοστό μείωσης σε όλες τις περιοχές. Αλλού είχαν μεγαλύτερη και αλλού μικρότερη απόδοση. Έπαιξε ρόλο ο καύσωνας τη άνοιξη και συγκεκριμένα το Μάη καθώς και η ανομβρία που για πεντέμισι μήνες επικράτησε στην περιοχή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην επιτρέψει να δέσει ο καρπός στα ελαιόδεντρα», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θανάσης Βομπίρης.

Ρεκόρ κατανάλωσης το 2020

Ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε το 2020 η παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου, σημειώνοντας αύξηση κατά τα 3,1 δισεκατομμύρια κιλά.     

Με άλλα λόγια σχεδόν διπλασιάστηκε τα τελευταία τριάντα χρόνια, κάτι που δείχνει αλλαγή στη διατροφή των πολιτών σε πολλές χώρες.

Η Ευρώπη παράγει ελαιόλαδο αξίας περίπου 3 δισεκατομμυρίων ετησίως, κυρίως στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει νέα έκθεση Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για την γεωργία στην Ιταλία, οι τιμές που πληρώθηκαν στους ελαιοπαραγωγούς μειώθηκαν επίσης κατά 44%. Τόσο χαμηλές τιμές είχαν να καταγραφούν  από το 2014.

Όλη η επικαιρότητα