Ηλεία

Ηλεία: Διαμερίσματα στα αζήτητα – Υποτονική η κίνηση στα μεσιτικά γραφεία

Ακούστε το άρθρο

Υποτονική είναι η κίνηση στα μεσιτικά γραφεία της Ηλείας, τόσο όσον αφορά την ενοικίαση, όσο και την αγορά νέων κατοικιών.

Η κρίση του κορωνοϊού και τα οικονομικά προβλήματα τα οποία επέφερε, έχουν μειώσει κατά πολύ την προσέλευση υποψήφιων αγοραστών ή ενοικιαστών στα μεσιτικά γραφεία, ενώ και οι τιμές έχουν πέσει πάρα πολύ, ιδίως όσον αφορά τις αγορές κατοικιών. Χαμηλή και μάλιστα πάρα πολύ είναι και η ζήτηση από νέους φοιτητές όσον αφορά την ενοικίαση κατοικιών, αφού λόγω κορωνοϊού, πολλοί δεν γνωρίζουν αν τελικά θα έρθουν στον Πύργο ή στην Αμαλιάδα για να φοιτήσουν ή αν τελικά αυτό θα γίνει μέσω υπολογιστή, από τον τόπο κατοικίας τους. Πολλά πάνω σε αυτό το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ημέρες οπότε και θα φανεί αν υπάρξει κίνηση όσον αφορά την ενοικίαση κατοικιών από τους φοιτητές στις Σχολές της Ηλείας. Τι τονίζουν όμως οι μεσίτες με τους οποίους μίλησε η εφημερίδα «Πατρίς» για όλα τα θέματα που απασχολούν την αγορά ακινήτων;

Ο κ. Ιωάννης Σκουρφούντας που διατηρεί μεσιτικό γραφείο στην Αμαλιάδα, μας τόνισε για τη σημερινή κατάσταση η οποία μόνο ευχάριστη δεν είναι για τα μεσιτικά γραφεία.
«Άλλος έχει το όνομα και άλλος έχει τη χάρη, και συγκεκριμένα το όνομα το έχει ο Πύργος και τη χάρη η Αμαλιάδα. Στην Αμαλιάδα δεν υπάρχουν διαμερίσματα, δυάρια και τριάρια, για ενοικίαση. Δεν τα μισθώνουν είτε γιατί φοβούνται, είτε γιατί πιστεύουν ότι οι μισθωτές δεν θα τους πληρώσουν. Εμείς παίρνουμε καλά και νέα διαμερίσματα, δεν παίρνουμε παλιά και θεωρώ ότι στα παλιά διαμερίσματα πρέπει να πηγαίνει μόνος του ο μισθωτής για να μην πληρώνει μεσιτικά. Στον Πύργο είναι περίπου τα ίδια τα πράγματα, μόνο στα χωριά αν βρουν κάποια σπίτια για ενοικίαση. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη στέγης σε όλο τον νομό. Αν έρθουν πολλοί φοιτητές στην Αμαλιάδα θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο να βρουν τα παιδιά σπίτια να νοικιάσουνε. Η οικοδομική δραστηριότητα έχει σταματήσει εδώ και μία 15ετία, και δεν βγαίνουν νέα διαμερίσματα στην αγορά. Παλιά από τις 10 Αυγούστου έως στο τέλος Αυγούστου
γινόταν ένας πανικός στην περιοχή μας στην αναζήτηση οικημάτων. Ερχόντουσαν πάρα πολλοί φοιτητές στα μεσιτικά γραφεία και ψάχνανε για σπίτια. Τώρα αν έχουνε πάρει ένα ή δύο τηλέφωνα, ζήτημα είναι».

Από την πλευρά του ο κ. Μάκης Στούμπανος που διατηρεί μεσιτικό γραφείο στην Αμαλιάδα τονίζει ότι έως τώρα κανένας φοιτητής δεν έχει επικοινωνήσει για την ενοικίαση κάποιας οικίας.
«Μέχρι και αυτή την ώρα κανένας φοιτητής δεν έχει επικοινωνήσει μαζί μας για ενοικίαση κατοικίας. Δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον. Απλά μέσα στο καλοκαίρι κάποιοι φοιτητές που ήθελαν να ανανεώσουν το σπίτι τους επικοινώνησαν μαζί μας. Είτε απλά είχαμε κάποια επικοινωνία από άλλους φοιτητές για να αλλάξουν σπίτια. Πάντως μέσα στο καλοκαίρι συνήθως οι φοιτητές δεν αλλάζουν σπίτια. Κάτι που γίνεται κάθε χρονιά βέβαια. Ενδεχομένως ίσως να παίζει ρόλο και ότι ως το τέλος της εβδομάδας δεν ήξεραν τα παιδιά σε ποια σχολή θα φοιτήσουν, οπότε από τη νέα εβδομάδα θα μπορούμε να πούμε περισσότερα. Υπάρχει ακόμη και το θέμα της εξ’ αποστάσεως φοίτησης, οπότε τα παιδιά δεν πρόκειται ακόμη να νοικιάσουν τα σπίτια».

Τέλος ο κ. Βασίλης Τσατάς μεσίτης από τον Πύργο δηλώνει και αυτός ότι η κτηματαγορά αυτή τη στιγμή είναι υποτονική.
«Όσον αφορά την κτηματαγορά η κατάσταση είναι υποτονική. Η αγορά δέχεται επιφυλακτικά την κατάσταση με τον κορωνοϊό, βρίσκεται σε μια σύγχυση αφού αυτή η καραντίνα που περάσαμε έπληξε τον κλάδο μας, με αποτέλεσμα να έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση του αριθμού των πωλήσεων και ελάχιστη ζήτηση για αγορές. Αυτό έχει συρρικνώσει τις τιμές όσον αφορά τις αγορές, σε όλους τους τομείς και στα οικόπεδα και στα αγροτεμάχια, αλλά και στις μονοκατοικίες και τα διαμερίσματα. Αντίθετα έχουμε μια έξαρση, μια ανοδική πορεία όσον αφορά τα ενοικιαστήρια, αφού λόγω του ότι οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια, ο κόσμος δεν έχει χρήματα ή δεν θέλει να τα χαλάσει, και έτσι δεν προβαίνει σε αγορά ακινήτου. Καινούργια ζευγάρια θέλουν να νοικιάσουν, με αποτέλεσμα να μην έχουμε αυτή την στιγμή κατοικίες. Για τους φοιτητές είναι ακόμη νωρίς, αλλά τα τελευταία 2 με 3 χρόνια έχουμε μια φθίνουσα πορεία λόγω της μείωσης των φοιτητών στην Ηλεία, με αποτέλεσμα και εδώ οι τιμές να είναι λίγο πεσμένες. Η επαγγελματική στέγη και αυτή λόγω κορωνοϊού είναι σε μια αναζήτηση ισορροπίας και τώρα θέλουμε να δούμε που θα ισορροπήσουν οι τιμές. Οι ενοικιαστές ζητάνε μείωση των ενοικίων, οι ιδιοκτήτες καταλαβαίνουν την κατάσταση και άλλοι προβαίνουν σε μειώσεις ενοικίων, ενώ άλλοι όχι. Ο Σεπτέμβριος πιστεύω θα είναι ο μήνας ορόσημο για να δούμε τι θα γίνει. Πάντως το πλήγμα από αυτή την κατάσταση είναι μεγάλο».

Όλη η επικαιρότητα