Αχαϊα Ηλεία

Ηλεία: Ελλείψεις στα αντιγριπικά εμβόλια έφερε η αυξημένη ζήτηση

Ακούστε το άρθρο

«Περιμένουμε νέες ποσότητες σε λίγες ημέρες»: Δηλώνουν οι φαρμακοποιοί, που … βλέπουν και αύξηση στην ζήτηση των συμπληρωμάτων διατροφής 

Ανάρπαστα έγιναν φέτος τα αντιγριπικά εμβόλια στα φαρμακεία, με τον πληθυσμό να μεριμνά από νωρίς για τον εμβολιασμό του προκειμένου να θωρακιστεί από τη γρίπη. Ωστόσο τα αποθέματα έχουν εξαντληθεί και υπάρχουν πολίτες ανάμεσα τους και ευπαθείς ομάδες που έμειναν ανεμβολίαστοι.

Με τον κορωνοϊό να είναι σε έξαρση, οι πολίτες φαίνεται πως στράφηκαν στο αντιγριπικό εμβόλιο για να προστατευθούν, τουλάχιστον από τη γρίπη.

Οι φαρμακοποιοί ευελπιστούν σε μια έκτακτη εισαγωγή εμβολίων, για να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Παρότι η φετινή παραγγελία του υπουργείου Υγείας ήταν αυξημένη κατά 30%, συγκεκριμένα 4,2 εκ. εμβόλια έναντι 3 εκ. την περσινή χρονιά, η προσφορά μπορεί τελικά να μην καλύψει πλήρως τη ζήτηση, καθώς πολλοί πολίτες που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αποφάσισαν φέτος να εμβολιαστούν, προκειμένου να θωρακίσουν τον οργανισμό τους απέναντι στην κοινή γρίπη.

Γιώργος Κολυρόπουλος : «Είχα φροντίσει να εξασφαλίσω εμβόλια για τους πελάτες μου»

Ο Γιώργος Κολυρόπουλος Ιδιοκτήτης Φαρμακείου στην Πάτρα τόνισε για την έλλειψη των εμβολίων για την γρίπη.

«Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε μία από τις τελευταίες θα έλεγα δόσεις των εμβολίων την προηγούμενη εβδομάδα, δεν ήρθε όμως και αναμένουμε. Ευχόμαστε ότι τις προσεχείς ημέρες θα έρθουν τα εμβόλια και θα εμβολιαστεί όλος ο κόσμος. Έχω φροντίσει τα άτομα με τα οποία συνεργάζομαι να τους εξασφαλίσω από την πρώτη στιγμή το εμβόλιο τους και να το έχουν κάνει ήδη. Δεν γνωρίζω αν οι άλλοι φαρμακοποιοί έχουν κάποια λίστα ή αν έχουν προλάβει να εμβολιάσουν τα άτομα τα οποία ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Το αντιγριπικό εμβόλιο δεν καλύπτει άμεσα αυτόν που το παίρνει αλλά μετά από κάποιες εβδομάδες, ενώ θετικό είναι ότι στην Ελλάδα επικρατεί μία σχετικά υψηλή θερμοκρασία, που σημαίνει ότι έχουμε περιθώριο ακόμη να εμβολιάσουμε και ίσως να μη χρειαστεί και η επόμενη δόση».

Δημήτριος Καραμάνης : «Υπάρχει κάποια καθυστέρηση, αλλά όσοι έπρεπε να εμβολιαστούν το έχουν πράξει»

Από την πλευρά του ο Δημήτριος Καραμάνης φαρμακοποιός στον Πύργο δήλωσε για το θέμα με τα αντιγριπικά εμβόλια.

«Τα εμβόλια κάθε χρόνο έρχονται τμηματικά, είχε έρθει η πρώτη παρτίδα κανονικά στις αρχές του Οκτώβρη, ήρθαν και οι υπόλοιπες παρτίδες που ήταν να έρθουν μέσα στον Οκτώβρη, απομένει η τελευταία παρτίδα που είναι να έρθει από τα υπόλοιπα των εταιρειών αρχές Νοέμβρη. Υπάρχει κάποια καθυστέρηση, αφού είχαν πει στα μέσα Νοέμβρη, ενώ τώρα λένε προς το τέλος. Περιμένουμε να έρθει και αυτή η παρτίδα των εμβολίων. Αν έρθουν οι ποσότητες που περιμένουμε, πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα και θα πάνε όλα καλά. Υπάρχει όμως μία πληροφορία ότι μπορεί να έρθουν κάπως μειωμένες οι ποσότητες, που σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουν οι άνθρωποι να εξυπηρετηθούν επαρκώς. Όμως νομίζω ότι οι άνθρωποι που πρέπει να εμβολιαστούν, το μεγαλύτερο μέρος τους έχει εμβολιαστεί. Φέτος υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για το αντιγριπικό εμβόλιο, γιατί έτσι κι αλλιώς και η οδηγία του κράτους και των ειδικών είναι ότι ειδικά οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να εμβολιαστούν οπωσδήποτε για τον ιό της γρίπης. Από φέτος βέβαια υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι θα πρέπει να συνταγογραφηθεί και το εμβόλιο και για αυτό το λόγο θα πρέπει να περάσει πρώτα από τον γιατρό ο ασθενής, να διαγνώσει ότι βρίσκεται σε ευπαθή ομάδα και μετά να πάρει την απαραίτητη συνταγή για να μπορέσουμε να του χορηγήσουμε το εμβόλιο. Συνήθως το εμβόλιο το ζητούν οι ευπαθείς ομάδες, καταρχήν οι άνθρωποι άνω των 60, ενώ υπάρχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον από ανθρώπους που ασχολούνται με εργασίες που έχουν πολυκοσμία όπως οι εκπαιδευτικοί που έρχονται σε επαφή με παιδιά. Γενικά πιστεύω ότι αυτοί που χρειάστηκε εμβολιάστηκαν».

Για το αν υπάρχει αύξηση πωλήσεων και στα συμπληρώματα διατροφής (βιταμίνες) ο κ. Καραμάνης τόνισε σχετικά.

«Υπάρχει αύξηση και στη ζήτηση βιταμινών, ειδικά στην πρώτη φάση του κορωνοιου, όπου υπήρχε μία πιο αυξημένη αναζήτηση συμπληρωμάτων διατροφής που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Τώρα όσο προχωράει ο καιρός, υπάρχει μία μεγαλύτερη κίνηση και καλό είναι να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας και με κάποια συμπληρώματα διατροφής, που βοηθούν στην ενίσχυση της άμυνας του».

Χρήστος Δανίκας : «Υπήρξε συνταγογράφηση σε ανθρώπους που δεν το χρειάζονταν»

Ακόμη ο φαρμακοποιός από τον Πύργο Χρήστος Δανίκας ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τη νέα παρτίδα την αναμένουμε έως τα τέλη του μήνα, όπως μας λένε, αλλά μας καθυστερούν και μας λένε ότι θα έρθουν τα εμβόλια από μέρα σε μέρα. Εμείς φυσικά δεν ξέρουμε πότε θα έρθουν. Στην αρχή έγινε ένας πανικός και υπήρξε συνταγογράφηση σε ανθρώπους που δεν το χρειάζονταν. Έχει καλυφτεί μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων που το είχαν πραγματικά ανάγκη, τώρα ευελπιστούμε να καλύψουμε όλους αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Υπάρχουν λίστες αναμονής, όπως κάθε χρόνο και όσο πάει μεγαλώνουν. Έχει αυξηθεί πλέον η ζήτηση των αντιγριπικών εμβολίων και για αυτό η κατανάλωση είναι πολύ μεγαλύτερη από την παραγωγή του εμβολίου. Συνήθως το εμβόλιο το ζητούν οι ευπαθείς ομάδες, οι άνω των 65 και τα παιδιά, αλλά πλέον έχω παρατηρήσει ότι το ζητάνε και άτομα τα οποία δεν το χρειάζονται πραγματικά, όπως 30 ετών χωρίς νοσήματα».

Για την αύξηση των πωλήσεων και στα συμπληρώματα διατροφής (βιταμίνες) ο κ. Δανίκας τόνισε σχετικά.

«Έχει αυξηθεί και η αύξηση στην πώληση βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής, ο καθένας προσπαθεί να προστατευτεί όπως πιστεύει καλύτερα, γιατί δεν ξέρουμε ακριβώς ποιο το καλύτερο μέτρο προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό και δοκιμάζουμε τα πάντα. Ο κόσμος προτιμάει πολυβιταμίνες, βιταμίνη C, εχινάκια, τέτοια πράγματα».

Όλη η επικαιρότητα