Καιρός

Ηλεία: Επικίνδυνες συνθήκες καύσωνα τη νέα εβδομάδα

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι συνθήκες αυτές θα διατηρηθούν για μεγάλο διάστημα.
Ακούστε το άρθρο

Θερμή μεταφορά από τα βόρεια της Αφρικής λαμβάνει χώρα στην Δυτική Μεσόγειο.

Την Κυριακή 25/7 και την Δευτέρα 26/7 οι θερμές μάζες θα κινηθούν ανατολικότερα προκαλώντας άνοδο της θερμοκρασίας και στην χώρα μας. Από την Τρίτη 27/7 η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην Ευρώπη ευνοεί συνεχή μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών σε ολόκληρη την Μεσόγειο, ακόμα μέχρι και τα βόρεια Βαλκάνια, προκαλώντας έναν ασυνήθιστο σε διάρκεια, ένταση και έκταση καύσωνα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι συνθήκες αυτές θα διατηρηθούν για μεγάλο διάστημα, πιθανότατα να φτάσει τις δέκα ή και περισσότερων ημερών.

Ακραίες και επικίνδυνες συνθήκες καύσωνα περιμένουμε στην χώρα μας, που θα θυμίσουν τουλάχιστον σε διάρκεια τον μεγάλο καύσωνα του 1987. Βέβαια, σήμερα έχουμε όπλα και αυτά είναι τα κλιματιστικά συστήματα που δεν είχαμε τότε. Εξαιρετικά επικίνδυνες θα είναι οι συνθήκες για ταχεία ανάπτυξη δασικών πυρκαγιών. Υπό αυτές τις συνθήκες περιμένουμε να έχουμε αυξημένη δραστηριότητα καθώς η εφλεκτότητα της βιομάζας θα είναι εξαιρετικά υψηλή.

Στο καθαρά μετεωρολογικό κομμάτι, από την Τρίτη 27 Ιουλίου η θερμοκρασία στην Ηλεία θα φτάνει τους 40 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά και από την Τετάρτη 28/7 ξεκινά παρατεταμένο διάστημα επικίνδυνων θερμοκρασιών με γενικευμένες θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, έως 43 με 44 βαθμούς, χωρίς να αποκλείεται να δούμε 1 με 2 βαθμούς παραπάνω.

Προετοιμαστείτε, οδηγίες και μέτρα προστασίας από καύσωνα και δασικές πυρκαγιές:

Πηγή: ileiakairos.gr

Όλη η επικαιρότητα