Καιρός

Ηλεία – Θοδ. Κονδύλης: «Παρατεταμένος, με αυξομειώσεις στην ένταση, καύσωνας»

Ακούστε το άρθρο

Ράχη υψηλών πιέσεων από την βόρεια Αφρική μεταφέρει πολύ θερμές αέριες μάζες προς τα Βαλκάνια, ως αποτέλεσμα του συνδυασμού του αποκομμένου χαμηλού στη βορειοδυτική Ευρώπη και των χαμηλών πιέσεων της Ρωσίας.

Χθες Τετάρτη το θερμόμετρο έφτασε τους 37 βαθμούς Κελσίου στην Πηνεία καταγράφοντας την υψηλότερη θερμοκρασία στην Ηλεία.

Η μεγαλύτερη αίσθηση ζέστης καταγράφηκε στην περιοχή της Βάρδας με τον μετεωρολογικό σταθμό στο Καπελέτο να καταγράφει 40 βαθμούς Κελσίου, με την κανονική θερμοκρασία στους 35 βαθμούς. Αιτία, η αυξημένη υγρασία. Ο δείκτης αίσθησης ζέστης είναι πολύ σημαντικός, διότι είναι ουσιαστικά η θερμοκρασία που αισθάνεται το ανθρώπινο σώμα, η ανθρώπινη αίσθηση των κανονικών θερμοκρασιών σε ένα περιβάλλον με αυξημένη υγρασία όπως της περιοχής μας.

Στην εξέλιξη του καιρού, στροφή του νοτιοδυτικού ρεύματος πλούσιο σε υγρασία, σε δυτικό βορειοδυτικό σχετικά ξηρό σταδιακά ενισχυμένο από την Πέμπτη πρώτα στα βόρεια και το Παρασκευοσαββατοκύριακο στα υπόλοιπα με εντάσεις έως 5 μποφόρ. Υπό αυτές τις συνθήκες, η υγρασία θα περιοριστεί, τουλάχιστον τις θερμές ώρες, η θερμοκρασία όμως θα ανέβει σε επίπεδα καύσωνα των 39 με 41 βαθμών Κελσίου, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες ευφλεκτότητας, ενισχύοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Αποφεύγουμε εξωτερικές εργασίες, γενικότερα ενέργειες στο ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν ανάφλεξη.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ουσιαστική αποκλιμάκωση του καύσωνα δεν διαφαίνεται στον προγνωστικό ορίζοντα, παρά μόνο μια μικρή κάμψη την Κυριακή και κυρίως την Δευτέρα με μέγιστες τιμές στους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά, με την υγρασία όμως να επιστρέφει και την αισθητή θερμοκρασία να είναι 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη από τις ενδείξεις των θερμομέτρων.

Πιθανή εκ νέου ένταση του καύσωνα στα μέσα της νέας εβδομάδας. Παραμένουμε σε σκιερά μέρη, αποφεύγουμε την πολύωρη έκθεσή μας στο ήλιο και στις υψηλές θερμοκρασίες, πίνουμε άφθονα υγρά (νερό, φυσικούς χυμούς) και μεριμνούμε για τα άτομα της οικογένειάς μας με νοσήματα, ηλικιωμένους ή μικρά παιδιά.

Όλη η επικαιρότητα