Ηλεία Οικονομία

Ηλεία: Καθυστερήσεις και προβλήματα στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Ακούστε το άρθρο

Με ρυθμούς «χελώνας» φαίνεται ότι προχωρά και φέτος, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Με βάση τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών, η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 27 Αυγούστου.

Όμως, λόγω των καθυστερήσεων κρίνεται αδύνατο να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής δηλώσεων εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων. Σύμφωνα με τους λογιστές θα υπάρξει παράταση μέχρι και τέλη του Σεπτεμβρίου, γεγονός που θα φρενάρει και την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών και Φοροτεχνικών (ΕΛΦΕΕ) νομού Ηλείας, κ. Διονύσης Χαμεζόπουλος, δήλωσε στην εφ.ΠΑΤΡΙΣ, ότι «οι καθυστερήσεις οφείλονται στα προβλήματα που υπάρχουν στις βεβαιώσεις των αποδοχών από διάφορες υπηρεσίες, οι οποίες πρέπει να ελέγχονται από τους φορολογούμενος πολίτες και τους λογιστές για να αποφθεχθεί το φαινόμενο να έχουμε τροποποιητικές δηλώσεις στην πορεία, ενώ κάποια προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται και στην πλατφόρμα του TAXISnet.

Αυτή τη στιγμή έχουν υποβληθεί περίπου 1,7 εκατομμύρια δηλώσεις σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, που είχαμε 3,5 με 4 εκατομμύρια υποβολές φορολογικών δηλώσεων. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει μείωση τουλάχιστον 50% στο ρυθμό της υποβολής των δηλώσεων, που οφείλεται στους παραπάνω λόγους. Βέβαια, υπάρχει χρόνος μπροστά μας, αλλά θεωρώ ότι, η λήξη προθεσμίας της υποβολής (σ.σ 27 Αυγούστου) θα χρειαστεί να παραταθεί έτι περεταίρω, και αυτό διότι, τα προβλήματα δεν έχουν ακόμα επιλυθεί, οπότε θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος επεξεργασίας από τους φορολογούμενος και κυρίως από τους λογιστές.

Τα ίδια προβλήματα συναντάμε και στις επιχειρήσεις, αλλά και στα νομικά πρόσωπα τα οποία καθιστούν το έργο μας δυσχερές και δεν μπορούμε να τα επεξεργαστούμε με την ταχύτητα και το βαθμό ελέγχου που θέλουμε να κάνουμε, ώστε το επίπεδο της δουλειάς μας να είναι ικανοποιητικό τόσο για εμάς όσο και για τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις».

Ο Αλέξης Νταουλάρης, λογιστής και μέλος της ΕΛΦΕΕ Ν. Ηλείας, ανέφερε πως «φέτος παρατηρούμε πολύ μεγαλύτερη καθυστέρηση σε σύγκριση με πέρυσι και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι καθυστέρησαν να εκδοθούν οι οδηγίες και τα έντυπα για τη φετινή χρονιά των φορολογικών δηλώσεων.

Το μεγαλύτερο ποσοστό έχει αργήσει να υποβάλει φορολογικές δηλώσεις γιατί το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει δημοσιεύσει ακόμα τις αναστολές του 2020. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 1,5 εκατομμύρια δηλώσεις, σε σύγκριση με πέρυσι, που είχαν υποβληθεί περίπου 3,5 εκατομμύρια.

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, πως ακόμα μια παράταση είναι σχεδόν δεδομένη, γιατί ο χρόνος που απομένει μέχρι τα τέλη του Αυγούστου δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση. Πιστεύω ότι η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων θα παραταθεί προς το τέλος Σεπτέμβρη. Αυτό σημαίνει ότι αυτόματα θα πάει πιο πίσω ο ΕΝΦΙΑ, αφού για να βγουν τα εκκαθαριστικά του, χρειάζονται τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους για να πέσουν οι μειώσεις και οι απαλλαγές».

Όλη η επικαιρότητα