Ηλεία

Ηλεία – Κορωνοϊός: Ημέρα πληρωμών η χθεσινή με κόσμο στην ουρά

Ακούστε το άρθρο

Κοσμοσυρροή έξω από τα υποκαταστήματα σε Πύργο και Αμαλιάδα

Έξω από τράπεζες και ΑΤΜ αλλά και στο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ του Πύργου στήθηκαν από νωρίς χθες το πρωί εκατοντάδες πολίτες. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από την πληρωμή επιδομάτων, της αποκαλούμενης «13ης σύνταξης» καθώς και άλλων επιδοτήσεων που αποτέλεσαν την αιτία για να δημιουργηθούν… ουρές στα προαναφερθέντα σημεία…

Αν και το ποσοστό των ηλεκτρονικών συναλλαγών (και) με τις τράπεζες έχει αυξηθεί πάρα πολύ στην Ελλάδα τόσο στα χρόνια της κρίσης όσο και κατά την διάρκεια της πανδημίας -αφού οι ανέπαφες συναλλαγές προσφέρουν προστασία- υπάρχει ακόμα μια μεγάλη μερίδα πολιτών που δεν τις χρησιμοποιούν για διάφορους λόγους… αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και την δημιουργία «ουρών» έξω από τα ΑΤΜ.  Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός πως τα υποκαταστήματα τραπεζών στην πόλη του Πύργου (όπως και σε όλη την Ελλάδα) έχουν μειωθεί αναστέλλοντας την λειτουργία τους.

Στην συντριπτική πλειοψηφία οι πολίτες, όχι μόνο τήρησαν τα μέτρα προστασίας από τον ιό αλλά έδειξαν και την απαραίτητη υπομονή που απαιτείται σε αυτές τις περιπτώσεις… φυσικά υπήρξαν και εξαιρέσεις πολιτών που δεν κρατούσαν τις αποστάσεις με κάποιους να μην φορούν ούτε μάσκα. Οι παραινέσεις των υπολοίπων αλλά και ο φόβος ενός πιθανού προστίμου, όμως, αποτέλεσαν τους λόγους που οι… ανυπότακτοι, συμμορφώθηκαν…

Σημειώνεται πως η προσέλευση των πολιτών αφορούσε το επίδομα των 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους, τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ (στέγασης, τέκνων κ.α.), την έκτακτη ενίσχυση σε συνταξιούχους, το επίδομα 800 ευρώ σε εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης αλλά και την επιδότηση δόσεων στεγαστικών δανείων (πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ”).

Να προστεθεί πως έως το τέλος Δεκεμβρίου, θα ακολουθήσει και νέα φάση πληρωμών και –άρα- τις εικόνες που είδαμε χθες στην πρωτεύουσα της Ηλείας θα τις ξαναδούμε…

Τίποτα δεν θύμιζε… κορωνοϊό και στην Αμαλιάδα!

Σχεδόν σαν μια… κανονική Δευτέρα, χωρίς κορονοιούς, έμοιαζε η χθεσινή στην πόλη της Αμαλιάδας από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το μεσημέρι!

Αν εξαιρέσουμε την πλειοψηφία των καταστημάτων που παραμένουν κλειστά και τις μάσκες, στους δρόμους υπήρχε σχετική… κοσμοσυρροή. Κάτι ο καλός καιρός, αλλά και το «τέλος του μηνός», που έφεραν πολλούς για συντάξεις, επιδόματα και… ληξιπρόθεσμες οφειλές  σε τράπεζες και ΕΛΤΑ, συνέβαλλαν σε αυτή την ξεχασμένη εδώ και μήνες εικόνα.

Έξω από τις τράπεζες σχηματίζονταν «ουρές» από κόσμο, τηρώντας τα μέτρα προστασίας, αν και ανά διαστήματα ο συνωστισμός ήταν μεγάλος και δεν έλειπε ο εκνευρισμός και σε κάποιες περιπτώσεις και οι… λεκτικές αντεγκλήσεις!

Ίδια εικόνα  και στα ανοιχτά καταστήματα.  Πολύς κόσμος περίμενε στα πεζοδρόμια για να εξυπηρετηθεί στην συνέχεια, με τους υπαλλήλους να διευθετούν την όλη κατάσταση σύμφωνα με τα μέτρα της covid εποχής!

Όλη η επικαιρότητα