Ηλεία

Ηλεία: Μείωση στην τιμή του παραγωγού κατά 25% στα οινοστάφυλα

Ακούστε το άρθρο

Μείωση στη  τιμή παραγωγού των οινοστάφυλων κατά 25% παρατηρείται φέτος στην παραγωγή της Ηλείας με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ).                 

Οι τιμές των σταφυλιών είναι γενικά μειωμένες σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Ιδιαίτερα για τις παραγωγικές ποικιλίες (Ροδίτη κλπ.). Εκτιμούμενο ποσοστό μείωσης 10-20% με βασική αιτία τα αδιάθετα λόγω COVID-19 αποθέματα των οινοποιείων.

Όσον αφορά την  παραγωγή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια  εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη  15-30% κατά περίπτωση. Εξαιρετική ποιότητα σταφυλιών χωρίς ή με ελάχιστες ζημιές από περονόσπορο, ωίδιο, βοτρύτη. Ικανοποιητικές οξύτητες. Από τις καλύτερες χρονιές της τελευταίας δεκαετίας.

Σε αυτό βοήθησαν οι άριστες καιρικές συνθήκες με σταθερές θερμοκρασίες, απουσία βροχών και χαμηλή υγρασία κατά την ωρίμανση και τον τρυγητό  .

Δηλαδή ο ήπιος Χειμώνας με μικρές περιόδους σχετικά χαμηλών θερμοκρασιών και κανονικές μέσου ύψους βροχοπτώσεις. Από τα τέλη Μαρτίου περιορίστηκαν σημαντικά ή και σταμάτησαν τελείως σε μερικές παραθαλάσσιες κυρίως περιοχές οι βροχές, μέχρι την έλευση του κυκλώνα “Ιανός” στις 20 Σεπτεμβρίου , οπότε με μία μεγάλου ύψους βροχόπτωση άρχισαν τα πρωτοβρόχια.

Η απουσία καύσωνα…

Η απουσία καύσωνα την θερινή περίοδο της ωρίμανσης και η ανομβρία στην θερινή και τρυγητική περίοδο οδήγησαν σε άριστα και απολύτως υγιή σταφύλια ενώ θετικά επηρεάστηκαν και οι όψιμες ελληνικές ποικιλίες (Αγιωργίτικο, Ροδίτης, Μοσχοφίλερο) από τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές.

Οι Έλληνες οινοποιοί πάτησαν στέρεα σε αυτά τα κλιματολογικά δεδομένα και δημιούργησαν κρασιά που αναδεικνύουν πλήρως τον τυπικό χαρακτήρα της κάθε ποικιλίας σταφυλιού, του κάθε ξεχωριστού terroir και την συνολική τυπικότητα της φετινής χρονιάς που θα δώσει εξαιρετικά λευκά κρασιά ιδιαιτέρως αρωματικά με πολύ καλές οξύτητες ενώ τα κόκκινα θα έχουν βελούδινη ισορροπία και πλούσια φαινολική δομή.

Οι ποσότητες παραγωγής σταφυλιών ήταν μειωμένες. Παρόλα αυτά οι τιμές αγοράς σταφυλιού κινήθηκαν πτωτικά λόγω της επίσης μειωμένης ζήτησης από την επίδραση του covid στην εστίαση και τον τουρισμό.

Όλη η επικαιρότητα