WEB tv Ηλεία

Ηλεία: Νέες (κατά τόπους) ζημιές από την χαλαζόπτωση σε ελιές και σταφίδες – Σε απόγνωση οι αγρότες (vids)

ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΕΧΝΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣΤ ΣΤΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Ακούστε το άρθρο

Έρμαιο των διαθέσεων του καιρού έγιναν για μια ακόμα φορά αγρότες της Ηλείας που είδαν μεγάλο μέρος των καλλιεργειών τους να πλήττεται από την χαλαζόπτωση (κυρίως) της περασμένης εβδομάδας.

Το χαλάζι που έπεσε σε ορισμένες περιοχές το βράδυ της περασμένης Πέμπτης και Παρασκευής προκάλεσε νέο πλήγμα αφού χωράφια με σταφίδες και ελιές βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα.

Το πλήγμα δεν είναι γενικό αλλά διαπιστώνεται κατά τόπους σε περιοχές όπως το Χελιδόνι (ελιές), Καυκωνία (σταφίδα), Χαριά, Σώπι, Βροχίτσα (σταφίδα) και άλλα χωριά.

Μια εξέλιξη που -όπως οι ίδιοι οι αγρότες ανέφεραν στην εφημ. ΠΑΤΡΙΣ– κάνει επιτακτική την άμεση επίσκεψη των γεωπόνων του ΕΛΓΑ στα χωράφια τους προκειμένου να κάνουν άμεσα εκτιμήσεις για το μέγεθος της ζημιάς…

Οι πληγέντες αγρότες έκαναν αναφορά στην απογοήτευση που τους διακατέχει από τα συνεχόμενα πλήγματα που προκαλούν οι καιρικές συνθήκες στις καλλιέργειες τους, μπαίνοντας σε σκέψεις ακόμα και να παρατήσουν τα χωράφια τους.

Η «μαυρίλα» πάνω στη σταφίδα και οι πεσμένες στο έδαφος ελιές αποτελούν «μαχαίρι στην καρδιά» για τους αγρότες που βλέπουν για μια ακόμα φορά τον καιρό να τους αντιμετωπίζει εχθρικά…

Ας μην ξεχνάμε ότι αυτό το διάστημα η καλλιέργεια της σταφίδας εισέρχεται στο τελικό στάδιο ενώ το πλήγμα που καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες δεν θα επηρεάσει μόνο τη φετινή παραγωγή αλλά και αυτή της επόμενης χρονιάς, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά…

Οι αγρότες ζητούν παράλληλα να εφαρμοστούν προληπτικά μέτρα όπως είναι η αντιχαλαζική προστασία αλλά και να αλλάξει το καθεστώς που ισχύει για τις αποζημιώσεις ζητώντας το πλαφόν να οριστεί στο 5% ή να ισχύσει η καθ` ολοκληρία αποζημίωση για τις ζημιές στην παραγωγή τους…

Βασίλης Γκολφίνος (Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Χελιδονίου)

«Τη στιγμή που τα πράγματα πήγαιναν καλά για την ελιά φέτος, ήρθε αυτή η χαλαζόπτωση και πλέον ένα σημαντικό μέρος της ελαιοκαλλιέργειας στην περιοχή μας έχει υποστεί μεγάλη ζημιά 80-90% έως και ολική καταστροφή. Ελπίζουμε ότι η Πολιτεία θα κάνει ότι μπορεί για να μας βοηθήσει όσο πιο γρήγορα. Περιμένουμε τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ να έρθουν να εκτιμήσουν».

Νικόλαος Βεργούρος (Συνταξιούχος αγρότης, Χελιδόνι)

«Τέτοια καιρικά φαινόμενα δεν είχαμε στο παρελθόν. Ο καιρός έχει αλλάξει και οι κλιματικές συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί. Η συγκεκριμένη χαλαζόπτωση έπληξε τις καλλιέργειες μέρους των συγχωριανών μας που καλλιεργούν ελιές οι οποίοι είναι απελπισμένοι. Η καταστροφή σε κάποια χωράφια ξεπερνά το 80% και η εκτιμήσεις πρέπει να γίνουν σύντομα».

Νίκος Παπαδόπουλος (Αγρότης, Χελιδόνι)

«Απ` όπου πέρασε το χαλάζι έχει γίνει μεγάλη ζημιά, πάνω από 90%. Αυτοί δεν θα μαζέψουν ελιές… Το φαινόμενο διάρκεσε σχεδόν μια ώρα. Ανάλογα φαινόμενα είναι πιο συχνά τα τελευταία χρόνια κι αν προσθέσεις και τις φωτιές τα πράγματα γίνονται ολοένα και δυσκολότερα. Η περιοχή μας καλλιεργεί σχεδόν αποκλειστικά ελιά που είναι βιοποριστικό για τους περισσότερους. Αν δεν δοθούν αποζημιώσεις θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα».

Χρήστος Χριστακόπουλος (Αγρότης, Χελιδόνι)

«Η ζημιά στα χωράφια μας είναι πάνω από 90%. Οι καταστροφές είναι συνεχόμενες και μας βάζουν σε σκέψεις για να φύγουμε από τα χωράφια μας και να γίνουμε μετανάστες! Από την ελιά περιμένουμε για να ζήσουμε. Η χαλαζόπτωση ήταν πάνω από μισή ώρα αλλά είχε ένταση και δύναμη και τσάκισε τις ελιές απ` όπου πέρασε… το μόνο που περιμένουμε είναι να `ρθουν άμεσα οι γεωπόνοι και να εκτιμήσουν.

Η δουλειά του αγρότη γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη και αβέβαιη. Αν δεν μαζέψουμε τον καρπό στα τσουβάλια δεν είμαστε σίγουροι για τίποτα πλέον… μέχρι τη τελευταία στιγμή, μοιάζει σαν ρουλέτα».

Παναγιώτης Γκάμαρης (Αγρότης, Χελιδόνι)

«Η καταστροφή είναι μεγάλη. Το χαλάζι τραυμάτισε τις ελιές και τ` αμπέλια για μια ακόμα φορά… πρέπει να μαζέψουμε το κουράγιο μας και να συνεχίσουμε. Ας έρθουν σύντομα οι εκτιμητές για να διαπιστώσουν το μέγεθος της ζημιάς».

Ρηγόπουλος Γιώργος (Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Καυκωνίας, σταφιδοπαραγωγός)

«Η περιοχή μας είναι σταφιδότοπος και φέτος περιμέναμε πολύ καλή παραγωγή. Η χαλαζόπτωση όμως έφερε πραγματική καταστροφή αφού ζημιά –που μέρα με την ημέρα φαίνεται περισσότερο- είναι πολύ μεγάλη. Κάποια σταφύλια μπορεί τώρα να μην είναι ολοκληρωτικά χτυπημένα όμως στην πορεία θα φανεί περισσότερο και θα πέσουν κάτω τα σταφύλια.

Ζητάμε στήριξη από την Πολιτεία αφού είχαμε ζημιά και λόγω κορωνοιού, όπως συνέβη και με άλλα επαγγέλματα. Από τον ΕΛΓΑ ζητάμε τη γρήγορη μετάβαση των γεωπόνων στα χωράφια μας για να εκτιμήσουν τις ζημιές για να μπορέσουμε να μείνουμε στα κτήματα μας και να συντηρήσουμε τις οικογένειες μας».

Νίκος Βασιλόπουλος (Αγρότης, Καυκωνία, μέλος ΟΑΣ Ηλείας)

«Η ζημιά στη σταφίδα έχει γίνει απ` όπου πέρασε το χαλάζι και είναι μεγάλη. Μέσα σε λίγα λεπτά η ένταση της χαλαζόπτωσης σε συνδυασμό με τον δυνατό αέρα έφερε καταστρεπτικά αποτελέσματα.

Πρέπει οι εκτιμήσεις να γίνουν σύντομα, εμείς αυτό ζητάμε. Η σταφίδα είναι δύσκολη καλλιέργεια. Βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο με τα τελευταία ραντίσματα και κατόπιν τη συγκομιδή. Φυσικά όλα αυτά αν δεν έχουμε κι αλλά ανάλογα καιρικά φαινόμενα.

Έπαθαν κι ελιές ζημιά στην περιοχή μας αλλά η μεγαλύτερη καταγράφηκε στη σταφίδα αφού το μέγεθος του χαλαζιού ήταν μικρό».

Ανδρέας Αγγελόπουλος (Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Καυκωνίας)

«Η σταφίδα χτυπήθηκε από το χαλάζι στον καρπό αλλά και στα φύλλα και στη συνέχεια η καλλιέργεια θα έχει προβλήματα. Ακόμα και η επόμενη χρονιά θα επηρεαστεί με αποτέλεσμα μειωμένη παραγωγή.

Κάθε χρόνο μετράμε προβλήματα με τη σταφίδα, τα έξοδα είναι πολλά κι ελπίζω να υπάρξει ανταπόκριση από πλευράς Πολιτείας και ΕΛΓΑ για να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε».

Νίκος Μήλιος (Αγρότης, Καυκωνία)

«Το πέρασμα του χαλαζιού έπληξε σε μεγάλο ποσοστό τις σταφίδες της περιοχής μας. Ζητάμε τη στήριξη του ΕΛΓΑ γιατί η σταφίδα είναι ένα προϊόν που αυτή την εποχή “γκαστρώνεται” και για του χρόνου κάτι που σημαίνει απώλεια και την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Όπως ακούγεται η σταφίδα δεν θα έχει καλή τιμή φέτος οπότε η στήριξη-αποζημίωση είναι επιτακτική ανάγκη.

Ο αγρότης είναι ξεκρέμαστος λόγω των καιρικών συνθηκών… την ώρα που περιμένει να πάρει την παραγωγή του κάτι συμβαίνει και δεν παίρνει ούτε τα χρήματα που έχει ξοδέψει. Ας γίνει άμεσα ότι είναι δυνατό για να μπορούμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε».

Αντώνης Κατελούζος (Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Βροχίτσας)

«Τα καιρικά φαινόμενα από την περασμένη Τετάρτη έως και το Σάββατο, με βροχοπτώσεις και χαλάζι στο βορεινό κομμάτι του χωριού απέδειξαν για μια ακόμα φορά πως ο αγρότης βρίσκεται στο έλεος του καιρού. Το χαλάζι για μια ώρα έφερε καταστροφές σε αμπέλια, σταφίδα, ελιές… απαιτούμε άμεσες εκτιμήσεις και όχι μετά από 2-3 μήνες. Να αποζημιωθούν οι αγρότες μας γιατί ο μόχθος τους δεν πληρώνεται με τίποτα. Λίγο πριν το τέλος της καλλιεργητικής σεζόν αναγκαζόμαστε να κάνουμε νέα έξοδα για να καταπολεμηθούν και οι ασθένειες που θα προκύψουν από αυτή τη κακοκαιρία. Ήδη οι ρόγες έχουνε σκάσει…».

Νίκος Κατελούζος (Βροχίτσα, δημοτικός σύμβουλος Πύργου)

«Η Πολιτεία πρέπει ν` αλλάξει το νόμο για τις αποζημιώσεις. Αν έχεις ζημιές 20% δεν πληρώνεσαι και στο 25% έχεις 9% κρατήσεις. Γιατί να συμβαίνει αυτό; Δεν πληρώνουμε όλοι ασφάλιστρα; Ας πάνε στο 5% το πλαφόν για αποζημίωση.

Πέρυσι η σταφίδα είχε 1,5 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ και το αποζημιώνει με 1,06. Δεν μιλάμε για αποζημίωση αλλά για ενίσχυση. Είναι κοροϊδία αυτό τη στιγμή που οι αγρότες εγκαταλείπουν τα χωριά. Χρειάζεται στήριξη για να στραφούν και οι νεότεροι στις καλλιέργειες. Τώρα λένε για ενίσχυση σε νέους αγρότες όμως ζητάνε πολλά στρέμματα και άλλα… που θα τα βρούμε αυτά οι νεότεροι που θέλουν να μείνουν στο χωριό τους; Θα ερημώσει ο τόπος…

Στις ελιές χρειάζεται τώρα εκτίμηση και όχι μετά από μήνες που θα λένε οι γεωπόνοι ότι δε βλέπουν ζημιά. Κι επίσης κάτι άλλο για τη σταφίδα… η ζημιά θα είναι όχι μόνο ποσοτική αλλά και ποιοτική»

Θανάσης Βομπίρης (Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας)

«Από το χαλάζι έχουν γίνει ζημιές κατά τόπους σε ελιές και σταφίδες. Στην Βροχίτσα, Χαριά στα όρια προς το Σώπι, Χελιδόνι Καυκανιά προκλήθηκαν ζημιές από το χαλάζι σε ελιές και σταφίδες. Σε άλλες περιοχές του νομού υπάρχουν ζημιές σε καρπούζι, πατάτα και άλλες καλλιέργειες. Λογικά η διαδικασία που πρέπει να ακολουθεί είναι να γίνουν αναγγελίες στον ΕΛΓΑ για ζημιές.

Παραμένει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με το θέμα των αποζημιώσεων. Μπορεί η ζημιά να είναι 40% έρχεται ο ΕΛΓΑ σου αφαιρεί το 18% και μένει ένα 22% που είναι ένα τίποτα. Εμείς θέλουμε αποζημίωση στο πραγματικό μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί η παραγωγή.

Σήμερα η τεχνολογία έχει προχωρήσει και μπορεί να διαδραματίσει σοβαρό ρόλο στην πρόληψη – προστασία των καλλιεργειών. Μπορούν να ληφθούν μέτρα αντιχαλαζικά, αντιπαγετικά, για να η λέμε κάθε φορά ότι μας κατέστρεψε ο άγος και το χαλάζι.

Επίσης οι σκέψεις για ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ θα είναι εις βάρος των αγροτών. Πληρώνουμε εισφορές 170 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, πέρυσι δόθηκαν μόνο 30 εκατ. ευρώ ενίσχυση… πολλοί αγρότες μένουν έξω από τις ενισχύσεις κι αυτό πρέπει ν` αλλάξει».

Όλη η επικαιρότητα