Ηλεία

To «ΟΧΙ» της απεργίας και στην Ηλεία – Οι συγκεντρώσεις σε Πύργο και Αμαλιάδα

πυργος συγκεντρωση πλατεια στην ΑΠΕΡΓΙΑ
Ακούστε το άρθρο

Με παλμό και μεγάλη συμμετοχή οι απεργιακές συγκεντρώσεις της Πέμπτης

Ρεπορτάζ: Χρήστος Κανελλόπουλος,  Παναγιώτης Πεντάζος


«Λέμε ΟΧΙ στο αντεργατικό νομοσχέδιο», τόνισαν όλοι οι εκπρόσωποι των Σωματείων και των φορέων που συμμετείχαν στη συγκέντρωση του Πύργου

Μαζική απεργιακή συγκέντρωση είχαμε την Πέμπτη στην κεντρική πλατεία του Πύργου, με κοινή απόφαση 17 Σωματείων!

Τον παλμό έδωσαν από νωρίς το πρωί μέλη Σωματείων και φορέων που πραγματοποίησαν εξορμήσεις, περιοδείες σε χώρους δουλειάς, ενώ μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μαχητική, με παλμό πορεία στους δρόμους της πόλης.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νίκος Λοχοβίτης, πρόεδρος του σωματείου ΕΔΟΠ ΔΕΗ Ν. Ηλείας, που ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του:

«Σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα δίνεται μία ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση από εκατοντάδες σωματεία και συνδικάτα, από εργατικά κέντρα, από ομοσπονδίες, πως δεν θα δεχτούμε να ζήσουμε σαν δούλοι τον 21ο αιώνα. Δεν θα τους επιτρέψουμε να γυρίσουν το ρολόι της ιστορίας πίσω. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε εμείς, να πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις. Απαιτούμε, να πεταχτεί στα σκουπίδια το αντεργατικό τερατούργημα διεκδικώντας σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο : 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Η κυβέρνηση επιτίθεται στο 8ωρο, την οργάνωση των εργαζομένων, στα εργασιακά και συλλογικά δικαιώματά τους….».

Και ακολούθως ο κος Λοχοβίτης αναφέρθηκε στα οκτώ κύρια αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ, σε ένα νομοσχέδιο που επιδιώκει να κατεδαφίσει, όσα κατακτήθηκαν τα τελευταία 100 χρόνια!

** 10 έως 13 ώρες δουλειά την ημέρα, έως 78 την εβδομάδα.
** 150 ώρες υπερωρία με 20% λιγότερη προσαύξηση.
** Κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.
** Νομιμοποίηση της τηλεργασίας χωρίς όρια.
** Απελευθέρωση των απολύσεων ακόμη και μετά από δικαστική απόφαση υπέρ του εργαζόμενου.
** Νέα εμπόδια στην Απεργία και την περιφρούρησή της.
** Ηλεκτρονικό φακέλωμα στα σωματεία.
** Κατάργηση της Επιθεώρησης Εργασίας.

Πριν τον κο Λοχοβίτη, προηγήθηκαν χαιρετισμοί από τους Χρήστο Γαρύφαλλο, πρόεδρο Συλλόγου Εργαζομένων στους Δήμους Πύργου, Αρχ. Ολυμπίας, Ζαχάρως, Σωκράτη Σωτηρόπουλο, πρόεδρο Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αμαλιάδας, Αντωνία Μπρη, πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμων Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας, Θανάση Βομπίρη, πρόεδρο Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Σπύρο Αντωνόπουλο, Αντιπρόεδρο Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Πύργου, και Τρύφωνα Αθανασόπουλο, πρόεδρο ΕΛΜΕ Ηλείας.

«Οι αλλαγές που έρχονται είναι δεκάδες»

Ο Χρήστος Γαρυφάλος τόνισε μεταξύ άλλων:

«Οι αλλαγές που έρχονται είναι δεκάδες, πολύ ουσιαστικές και επηρεάζουν την καθημερινότητα εκατομμυρίων εργαζομένων που εργάζονται όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το νομοσχέδιο αυτό είναι ένας πραγματικά κοινωνικός οδοστρωτήρας, που ισοπεδώνει κυριολεκτικά ότι απέμεινε όρθιο από τα μνημονιακά χρόνια και έρχεται να θεσμοθετήσει την εργασιακή ζούγκλα».

«Η κυβέρνηση νομοθετεί στα εργασιακά μεροληπτικά»

Από την πλευρά του ο Σωκράτης Σωτηρόπουλος επισήμανε:

«Η κυβέρνηση νομοθετεί στα εργασιακά για μία ακόμη φορά μεροληπτικά, επαναφέροντας ουσιαστικά μνημονιακές πολιτικές, κάνοντας πράξη την περαιτέρω συρρίκνωση και κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων και κεκτημένων. Το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης πλήττει όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, καθώς ενθαρρύνει την υπερεκμετάλλευση με μείωση αποδοχών, πλήττει κατεξοχήν τη νέα γενιά πού την καταδικάζει σε ένα μέλλον φθηνής ελαστικής εργασίας και εργασιακής επισφάλειας χωρίς δικαιώματα».

«Είναι μία επίθεση στη ζωή και στα δικαιώματά μας»

Η Αντωνία Μπρή στην ομιλία της τόνισε:

«Είναι μία επίθεση στη ζωή και στα δικαιώματά και αφορά όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τη νεολαία και τους μαθητές μας που τελειώνουν το σχολείο και θα μπουν στην παραγωγή. Καταργείται το οκτάωρο και θεσμοθετείται η δεκάωρη και ακόμα και η 12ωρη εργασία. Διαλύεται ο σταθερός ημερήσιος χρόνος δουλειάς, ο εργαζόμενος καλείται να είναι διαθέσιμος όποτε και όσο απαιτεί ο εργοδότης».

«Όλες οι κυβερνήσεις υπηρετούν τα συμφέροντα των εργοδοτών και των μεγάλων κεφαλαίων»

Ο Θανάσης Βομπίρης πρόσθεσε στην ομιλία του:

«Το νομοσχέδιο πλήττει τα σωματεία και τους ελεύθερους ανθρώπους που αντιστέκονται. Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα, ενώ παίρνουν την ψήφο του λαού σπέρνοντας αυταπάτες, η μία μετά την άλλη υπηρετούν τα συμφέροντα των εργοδοτών και των μεγάλων κεφαλαίων ξένων και ντόπιων. Ψηφίζουν νόμους καταστολής για τον αγώνα του λαού. Είναι ένα νομοσχέδιο κατά των εργατών, καταργούν την κυριακάτικη αργία, τις συμβάσεις εργασίας, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, καταργώντας την ουσία το οκτάωρο».

«Η προσπάθειά τους είναι να τσακίσουν το δικαίωμα στην απεργία»

Ο Σπύρος Αντωνόπουλος στην ομιλία του τόνισε:

«Ακόμα και μέσα στην πανδημία ο κόσμος της δουλειάς πάλευε συνεχώς και απεργούσε και διαδήλωνε. Για αυτό η κυβέρνηση φέρνει μαζί με την κατάργηση του 8ωρου και το χτύπημα στο συνδικαλισμό και στο δικαίωμα στην απεργία. Η προσπάθειά τους είναι να τσακίσουν όχι μόνο το δικαίωμα στην απεργία, αλλά πολύ περισσότερο κάθε συλλογικότητα στους χώρους εργασίας, προωθώντας τις ατομικές συμβάσεις και την ατομική διαπραγμάτευση, αντί των συλλογικών συμβάσεων.

«Έχει στόχο να μειώσει το κόστος της εργατικής δύναμης»

Τέλος ο Τρύφωνας Αθανασόπουλος ανέφερε:

«Το νομοσχέδιο αυτό έχει στόχο να μειώσει το κόστος της εργατικής δύναμης και ταυτόχρονα να επιβάλει τον κανόνα σιωπής, σε μία εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής, των επιχειρήσεων χωρίς εργαζόμενους, της τηλεϊατρικής. Αυξάνεται ο χρόνος εργασίας και οι κυβερνήσεις όχι μόνο εδώ, αφού είναι Ευρωπαϊκή οδηγία από το 2000 να μειωθεί το κόστος εργασίας και να αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις στη χώρα».

Ποιοι συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση

Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχαν η ΕΛΜΕ Ηλείας, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου – Κυλλήνης, ο Σύλλογος Εργαζομένων στους Δήμους Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας, Ζαχάρως, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Πύργου, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πύργου, η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών, η Ομάδα Γυναικών Πύργου, το Σωματείο Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Ν. Ηλείας, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αμαλιάδας, το Σωματείο Εργαζομένων στα Εμπορικά Καταστήματα και Υπηρεσίες Ν. Ηλείας, η ΕΔΟΠ ΔΕΗ Ν. Ηλείας.

«Όχι» στον εργασιακό μεσαίωνα είπαν στην Αμαλιάδα!

Με αιχμή την εργασιακό νομοσχέδιο, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το πρωί η απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας.

Εργαζόμενοι, άνεργοι και μέλη των πρωτοβάθμιων σωματείων συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση, λέγοντας «όχι» στο νομοσχέδιο.

Κατά την ομιλία της η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας κα Νατάσσα Παναγιωτάρα, μίλησε για μεγάλο «χτύπημα» της κυβέρνησης στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο αντεργατικό και «έκτρωμα», που καταργεί και με… τον νόμο το 8ωρο και καθιερώνει την 10ώρη και πλέον εργασία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αμαλιάδας κ. Σωκράτης Σωτηρόπουλος είπε: «Απέναντι στον πόλεμο που μας κήρυξαν κυβέρνηση και Ε.Ε. και το Κεφάλαιο, δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρχει δεύτερη σκέψη. Όλοι στη μάχη για να ανατραπεί αυτό το τερατούργημα, να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι, να διεκδικήσουμε πραγματικά σύγχρονα δικαιώματα, σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο, περισσότερη ζωή!

Η δύναμη κάθε εργαζόμενου, είναι στην οργάνωση και τον συλλογικό αγώνα», είπε χαρακτηριστικά η κα Παναγιωτάρα.

«Συμμετέχουμε στην αγωνιστική κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που θέλει να επαναφέρει τον εργασιακό «μεσαίωνα».

Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, στηρίζουν την απεργιακή κινητοποίηση, συμμετέχουμε στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας και καταθέτουμε ψήφισμα για τα προβλήματα του νοσοκομείου και γενικότερα στο χώρο της Υγείας.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα «χαρτιά», είπε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αμαλιάδας κ. Σωκράτης Σωτηρόπουλος.

Στην συγκέντρωση συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλιανάτος, ο οποίος αναφέρθηκε και στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Ηλείας: «Ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιδράσουν. Ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε επιφυλακή και φέτος απ’ ότι βλέπουμε τα προϊόντα δεν πάνε καλά.

Ο Σεπτέμβριος «είναι εδώ». Έχουμε αποταθεί στην Κυβέρνηση, έχουμε θέσει τα αιτήματά μας και περιμένουμε επίλυση των προβλημάτων, τα οποία είναι πάρα πολλά.

Να ξέρουν ότι θα μας βρουν μπροστά τους. Οι αγρότες είναι έτοιμοι για να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους».

Όλη η επικαιρότητα