Αγροτικά Ηλεία

Ηλεία: Ο χάρτης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών – Πρωτιά για φράουλα

Ακούστε το άρθρο

Τα θερμοκήπια όπου καλλιεργούνται κηπευτικά καταλαμβάνουν περίπου το 10% των εκτάσεων της Ελλάδας, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2018.

Συνολικά 59.983 στρέμματα κηπευτικών καλλιεργούνταν θερμοκηπιακά, ενώ οι φυτεμένες με λαχανικά εκτάσεις το ίδιο έτος καταλάμβαναν σχεδόν 600.000 στρέμματα, που εξαπλώνονται λιγότερο ή περισσότερο σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας.

Ψηλά τα κηπευτικά

Στην Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη βρίσκονται τα σημαντικότερα κέντρα θερμοκηπιακών κηπευτικών σύμφωνα πάντα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Με 20.872 στρέμματα, η Δυτική Ελλάδα παράγει υπό κάλυψη το 22,4% σχεδόν των κηπευτικών της, με την πλειονότητα των θερμοκηπίων της να εδρεύει στην Ηλεία και πολύ λιγότερο σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία.

Τρίτη σε απόλυτους όρους εκτάσεων, με 6.017 στρέμματα θερμοκηπίων για την καλλιέργεια κηπευτικών, έρχεται η Πελοπόννησος, με τα περισσότερα να συγκεντρώνονται στη Μεσσηνία και λιγότερα σε Αργολίδα και Λακωνία, ενώ με 5.015 στρέμματα ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία. Μόλις, όμως, το 5,14% των εκτάσεων που φυτεύτηκαν με λαχανικά το 2018 αφορούσε θερμοκήπια κυρίως σε Ημαθία και Πέλλα.

Ηλεία: Θερμοκηπιακή ντομάτα

Ως προς τα προϊόντα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα σκήπτρα  σε όρους εκτάσεων κατέχει  η θερμοκηπιακή ντομάτα, με 24.248 στρέμματα πανελλαδικά, έναντι των 63.076 στρεμμάτων που καλλιεργήθηκαν υπαίθρια το 2018. Σχεδόν το 48% των εκτάσεων αυτών εντοπίζεται στην Κρήτη, ενώ 4.204 στρέμματα καταλαμβάνουν οι θερμοκηπιακές ντομάτες στην Πελοπόννησο, κυρίως στη Μεσσηνία και κάτι περισσότερο από 1.800 στρέμματα στη Δυτική Ελλάδα, περισσότερο στην Ηλεία.

Πρωτιά Ηλείας στη φράουλα

Συνήθως υπό χαμηλή κάλυψη γίνεται και το μεγαλύτερο μέρος της καλλιέργειας φράουλας στη χώρα μας, μία καλλιέργεια που η ΕΛΣΤΑΤ, για την ίδια χρονιά, εμφανίζει να καταλαμβάνει 16.890 συνολικά στρέμματα (χωρίς να διαχωρίζει υπαίθριες και θερμοκηπιακές εκτάσεις), με το μεγαλύτερο μέρος τους να εντοπίζεται στη Δυτική Ελλάδα και πρωτίστως στην Ηλεία.

Όλη η επικαιρότητα