Ηλεία Πολιτική

Ηλεία: Περιοδεία Τσίπρα στις πληγείσες περιοχές -«Τα μέτρα στήριξης να είναι ίδια και για την Ηλεία»

-Βαρβάσαινα, Πελόπιο, Λάλας και Νεμούτα, οι κοινότητες που επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ
Ακούστε το άρθρο

Στο μέγεθος της καταστροφής στις καμένες εκτάσεις στην Ηλεία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της χθεσινής του περιοδείας στις πληγείσες από την καταστροφική πυρκαγιά περιοχές του νομού.

Τόνισε δε πως «Θεωρώ αυτονόητο το αίτημά, οτιδήποτε θετικό γίνει σε άλλες περιοχές της χώρας να γίνει και για την Ηλεία η οποία έχει υποστεί κι άλλες καταστροφές στο παρελθόν».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βρέθηκε για μια ακόμα φορά στην Ηλεία (την 3η τον τελευταίο ενάμιση χρόνο) και επισκέφθηκε Βαρβάσαινα, Πελόπιο, Λάλα και Νεμούτα ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική στην Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την διαχείριση των πυρκαγιών…

Ο κ. Τσίπρας αρχικά βρέθηκε στην Βαρβάσαινα, ακολούθως πήγε στο Πελόπιο, συνέχισε στο Λάλα και τελευταίος σταθμό της περιοδείας του αποτέλεσε η Νεμούτα…

Τον πρώην πρωθυπουργό συνόδεψαν στην περιοδεία του, ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός, ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, οι πρώην βουλευτές Ηλείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Μάκης Μπαλαούρας και Έφη Γεωργοπούλου -Σαλτάρη ,ο πρ. υπουργός Περιβάλλοντος σΩΚΡΆΤΗς Φάμελλος, ο πρ. υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης και ο συντονιστής της Ν.Ε. Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Φλεβοτόμος.

Συνομιλώντας με πολίτες (αγρότες, επαγγελματίες και άλλους) των περιοχών που επισκέφθηκε, ο κ. Τσίπρας έγινε δέκτης καταγγελιών ότι δεν υπήρξε η απαιτούμενη βοήθεια στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς ενώ πολλοί του ανέφεραν πως  έχουν μείνει χωρίς εισόδημα αφού χάθηκαν οι καλλιέργειες τους και τα κοπάδια τους.

Στη δήλωση του Αλέξης Τσίπρας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι πέρα από το εξαιρετικά σημαντικό κεφάλαιο της ενίσχυσης και στήριξης των πυρόπληκτων, θα πρέπει να συνταχθούν σοβαρά Σχέδια Ανασυγκρότησης σε τοπικό επίπεδο.

Σχέδια που θα λαμβάνουν υπ΄όψιν τους τοπικούς φορείς, διότι, όπως επεσήμανε, «το ζήτημα δεν είναι να κάνουν επικοινωνιακή πολιτική πάνω στα καμένα και να παίρνουν φυτευτούς ανθρώπους από πάνω αγνοώντας την υπάρχουσα θεσμική υποδομή, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς, την κοινωνία των πολιτών. Αυτούς που πάλεψαν για τα σπίτια τους που καιγόντουσαν, αυτούς που έχουν τις επιχειρήσεις τους καμένες».

Αναφερόμενους στους ανθρώπους των καμένων περιοχών ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως «Δεν είναι μονάχα ένα ζήτημα, πώς θα περάσουν μία, δύο εβδομάδες ή ένα μήνα. Το ερώτημα είναι πώς θα μείνουν στον τόπο τους; Στην ύπαιθρο χώρα που έχει καταστραφεί. Πώς θα πάνε τα παιδιά τους στο σχολεία, με τι δουλειές θα ασχοληθούν για να έχουν ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για να ζήσουν».

Πρόσθεσε επίσης ότι όλο το βάρος από τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να πέσει στην προσπάθεια για το πώς θα εξασφαλιστεί το εισόδημα των πυρόπληκτων και πώς θα μείνει ο κόσμος στην ύπαιθρο που έχει καεί…

Στη Βαρβάσαινα…

Στην Βαρβάσαινα, πρώτο σταθμό της χθεσινής του περιοδείας, ο κ. Τσίπρας άκουσε τα σχόλια πως τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης δεν επιχείρησαν όταν έπρεπε με αποτέλεσμα να ξεφύγει η πυρκαγιά. «Αν είχαν έρθει νωρίτερα θα είχαμε αποφύγει πολλά» είπαν χαρακτηριστικά…

Παράλληλα οι κάτοικοι τόνισαν ότι οι κοινότητες τους σώθηκαν από τους ίδιους που αντιμετώπισαν με ότι μέσα είχαν την πυρκαγιά χωρίς να εκκενώσουν το χωριό τους.

Στο Πελόπιο…

Δεύτερος σταθμός της περιοδείας του κ. Τσίπρα ήταν το Πελόπιο του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας όπου συνομίλησε για τις καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Δημήτρη Στασινόπουλο που, μεταξύ άλλων, του ανέφερε ότι «το 95% της έκτασης έχει καταστραφεί. Περισσότερα από 11 σπίτια κάηκαν ολοσχερώς, μεγάλο μέρος από το κτηνοτροφικό κεφάλαιο και η ελαιοπαραγωγή. Δεν κάηκε το συμπληρωματικό εισόδημά, αλλά το εισόδημα διαβίωσής των κατοίκων».

Παράλληλα ο κ. Στασινόπουλος τόνισε πως «ότι σώθηκε, σώθηκε από τους κατοίκους με τις υδροφόρες του δήμου. Τα πυροσβεστικά οχήματα ήρθαν αργότερα, ενώ τα εναέρια μέσα ήρθαν όταν η φωτιά είχε ήδη μπει μέσα στο χωριό», ζητώντας από τον κ. Τσίπρα να μεριμνήσει για να μην ξανασυμβούν τέτοιες καταστροφές και εκτός της πρόληψης να γίνουν ζώνες προστασίας και δασικοί δρόμοι.

Στο Λάλα

Στη συνέχεια ο πρώην πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Λάλα όπου τον περίμενε ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος που τον ενημέρωσε μαζί με κάτοικους για τις καταστροφές που δέχθηκε η ιστορική κοινότητα από το πέρασμα της πυρκαγιάς. Μάλιστα ο κ. Γεωργιόπουλος παρέδωσε υπόμνημα με τις προτάσεις του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας για την ανασυγκρότηση της περιοχής που πλήγηκε.

Ο Αλέξης Τσίπρας είδε ιδίοις όμμασοι τις κατεστραμμένες εγκαταστάσεις της ξενοδοχειακής μονάδας «Lalas Village» και είχε συνομιλία με τον ιδιοκτήτη  Γιώργο Αγριδιώτη

Στη συνεχεία έκανε μια σύντομη στάση στο χώρο του δημοτικού σχολείου Λάλα, όπου λειτουργεί η κοινωνική κουζίνα «Άλλος άνθρωπος» που προσφέρει μερίδες φαγητό στους πυρόπληκτους και τους πυροσβέστες και συνομίλησε με τους εθελοντές τους οποίους ευχαρίστησε για την προσφορά τους.

Τελευταία στάση στην πολύπαθη Νεμούτα…

Τελευταίος σταθμός της χθεσινής επίσκεψης του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πολύπαθη κοινότητα της Νεμούτας. Τον κ. Τσίπρα χαιρέτησε το πλήθος κατοίκων του χωριού με τον ίδιο να τους εύχεται κουράγιο και να τους συγχαίρει για την αυταπάρνηση τους, ώστε να σώσουν το χωριό τους παρά την εντολή εκκένωσης που είχε δοθεί.  Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας κάθισε –για πάνω από μισή ώρα-  σε καφενείο του χωριού και συνομίλησε με τους ντόπιους, τόσο για όσα συνέβησαν πριν, κατά και μετά την επέλαση της πύρινης λαίλαπας αλλά και για το τι πρέπει να συμβεί από δω και στο εξής ώστε η περιοχή να ανασυνταχθεί.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ΣΤΗΝ ΒΑΡΒΑΣΑΙΝΑ

Αντωνακόπουλος προς Τσίπρα: «Να γίνει αυτό που δεν έγινε το 2007»

Ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος υποδέχτηκε, χθες, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξη Τσίπρα στην κεντρική πλατεία της  Βαρβάσαινας. Μαζί με τους προέδρους των τ.κ. Βαρβάσαινας, Λαντζοίου και  Κολιρίου του εξέθεσαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, τα προβλήματα που προκύπτουν από τις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές, την αγωνία τους για την επόμενη ημέρα αλλά κυρίως την δίκαιη απαίτηση όλης της κοινωνίας για ένα άμεσα υλοποιήσιμο σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης όλης της περιοχής.

Σε ιδιαίτερα φιλικό και εγκάρδιο κλίμα έγινε η υποδοχή του κ. Τσίπρα με τον δήμαρχο Πύργου να δηλώνει πως κατ’ ομολογία όλων, οι πυρκαγιές δεν αντιμετωπίστηκαν με την αποτελεσματικότητα που θα έπρεπε, παρουσιάζοντάς του το μέγεθος της καταστροφής στον Δήμο Πύργου με 4.500 καμένα στρέμματα εκ των οποίων πάνω από τα μισά είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Οι πρόεδροι των κοινοτήτων Βαρβάσαινας Λατζοΐου και Κολιρίου ενημέρωσαν τον κ. Τσίπρα για το μέγεθος της καταστροφής και την μακρά περίοδο της οικονομικής ανασφάλειας στην οποία θα περιέλθουν …. κάτι που επιβεβαίωσε και ο ιδιοκτήτης του ελαιουργείου Mediterre Κώστας Παπαδόπουλος που τόνισε ότι «απαιτούνται γύρω στα 7 χρόνια για συνολική παραγωγή»

«Είναι νωπή η διαχρονική ασυνέπεια της πολιτείας σε σχέση με το Ταμείο Μολυβιάτη»

«Θέλουμε από εσάς, όπως κάνετε πάντα με τη μαχητικότητα και την αποτελεσματικότητα που έχετε στην πολιτική, να στηρίξετε το αυτονόητο. Δεν θα χαθούμε σε «τιμολόγια» και μικρές αποζημιώσεις. Είναι νωπή η διαχρονική ασυνέπεια της πολιτείας σε σχέση με το Ταμείο Μολυβιάτη.

Σήμερα επιμένουμε σε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, με κέντρο την Αρχαία Ολυμπία και τις αξίες της ευρύτερης περιοχής. Ο Πύργος ουσιαστικά έχει ενδοχώρα την Ολυμπία. Το γεγονός ότι χάθηκαν χιλιάδες ελαιόδεντρα και η κτηνοτροφία αποδεκατίστηκε, πλήττει βάναυσα την οικονομία και του Πύργου. Επιμένουμε ότι ενιαία πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα σε οικονομικό επίπεδο. Έχουμε αποφάσεις συσκέψεων φορέων και του Επιμελητηρίου Ηλείας για την αναδιάρθρωση της περιοχής. Να γίνει αυτό που δεν έγινε το 2007».

Ο κ. Αντωνακόπουλος παρέδωσε και έναν φάκελο στον κ. Τσίπρα με όλες τις παραπάνω αποφάσεις των συλλογικών φορέων. Πρόσθεσε δε, ότι ο κόσμος λειτούργησε πολύ σωστά γιατί ενώ είχαν εντολή να φύγουν από την περιοχή, παρέμειναν και έσωσαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους. «Είναι περίεργο αυτό που συμβαίνει στην Ηλεία τα τελευταία χρόνια με μια εμμονή των εμπρηστών σ’ αυτό τον ιερό τόπο» κατέληξε.

Οι πρόεδροι των κοινοτήτων ενημέρωσαν τον κ. Τσίπρα για το μέγεθος της καταστροφής στις περιοχές τους όπως και την μακρά περίοδο της οικονομικής ανασφάλειας στην οποία θα περιέλθουν καθώς απαιτούνται πολλά χρόνια μέχρι οι εκτάσεις τους να αποδώσουν τα μέγιστα της παραγωγής.

Κάτι που επιβεβαίωσε και ο ιδιοκτήτης του ελαιουργείου Mediterre Κώστας Παπαδόπουλος ο οποίος υπογράμμισε ότι «Αν παρακολουθούμε στενά την καλλιέργεια με γεωπόνους θεωρώ ότι η πρώτη παραγωγή θα βγει μετά από 5 χρόνια ενώ απαιτούνται γύρω στα 7 για συνολική παραγωγή».

Ο κ. Τσίπρας ακούγοντας προσεκτικά τους παρευρισκόμενους δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «Ήρθα ξανά στην Ηλεία με ειλικρινή αίσθηση αγωνίας για το αύριο αυτού του τόπου γιατί αισθάνομαι ειδικά για το νομό σας μια προκλητική στάση αδιαφορίας. Αλλά και γιατί διαχρονικά έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και πρέπει να δούμε τον τρόπο να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη».

Όλη η επικαιρότητα