Ηλεία

Ηλεία: Περιορισμένη η κίνηση στα κρεοπωλεία – Τραπέζι για λίγους

Ακούστε το άρθρο

Κορυφώνεται πλέον η κίνηση στα κρεοπωλεία της Ηλείας, με τους πολίτες να τα επισκέπτονται αυτές τις ημέρες, προκειμένου να ψωνίσουν ότι πιο εκλεκτό μπορούν για το πασχαλινό τραπέζι, το οποίο και φέτος αναμένεται να είναι αρκετά πλούσιο, παρ’ ότι οι οικονομικές και υγειονομικές συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες δυνατές. Χθες στην αγορά του Πύργου, της Αμαλιάδας, αλλά και των άλλων πόλεων της Ηλείας, είχαμε αρκετά μεγάλη κίνηση όσον αφορά την προμήθεια τόσο του αρνιού, όσο και του κατσικιού και των άλλων προϊόντων κρέατος, που προτιμούνται για το Πάσχα, όπως γαρδούμπες, κοκορέτσι, παϊδάκια και πολλά ακόμη.

Όπως δηλώνουν οι κρεοπώλες, υπάρχει επάρκεια αγαθών, ενώ και η ποιότητα είναι εξαιρετική. Τώρα όσον αφορά τις τιμές, αυτές είναι λίγο πιο ακριβές από πέρσι, αλλά όποιος αγοράσει το αρνί ή το κατσίκι από την επαρχία, σίγουρα θα το αγοράσει πολύ πιο φθηνά απ’ ότι σε μία μεγάλη πόλη, όπως παραδείγματος χάρη την Αθήνα.

Η κίνηση στα κρεοπωλεία θα κορυφωθεί σήμερα Μεγάλη Παρασκευή, ενώ ακόμη και όσοι να αφήσουν τις αγορές τους για την τελευταία στιγμή, δηλαδή το Μεγάλο Σάββατο, σίγουρα θα βρουν αυτό που ζητούν.

Τι δηλώνουν όμως οι κρεοπώλες για την επάρκεια και για τις τιμές φέτος των αμνοεριφίων;

Παναγιώτης Μαλλιόπουλος κρεοπωλείο

«Η κίνηση αυτή τη στιγμή έχει πραγματικά κορυφωθεί και όσο περνάνε οι μέρες θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Οι τιμές που έχουμε εμείς είναι 8,49 αυτή τη στιγμή στο αρνί (ολόκληρο με το κεφαλάκι) και είναι σταθερή από τη Δευτέρα, δεν την έχουμε αλλάξει. Προς το παρόν πηγαίνουμε με αυτό το δεδομένο.

Θα ξέρουμε σήμερα (σ.σ. χθες) αν θα χρειαστεί να σφάξουμε και άλλα αρνιά. Ανάλογα το τι θα ψωνίσουμε και το τι θα ζητάνε οι παραγωγοί θα διαμορφωθεί και η τιμή για την Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο. Πεποίθησή μου είναι ότι θα μείνουν σταθερές οι τιμές. Προσπαθώ να πιέσω την κατάσταση όσο μπορώ. Καταλαβαίνουμε ότι ο καταναλωτής έχει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα. Επίσης καταλαβαίνουμε ότι και ο παραγωγός έχει μεγάλες δυσκολίες. Τα τελευταία χρόνια και με τη χαμηλή τιμή του γάλακτος και του κρέατος πολλά κοπάδια έχουν σφαχτεί. Όσον αφορά το πασχαλινό τραπέζι, ο κόσμος προτιμάει και αρνί και κατσίκι, κοκορέτσια, τα παραδοσιακά δηλαδή γι’ αυτή την γιορτή. Εμείς προσπαθούμε όσο γίνεται να τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας, για αυτό το λόγο έχουμε φροντίσει να έχουμε υποδοχή στην πόρτα του καταστήματος για να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις και να τηρείται η σειρά και οι αποστάσεις.
Όσον αφορά το δικό μου κατάστημα έχουμε φροντίσει να έχουμε επάρκεια και θα εξυπηρετηθεί οποιοσδήποτε μας προτιμήσει μέχρι και την τελευταία στιγμή. Το Μεγάλο Σάββατο στο κλείσιμο δεν υπάρχει περίπτωση να ξεμείνουμε. Θα εξυπηρετηθεί και ο τελευταίος».

Μαλλιόπουλος Απόστολος κρεοπωλείο

«Και αυτό το Πάσχα ξεκίνησε η αγορά, έστω και καθυστερημένα, δυνατά, ενώ οι αγορές των πελατών έχουν να κάνουν με αρνί ή κατσίκι. Το συνδυάζουν με χοιρινό, με γαρδούμπες και διάφορα άλλα. Υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία. Υπάρχει επάρκεια σε προϊόντα και σιγά-σιγά η κίνηση κορυφώνεται.

Οι τιμές σε σχέση με πέρυσι είναι λίγο πιο ψηλά, αλλά συγκριτικά με άλλες πόλεις όπως η Αθήνα είναι σε πάρα πολύ καλά επίπεδα. Δηλαδή η επαρχία μπορεί ακόμη και πουλάει σε ανεκτές τιμές. Στην Αθήνα μιλάμε για διάφορες πολύ μεγαλύτερες. Εδώ οι πολίτες μπορούν να αγοράσουν πολύ καλά προϊόντα και σε ποιότητα και σε ποσότητα. Παρότι ακόμη και το Μεγάλο Σάββατο θα μπορεί να αγοράσει ο πελάτης από τα καταστήματα μας, επειδή η αγορά κρύβει εκπλήξεις, καλό είναι ο κόσμος να προνοεί, γιατί λόγω κορωνοιου δεν μπορούν να συνωστίζονται και να περιμένουν πολλές ώρες. Θα ήταν καλύτερο ο κόσμος να έχει κάνει τις αγορές του λίγο νωρίτερα. Γιατί από δω και πέρα θα γίνεται μάχη».

Ευστάθιος Παπανδρέου Πρόεδρος Σωματείου Κρεοπωλών νομού Ηλείας

«Η κίνηση έχει ξεκινήσει από την Μ. Δευτέρα, με τους καταναλωτές να κάνουνε κάποιες ερωτήσεις, κυρίως το πόσο θα πάει η τιμή στο αμνοερίφιο, στις πατσές, στις γαρδούμπες και γενικά σε όλα όσα ζητάνε για το πασχαλινό τραπέζι. Από σήμερα (σ.σ. χθες) όμως δειλά-δειλά ο κόσμος έρχεται και αγοράζει. Δεν ήταν η κίνηση που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Είμαστε πολλοί και της τελευταίας ώρας για να ψωνίσουμε. Περιμένουμε και βλέπουμε.

Επάρκεια έχουμε και μάλιστα έχουμε αμνοερίφια ελληνικά και πιστεύω ότι για τον Πύργο δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Βέβαια οι τιμές είναι λίγο τσιμπημένες σε σχέση με πέρσι, αλλά καμία σχέση με τις τιμές της Αθήνας. Σε σχέση με τις περσινές τιμές έχουμε μία διαφορά 1,5 με 2 ευρώ. Πάντως καλύτερα είναι να πληρώσεις κάτι παραπάνω και να φας αυτό που πρέπει, δηλαδή καλύτερα να ψωνίσεις λιγότερο, αλλά να είναι το προϊόν σαφώς καλύτερο».

Κώστας Μαστρογιαννόπουλος
Πρόεδρος Σωματείου Κρεοπωλών Αμαλιάδας

Η κίνηση που έχουμε είναι σε συνάρτηση με τις δυνατότητες που έχει ο
καταναλωτής. Υπάρχει σχετική κίνηση, αλλά είναι δύσκολα τα πράγματα.
Οι τιμές είναι αυξημένες, όπως γνωρίζαμε ότι θα συμβεί.

Στα 10 ευρώ/ κιλό το αρνάκι γάλακτος, στα 11 ευρώ/ κιλό το κατσίκι. Υπάρχουν και μεγάλα, υπέρβαρα αρνιά που πωλούνται 7,90 – 8 ευρώ/ κιλό. Οι συκωταριές στα 7,50 ευρώ/ κιλό, έντερα 6 ευρώ/ κιλό, κοκορετσάκια στα 8,50 ευρώ/ κιλό, γαρδούμπες 7 ευρώ/ κιλό. Εύχομαι σε όλο τον κόσμο υγεία και καλό Πάσχα».

Όλη η επικαιρότητα