Ελλάδα Ηλεία

Ηλεία – Πρεμιέρα στη χρήση self tests: «Θετικό το μέτρο για την υγεία όλων μας»

Ακούστε το άρθρο

Πρεμιέρα είχαμε χθες, έστω και σε πιλοτική μορφή, στη χρήση των self tests σε μία σειρά δραστηριοτήτων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Αναλυτικότερα, ο «οδικός χάρτης» για τα υποχρεωτικά self tests εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αρχής γενομένης από χθες, περιγράφεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, οι βασικές ρυθμίσεις της οποίας είναι οι εξής:

  1. Tα self tests είναι υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους, προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία σε εργοδότες με επιχειρηματικές δραστηριότητες στους ακόλουθους κλάδους:

Λιανεμπόριο, (συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών).

Εστίαση.

Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες.

Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές).

Υπηρεσίες καθαρισμού.

Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής.

Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

  1. Σε ό,τι αφορά στο δημόσιο τομέα, οι κατηγορίες οι οποίες καλούνται σε υποχρεωτικό έλεγχο με self test είναι οι εξής:

Οι υπάλληλοι των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Οι υπάλληλοι των ΟΤΑ που απασχολούνται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Οι απασχολούμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας.

Οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Λεπτομέρειες για την διαδικασία

Το self test διενεργείται μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του εργαζομένου στο χώρο εργασίας του και έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.

Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία, αν αυτός είτε δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα του self test είτε έχει δηλώσει θετικό self test.

Οι εργαζόμενοι, που υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self test, προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο, με επίδειξη του ΑΜΚΑ τους και της αστυνομικής ταυτότητάς τους. Σημειώνεται ότι, μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ, θα ενημερώνονται και οι φαρμακοποιοί για το ποιοι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι των self test.

Αν το  αποτέλεσμα του self test είναι αρνητικό, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος, ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του. Αν το αποτέλεσμα του self test είναι θετικό, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχετική δήλωση, την οποία ο εργαζόμενος εκτυπώνει ή φέρει σε ηλεκτρονική μορφή.

Ο εν λόγω εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο είτε σε δωρεάν δημόσια δομή, μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του, με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του. Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα.

Τι δηλώνουν φαρμακοποιοί και επιχειρηματίες

Η εφημερίδα «Πατρίς» ζήτησε τη γνώμη τόσο των φαρμακοποιών, όσο και των επιχειρηματιών και επαγγελματιών του Πύργου για την χρήση των self test και όλοι τους ανεξαιρέτως τάχθηκαν υπέρ αυτής της διαδικασίας για την αποφυγή της έξαρσης του ιού.

Να σημειωθεί πάντως ότι πρώτη μέρα χθες είχαμε κάποια μικρά προβλήματα όσον αφορά το ΑΜΚΑ των επιχειρηματιών, κάτι που αναμένεται να λυθεί μέσα στις επόμενες ημέρες και σίγουρα πριν από την επόμενη εβδομάδα όπου το μέτρο αυτό θα γίνει πιο μαζικό.

Γιώργος Αντζουλάτος: «Είναι θέμα υγείας και πρέπει να προφυλαχτούμε όλοι»

Ο Γιώργος Αντζουλάτος, Κομμώσεις Αντζουλάτος, ήταν απόλυτα θετικός γι’ αυτό το μέτρο.

«Γενικά ως μέτρο, το θεωρώ θετικό για την προφύλαξη πρώτα τη δική μας και μετά του κόσμου, αφού κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουμε με αυτό το θέμα. Είναι θέμα υγείας και πρέπει να προφυλαχτούμε όλοι. Όλοι έχουμε κουραστεί όλους αυτούς τους μήνες και θα πρέπει κάποια στιγμή να κάνουμε το εμβόλιο για το καλό μας. Είναι θετικό να γίνεται το self test κάθε βδομάδα, για να ξέρουμε τι γίνεται και αν τύχει δυστυχώς σε κάποιον να έχει τον ιό, θα πρέπει να μείνει στο σπίτι του για 15 ημέρες. Όλοι βλέπουμε ότι τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ είναι γεμάτες και πρέπει να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας, τους δικούς μας και ιδίως αυτούς που είναι μεγάλης ηλικίας. Εμείς άλλωστε ερχόμαστε σε επαφή με πολλούς ανθρώπους. Και σαν διαδικασία πιστεύω ότι είναι εύκολη και οι φαρμακοποιοί βοηθούν αυτούς οι οποίοι έχουνε κάποιες απορίες. Φυσικά όποιος βγει θετικός δεν πρέπει να το κρύψει, αφού μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο συνάνθρωπό του».

Νικόλαος Βαρδαμίδης : «Η ροή των self test είναι ομαλή»

Ο Νικόλαος Βαρδαμίδης φαρμακοποιός αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή όσον αφορά το ΑΜΚΑ των επαγγελματιών.

«Η ροή των self test είναι ομαλή, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα και από σήμερα έχει ξεκινήσει η διάθεσή τους και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων και καταστημάτων. Ένα πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή και δεν έχει ξεκαθαριστεί είναι όσον αφορά τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων τους οποίους όταν βάζουμε το ΑΜΚΑ το σύστημά μας πετάει έξω. Περιμένουμε καινούργιες οδηγίες, μήπως μέσα στην εβδομάδα εξομαλυνθεί αυτή η κατάσταση και λάβουμε καινούργιες οδηγίες. Ακόμη δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη ενημέρωση, αλλά φαντάζομαι όσο περνάει ο καιρός, θα μπαίνουν στο σύστημα και περισσότερες επαγγελματικές ομάδες για να κάνουν το self test».

Γιώτα Αγγελόπουλου: «Είναι μία πολύ καλή κίνηση που βοηθάει τον κόσμο να νιώθει ασφάλεια»

Η Γιώτα Αγγελόπουλου από το ROMINA SHOPPING CENTER δηλώνει πως είναι μία πολύ καλή κίνηση, που βοηθάει τον κόσμο να νιώθει ασφάλεια για να βγει έξω από το σπίτι του και να ψωνίσει. Και θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την χρήση των τεστ.

«Πρόβλημα δεν θα παρουσιαστεί σίγουρα, αφού είναι μία πολύ καλή κίνηση που βοηθάει τον κόσμο να νιώθει ασφάλεια για να βγει έξω από το σπίτι του, κάτι που είναι πολύ βασικό. Πρέπει να του φτιάξει τη διάθεση για να το κάνει αυτό. Σίγουρα υπάρχει μία αμφιβολία γιατί δεν ξέρουν κάποιοι να το κάνουν, αλλά μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια και από την οικογένειά μας για να το κάνουμε το τεστ, να είμαστε σίγουροι και ασφαλείς ότι το έχουμε κάνει σωστά, γιατί παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η προσωπική ευθύνη του καθενός. Και εμείς σαν επιχείρηση θα είμαστε σίγουροι ότι έτσι δεν θα μεταδώσουμε τον ιό, αλλά και οι πελάτες μας θα είναι πολύ πιο σίγουροι. Ιδανικά θα ήταν και οι πελάτες πριν μπουν μέσα στο κατάστημα να έχουν κάνει ένα self test για να ξέρουν και αυτοί ότι είναι υγιείς, για να μην συνεχιστεί όλη αυτή η άσχημη κατάσταση. Σίγουρα ο πελάτης θέλει να μπει σε ένα χώρο καθαρό, να έχει την απαραίτητη απόσταση βέβαια, αφού δεν μπορούν να γεμίσουν τα μαγαζιά και να είναι όλα όπως πριν. Με τα self test ο κόσμος θα νιώθει πιο ασφαλής. Εμείς προστατεύουμε τους πελάτες μας, περισσότερο από τους ίδιους. Δεν θα υπάρχει και η ανασφάλεια που δημιουργεί γενικότερα θέμα στην αγορά».

Γιώργος Παπαδόπουλος: «Είναι ένα μετρό με θετικό πρόσημο»

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος Έμπορος Καλλυντικών θεωρεί και αυτός το μέτρο χρήσιμο.

«Είναι ένα καλό μετρό το οποίο θα έχει θετικό πρόσημο πιστεύω. Και ο κόσμος θα έχει εμπιστοσύνη στα καταστήματα, αλλά και εμείς οι ίδιοι θα είμαστε ασφαλείς μεταξύ μας, για να μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στον κόσμο και στους καταναλωτές. Όποια προβλήματα έχουν παρουσιαστεί, ιδίως για τα τεστ στους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, πιστεύω ότι θα λυθούν άμεσα. Πρόκειται για λεπτομέρειες που είναι λογικό να μην έχουν διευκρινιστεί ακόμα. Εμείς σαν εργοδότες ακόμα δεν φαινόμαστε στα συστήματα, αλλά οι εργαζόμενοι έχουν πάρει όλοι τα self τεστ και βρισκόμαστε σε μία εβδομάδα προσαρμογής. Πιστεύω ότι τις επόμενες μέρες θα λυθούν όλα τα προβλήματα».

Αλεξάνδρα Μιχαλοπούλου : «Δωρεάν η παραλαβή με επίδειξη του ΑΜΚΑ»

Η φαρμακοποιός Αλεξάνδρα Μιχαλοπούλου τόνισε ότι όλοι οι εργαζόμενοι στους κλάδους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που πρέπει να κάνουν τα self test, μπορούν να τα παραλάβουν δωρεάν από οποιοδήποτε φαρμακείο, με μόνη υποχρέωση την επίδειξη του ΑΜΚΑ τους.

«Ξεκίνησε από τη Δευτέρα 19 Απριλίου η παροχή δωρεάν self test για εργαζόμενους σε συγκεκριμένους κλάδους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Όλοι οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες έχουν τη δυνατότητα να παραλάβουν δωρεάν το self test τους από οποιοδήποτε φαρμακείο με μόνη υποχρέωση την επίδειξη του Α.Μ.Κ.Α τους.

Μέχρι και την Κυριακή 25 Απριλίου θα πρέπει να δηλώσουν το αποτέλεσμά τους στην ειδική πλατφόρμα ( SELF-TESTING.GOV.GR).

Σε περίπτωση αρνητικού τεστ, ο εργαζόμενος συνεχίζει να προσέρχεται κανονικά στην εργασία του, ενώ σε αντίστοιχο θετικό αποτέλεσμα θα πρέπει να υποβληθεί σε μοριακό έλεγχο.

Η διαδικασία αυτή πρέπει υποχρεωτικά να γίνεται μια φορά την εβδομάδα. Σε  αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλονται πρόστιμα τόσο στους εργοδότες, όσο και στους εργαζόμενους.

Να επισημάνουμε ότι μέχρι και την ώρα σύνταξης του κειμένου αυτού, δεν έχει κοινοποιηθεί από το υπουργείο εργασίας η αναμενόμενη εγκύκλιος σχετικά με τα self test στους εργοδότες και τους αυτοαπασχολούμενους».

“MIXALOPOYLOY”

Όλη η επικαιρότητα