Ηλεία

Ηλεία: Προβληματίζει και φοβίζει η έξαρση του Covid -19

«Χαλαρώσαμε λόγω καλοκαιριού, για αυτό και αυξήθηκαν τα κρούσματα»
Ακούστε το άρθρο

Η “κούρσα” των κρουσμάτων covid-19, συνεχίζεται στην Ηλεία, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία έντονη ανησυχία, ότι αν συνεχιστεί η διασπορά του ιού, ενδέχεται να έχουμε ένα μίνι lockdown, πού οπωσδήποτε θα επηρεάσει και οικονομικά, αλλά και ψυχολογικά, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες του νομού.

Των Χρ. Κανελλόπουλου και Γ. Τσουκαλά

Η εφημερίδα «Πατρίς» συνεχίζοντας το ρεπορτάζ της για την διασπορά του ιού στην Ηλεία, μίλησε με τους ιατρούς πνευμονολόγους κα Θεώνη Γεωργοπούλου και κο Γιώργο Τσαρούχη, ενώ ζήτησε και την άποψη του αντιδημάρχου Πύργου στον τομέα υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης κου Ανδρέα Βγενόπουλου.

Και φυσικά όλοι τους ανησυχούν για τα αυξημένα κρούσματα του ιού στην Ηλεία.

Θεώνη Γεωργοπούλου: «Το τείχος ανοσίας είναι ανεπαρκές»

Η κα Θεώνη Γεωργοπούλου Πνευμονολόγος τόνισε πως η έκρηξη των κρουσμάτων δείχνει ότι το τείχος ανοσίας είναι ανεπαρκές, ενώ επισήμανε πως η μετάλλαξη ‘’Δέλτα’’ ‘έχει εισβάλλει για το καλά στο Νομό Ηλείας.

«Θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερη εικόνα ως νομός, όσον αφορά τα κρούσματα. Η έκρηξη των κρουσμάτων δείχνει ότι το τείχος ανοσίας είναι ανεπαρκές. Και από ότι φαίνεται η μετάλλαξη ‘’Δέλτα’’ ‘έχει εισβάλλει για το καλά στο Νομό Ηλείας. Αυτό πιστεύω οφείλεται στο γεγονός ότι ο κόσμος είχε κουραστεί μετά από ένα δύσκολο χειμώνα και αφέθηκε, χωρίς προσοχή, στις καλοκαιρινές δραστηριότητες, και πλέον αυτό πληρώνουμε ακριβά, ιδιαίτερα οι υγειονομικοί που εδώ και ενάμιση χρόνο δεν έχουν πάρει ανάσα. Ευχόμαστε να διανύσουμε ένα φθινόπωρο με καλύτερες συνθήκες, αν και μέχρι στιγμής δε φαίνεται κάτι τέτοιο».

Γεώργιος Τσαρούχης: «Ο κόσμος δεν προσέχει και αρκετοί δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη»

Ο κος Γεώργιος Τσαρούχης πνευμονολόγος στον Πύργο, τόνισε ότι ο κόσμος πλέον δεν προσέχει όσο θα έπρεπε και λόγω του καλοκαιριού και έτσι έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, ενώ σε αυτή την εξέλιξη παίζει μεγάλο ρόλο και το ότι αρκετοί ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί. Επίσης χαρακτήρισε αντιδεοντολογικό να υπάρχουν γιατροί που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί.

«Σίγουρα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες. Και αυτό φαίνεται και από τα τηλέφωνα τα οποία δέχομαι στο ιατρείο μου, από ανθρώπους οι οποίοι νοσούν ή έχουν το φόβο ότι έχουν κολλήσει τον ιό. Αυτοί έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Αυτό που φταίει είναι ότι δεν προσέχουμε και δεν έχουμε εμβολιαστεί. Δυστυχώς λόγω καλοκαιριού ο κόσμος δεν προσέχει όσο θα έπρεπε. Τώρα αν δεν έχει εμβολιαστεί κάποιος γιατρός, χωρίς να θέλω να φανώ κακός, πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να ασκεί το επάγγελμα αυτό. Θα έπρεπε να κάθεται στο σπίτι του. Δεν μπορείς να ασκείς αυτό το επάγγελμα, να είσαι ουσιαστικά μεσάζων στην όλη κατάσταση και να κολλάς τον κόσμο. Είναι αντιδεοντολογικό αυτό. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι μπορεί να υπάρχει γιατρός που δεν έχει εμβολιαστεί».

Ανδρέας Βγενόπουλος: «Δυστυχώς είμαστε σε μία κατάσταση οριακή πλέον»

Ο κος Ανδρέας Βγενόπουλος αντιδήμαρχος Πύργου υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, στάθηκε και αυτός στην χαλάρωση που υπάρχει στον κόσμο λόγω του καλοκαιριού. Μια χαλάρωση που έφερε αυτή την αύξηση των κρουσμάτων.

«Ο κόσμος ανησυχεί πάρα πολύ, γιατί έχουμε φτάσει πλέον σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Βλέπουμε ότι ο κορωνοϊός πλέον και κυρίως η μετάλλαξη Δ, έχει αρχίσει και αυξάνεται. Ο κόσμος ανησυχεί και δυστυχώς είμαστε σε μία κατάσταση οριακή πλέον. Εκεί που ήμασταν μία περιοχή με λίγα κρούσματα, τώρα βρισκόμαστε να έχουμε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Το γεγονός να έχουμε ένα νέο mini lockdown όχι απλώς μας τρομάζει, αλλά μας τρομοκρατεί και πιστεύω μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία, των τεστ, να ελέγξουμε αυτή την κατάσταση. Αν μπούμε και εμείς σε mini lockdown, θα είναι καταστροφικό για τα μαγαζιά, για τον κόσμο γενικότερα, γιατί βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όχι απλά δύσκολη, τραγική θα έλεγα. Με φοβίζει βέβαια αυτό το θέμα και όλο τον κόσμο και προσπαθούμε και εμείς μέσα από ανακοινώσεις του δήμου, μέσα από διαλέξεις που έχουμε κάνει και κάνουμε καθημερινά, να μπει σε μία διαδικασία ο κόσμος να μπορέσει να συγκρατήσει τη μετάδοση του ιού. Ο κόσμος έχει χαλαρώσει πλέον, είμαστε σε μία περίοδο θερινή, όλοι βγαίνουν έξω, διασκεδάζουν, έρχονται σε επαφή με περισσότερο κόσμο, πάνε σε πανηγύρια, σε γιορτές και γενικά έρχονται πιο κοντά. Φανταστείτε ότι τόσο καιρό 7 και 8 μήνες ο κόσμος ήταν κλεισμένος στο σπίτι του».

Όλη η επικαιρότητα