Καιρός

Ηλεία: Σημαντική, εκτός εποχής, θερμή μεταφορά

Ακούστε το άρθρο

Όπως και η εκτός εποχής θερμή μεταφορά στα μέσα Μαΐου, έτσι και τις πρώτες ημέρες του Οκτώβρη περιμένουμε έντονη θερμή μεταφορά με τη θερμοκρασία σε πολλές περιοχές να ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Αιτία, ένα πολύ βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στη βορειοδυτική Ευρώπη το οποίο αναμένεται να δώσει πολύ ισχυρά φαινόμενα (άνεμοι σε επίπεδα θύελλας και καταρρακτώδεις βροχές) σε Γαλλία, Αγγλία, βόρεια Ισπανία και βορειοδυτική Ιταλία. Τα νότια κράσπεδα της ατμοσφαιρικής διαταραχής θα προκαλέσουν σημαντική θερμή μεταφορά και σκόνη από την Αφρική στην χώρα μας βαθμιαία το Σάββατο με κορύφωση Κυριακή – Τρίτη.

Το πόσο θα ανέβει ο υδράργυρος θα καθοριστεί από τις νεφώσεις, οι οποίες ίσως δώσουν ψεκάδες λασποβροχών, τις αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης και το ανεμολογικό πεδίο. Φαίνεται οι μέγιστες να κυμαίνονται μεταξύ 33- 36 βαθμών Κελσίου, ενώ θα ανέβουν σημαντικά και οι ελάχιστες θερμοκρασίες με το πρωινό κρύο των τελευταίων ημερών να υποχωρεί εντελώς, καθώς οι ελάχιστες θα κυμαίνονται κοντά στους 18 με 22 βαθμούς, κυρίως τις βραδυνές και πρωινές ώρες της Κυριακής και της Δευτέρας.

Κατά περιόδους θα πνέουν ενισχυμένοι άνεμοι, οπότε και χρειάζεται προσοχή για τον κίνδυνο πυρκαγιών. Τέλος, λόγω των αυξημένων συγκεντρώσεων σκόνης οι ευπαθείς ομάδες (ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα) θα πρέπει να έχουν την απαιτούμενη προσοχή, να παραμένουν σε κλειστούς χώρους και να αποφεύγουν να ανοίγουν τα παράθυρα.

Η αφρικανική σκόνη μεταφέρει βαρέα μέταλλα, τα οποία προκαλούν αναπνευστικά επεισόδια, δυσφορία, επιβάρυνση καρδιολογικών, αλλεργίες και δερματίτιδες

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ
MSc Διαχείριση Περιβάλλοντος, Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων Εθνικό & Καποδιστριακό
Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) /
Environmental, Natural Disasters and Crises
Management
National and Kapodistrian University of Athens
web site: ileiakairos.gr
e-mail: th.kondilis@yahoo.gr

Όλη η επικαιρότητα