Ηλεία

Ηλεία: «Σπάνε» τα… ταμεία οι δήμοι – Τεράστιες οι οφειλές των πολιτών

Δεσμεύσεις, κατασχέσεις  τραπεζικών λογαριασμών και παρακρατήσεις.
Ακούστε το άρθρο

Τεράστιες είναι οι οφειλές των πολιτών προς τους κατά τόπους δήμους της Ηλείας, οι οποίες… «εκτοξεύτηκαν» τον τελευταίο ενάμιση χρόνο από την έναρξη δηλαδή της πανδημίας.

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Πεντάζος, Παναγιώτης Παυλόπουλος, Γιώργος Γουβιάς, Γιώργος Μικελόπουλος & Γιάννης Τσουκαλάς

«Πρωταθλητής»… Ηλείας είναι ο δήμος Ήλιδας όπου οι οφειλές μόνο μέχρι το τέλος του 2019, ανέρχονται στο ποσό των 12 εκατ. ευρώ, χωρίς τις προσαυξήσεις!

Συνολικά και στους 7 δήμους του νομού, οι οφειλές των πολιτών φτάνουν τα 22 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφ. «Πατρίς» οι οφειλές έχουν ως εξής: δήμος Πύργου: 4 εκατ. ευρώ, δήμος Ήλιδας 12 εκατ. ευρώ, δήμος Αρχ. Ολυμπίας: 1,5 εκατ. ευρώ, δήμος Πηνειού: 1 εκατ. ευρώ, δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης: 1,5 εκατ. ευρώ, δήμος Ζαχάρως: 1 εκατ. 186.000 ευρώ, δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων: 865.000 ευρώ.

Η δυσκολία των πολιτών να ανταποκριθούν στα καθημερινά έξοδα, «αφήνει» εκτός προγραμματισμού διάφορες οφειλές προς τους δήμους, οι οποίοι «τρέχουν» με τις ανάλογες προσαυξήσεις, κάτι όμως δεν αλλάζει την εικόνα, μιας και η ανταπόκριση είναι μηδαμινή.

Οι  οφειλέτες στους δήμους, πάντως εδώ και λίγες μέρες έχουν περιθώριο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου να υποβάλουν αίτηση και να υπαχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Παράλληλα, μπορούν να ρυθμίσουν και οφειλές που βεβαιώθηκαν μέχρι 30 Ιουνίου,  όταν η αρχική ημερομηνία ήταν έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη (gov.gr), όταν αυτή… ανοίξει.  Επίσης, μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους απευθείας στους οικείους δήμους, είτε στις δημοτικές ειδικές εφαρμογές, είτε μέσω e-mail, είτε στον ιστότοπο του δήμου.

«Δεν… μαζεύονται»

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ηλεία το αντιμετωπίζει ο δήμος Ήλιδας με την συσσώρευση του υπέρογκου ποσού των 12 εκατ. 215.000 ευρώ, το οποίο έχει πλέον αυξηθεί…

Μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Ευγένιος Αστερής μίλησε για μια πολύ δύσκολη κατάσταση που εξίσου πολύ δύσκολα αντιμετωπίζεται:

«Τα χρέη των δημοτών του δήμου Ήλιδας μέχρι και 31- 12 – 2019, είναι 12 εκατ. 215.000 ευρώ, χωρίς τις προσαυξήσεις.

Το 2014, που «έφυγε» από την δημοτική αρχή ο κ. Λυμπέρης ήταν 3 εκατ. 800.000 ευρώ.

Δεχτήκαμε έγγραφα από την Αποκεντρωμένη να απαντήσουμε γιατί δεν έχει εισπραξιμότητα ο δήμος. Κατά την συνεδρίαση (181/2021) της Οικονομικής Επιτροπής τον περασμένο Μάιο,  πήραμε απόφαση για λήψη μέτρων με την αποστολή χιλιάδων ειδοποιητηρίων, όπου καλούμε τους δημότες να προσέλθουν στο Ταμείο του δήμου ώστε να κάνουν ρυθμίσεις ή ταμειακή διευκόλυνση…».

Ο δήμος Ήλιδας  ήδη έχει «προχωρήσει» σε χιλιάδες στερήσεις φορολογικής ενημερότητας, ακόμη και σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, παρακρατήσεις και δεσμεύσεις…

«Όσοι δεν έρχονται, ήδη γίνεται στέρηση φορολογικής ενημερότητας και προχωρήσαμε και σε κατασχέσεις.

Έχουμε κάνει σε 2.000 δημότες στέρηση φορολογικής ενημερότητας και έχουμε στείλει και 50 κατασχέσεις, στους τραπεζικούς λογαριασμούς, με παρακράτηση χρημάτων και δεσμεύσεις.

Μιλάμε και για περιπτώσεις και για επαγγελματίες που δεν ήρθαν καν στον δήμο να συζητήσουν τι μπορεί να γίνει.

Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Το πρόβλημα είναι μεγάλο για όλους.

Με μεγάλο πολιτικό κόστος, πήραμε την απόφαση, πράγματα που έπρεπε να έχουν μια συνέχεια από το 2014, δεν συνεχίστηκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή που ανέλαβε τότε, και δεν γίνονταν εισπράξεις.

Όμως όταν δεν εισπράττεις δεν μπορείς να φτιάξεις δρόμο, δεν μπορείς να αλλάξεις λάμπα. Είναι κάποιες ανάγκες που καλύπτονται από ιδία έσοδα.

Και να φανταστείτε ότι κάτι παραπάνω από το 50% των δημοτών μας, είναι τυπικό ως προς τις πληρωμές του. Και αυτή η κατάσταση αποτελεί αδικία προς αυτούς που πληρώνουν.

Προσπαθούμε να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα. Και σε μια εποχή που αντιλαμβανόμαστε ότι λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας σε διάφορους τομείς όπως στην εργασία, ο κόσμος δυσκολεύεται ακόμη περισσότερο.

Σε λίγο δεν θα μπορούμε να φτιάξουμε προϋπολογισμούς…», δηλώνει ο κ. Αστερής.

Προηγούμενων ετών, αλλά…

Αρκετά μεγάλο, όχι στο βαθμό της Ήλιδας, είναι και το ποσό των οφειλών προς τον δήμο Πύργου, που φτάνει περίπου τα 4 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος οικονομικών Πύργου κ. Δημήτρης Μεσσαλάς, το ποσό αυτό αφορά και σε οφειλές παρελθόντων ετών.

«Το σύνολο των οφειλών προς τον δήμο Πύργου αγγίζει -κατά προσέγγιση- το ποσό των τεσσάρων εκατ. ευρώ. Πόσο στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι οφειλές παρελθόντων ετών.

Όσον αφορά τη ρύθμιση οφειλών λόγω της πανδημίας θα έλεγα πως η προσέλευση είναι μικρή και γίνεται κυρίως από επαγγελματίες. Πρέπει να επισημανθεί ότι βρισκόμαστε και σε αναμονή του ανοίγματος της ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υπάγουν στη ρύθμιση μέσω διαδικτύου.

Ας μην ξεχνάμε πάντως ότι η προθεσμία ρύθμισης λήγει στις 31 Οκτωβρίου του 2021 και αναμένεται όσο πλησιάζει η συγκεκριμένη ημερομηνία να υπάρξει και το ανάλογο ενδιαφέρον», δήλωσε.

Αναμένοντας ανταπόκριση

Το ενάμιση εκατομμύριο φθάνουν οι οφειλές των πολιτών στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας που αφορούν χρέη προς την ΔΕΥΑ τα οποία έως και σήμερα δεν έχουν εισπραχθεί, μας γνωστοποιεί από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αρχ. Ολυμπίας κ. Νίκος Μαρούντας:

«Ανεδαφικές έχουν καταστεί και οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από  την Διοίκηση της Επιχείρησης αλλά και του Δήμου για την ένταξη των οφειλετών σε πρόγραμμα καταβολής των οφειλομένων σε δόσεις.

Για αυτό και είναι ορατό το ενδεχόμενο της ενεργοποίησης των μέτρων που ο νόμος προβλέπει για την είσπραξη των χρεωστουμένων.

“Μηδενική είναι η ανταπόκριση των οφειλετών στην πρόσκληση και έκκληση που έχουμε απευθύνει προκειμένου να μπουν σε πρόγραμμα ρύθμισης των οφειλών τους με την  τμηματική καταβολή των όσων χρωστούν.

Έχουμε στείλει ατομικές επιστολές  δύο τουλάχιστον φορές, έχουμε κάνει ανακοινώσεις δια μέσω του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου για να έρθουν να πληρώσουν αλλά η ανταπόκριση είναι μηδενική. Βάσει του νόμου ο Δήμος δεν μπορεί να μας δώσει ούτε ένα ευρώ και η επιχείρηση συντηρείται από τις εισπράξεις που κάνει σε καθημερινή βάση.

Για την ένταξη των δύο έργων 8,4 εκ. ευρώ  στο «Αντώνης Τρίτσης» πληρώσαμε για μελέτες 40.000 ευρώ.  Πέρα από αυτό όμως με βάσει το νόμο δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα χρωστούμε και πρέπει να εισπραχθούν για να μην βρεθούμε και εμείς αντιμέτωποι με τις κυρώσεις του νόμου.

Μέχρι και σήμερα δεν έχουμε κάνει ούτε μία διακοπή νερού κάτι που σε άλλους δήμους δεν ισχύει. Είναι πλέον μονόδρομος η ενεργοποίηση των νομικών διαδικασιών  για να διασφαλίσουμε την είσπραξη των οφειλομένων».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Γιάννης Λέντζας επισημαίνει ότι τα χρέη υπολογίζονται στο 1,5 εκατ. ευρώ, με τον δήμο να προχωρά σε ανάλογες ρυθμίσεις, ώστε να υπάρξει και διευκόλυνση των πολιτών και εισπραξιμότητα:

«Φυσικά οι οφειλές προέρχονται και από τα προηγούμενα χρόνια αλλά εμείς από τον πλευρά μας ακλουθούμε όλες τις σύννομες διαδικασίες για τη ρύθμιση των χρεών ενώ και από τους πολίτες του δήμου μας φαίνεται ότι υπάρχει διάθεση για ρύθμιση των χρεών τους», δήλωσε ο κ. Λέντζας.

Ο αντιδήμαρχος οικονομικών Πηνειού κ. Γιώργος Παναγούλιας επισημαίνει:  «Οι οφειλές προς το δήμο υπολογίζονται κοντά στο ένα εκατομμύριο και παρά τις δύσκολες εποχές που διανύουμε, από τη μεριά των πολιτών υπάρχει διάθεση για ρύθμιση των χρεών τους».

«Τα χρέη των πολιτών προς τον Δήμο ανέρχονται στο 1.186.000 ευρώ. Ακόμα δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το «τι μέλλει γενέσθαι», όμως ειδικά το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια σχετική δυσκολία και οι πολίτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους, δηλώνει ο δήμαρχος Ζαχάρως κ. Κώστας Αλεξανδρόπουλος.

Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων κ. Σάκης Μπαλιούκος μιλά για πενιχρό αποτέλεσμα στην προσπάθεια που καταβάλλεται:

«Το χρέος των πολιτών προς τον Δήμο μας υπολογίζεται στις 865.000 ευρώ. Ένας αριθμός ανταποκρίνεται μονάχα στην πρώτη δόση και ένας άλλος καθόλου. Έχουμε δεσμεύσει κάποιες φορολογικές ενημερώσεις.

Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, είμαστε δέσμιοι και πιστεύω πως το αποτέλεσμα θα είναι πενιχρό. Δεν είμαι αισιόδοξος γιατί η συμπεριφορά των «κακών» ως προς τις υποχρεώσεις τους,   πολιτών προς τον Δήμο όλα αυτά τα χρόνια δεν πρόκειται να αλλάξει…»

Τι προβλέπει η ρύθμιση…

Η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα πληρωμής των οφειλών σε έως 100 δόσεις και διαγραφής των προσαυξήσεων σε ποσοστό από 50% έως 100%. Πιο συγκεκριμένα:

  • αν οι οφειλές εξοφληθούν εφάπαξ, η απαλλαγή ανέρχεται σε 100%.
  • αν εξοφληθούν σε 2 έως 24 δόσεις προβλέπεται απαλλαγή κατά ποσοστό 80 %
  • αν εξοφληθούν σε 25 έως 48 δόσεις, η απαλλαγή μειώνεται στο 70%
  • αν εξοφληθούν σε 49 έως 72 δόσεις, η απαλλαγή φτάνει στο 60%
  • αν εξοφληθούν σε 73 έως 100 δόσεις, η απαλλαγή διαμορφώνεται στο 50%.

Επίσης, υπάγονται και οφειλές που κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης:

  • τελούν σε αναστολή
  • έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ
  • δεν έχουν βεβαιωθεί, επειδή εκκρεμεί για αυτές δικαστική αμφισβήτηση σε οποιονδήποτε βαθμό, εφόσον ο οφειλέτης παραιτηθεί από τα ασκηθέντα ένδικα βοηθήματα ή μέσα
  • οφειλές που κατά το παρελθόν είχαν υπαχθεί σε άλλο καθεστώς ρύθμισης και αυτή διακόπηκε για οποιονδήποτε λόγο

Η ρύθμιση αφορά οφειλές προς Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα που πρόεκυψαν από οποιαδήποτε αιτία όπως τέλη, κλήσεις κ.α.

Δικαιούχοι είναι:

  • άνεργοι,
  • εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τέθηκαν σε αναστολή,
  • όσοι ενισχύθηκαν από μέτρα του υπουργείου Εργασίας,
  • ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων τα μισθώματα μειώθηκαν με εντολή δημόσιας αρχής,
  • όλες οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού.

Όλη η επικαιρότητα