WEB tv Ηλεία

Ηλεία: Τα τοπικά προϊόντα στην κορυφή της γεύσης! (vid)

Ακούστε το άρθρο

Φεστιβάλ Αγροδιατροφής από το ΕΒΕ Ηλείας χθες στο «Κτήμα Μερκούρη»

Άκρως επιτυχημένο ήταν το Φεστιβάλ Αγροδιατροφικών προϊόντων που διοργάνωσε χθες στο Κτήμα Μερκούρη στο Κορακοχώρι, το Επιμελητήριο Ηλείας ως επικεφαλής εταίρος του προγράμματος «Balkanet».  Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης το (περιορισμένο λόγω κορωνοιού) κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ενδιαφέρουσες εισηγήσεις καθώς και Θεματικό Εργαστήριο με δια – δραστικά  events οινογνωσίας , γευσιγνωσίας και ανάδειξης των αγροδιατροφικών προϊόντων της περιοχής μας, καθώς και δράσεις για την ανάπτυξη βιώσιμων συνεργειών με φορείς και επιχειρήσεις της Βαλκανικής χερσονήσου.

Στο Φεστιβάλ συμμετείχε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, επιχειρήσεις από την Ηλεία καθώς και καθώς και τα Επιμελητήρια της Βράτσα (Βουλγαρία), Τιράνων (Αλβανία), το Αγροτικό Πανεπιστήμιο Τιράνων και η Αναπτυξιακή Επιχείρηση της πόλης Βράτσα, εκθέτοντας τα δικά τους προϊόντα.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος αρχικά χαιρέτησε όλους τους καλεσμένους εκτός Ηλείας και στη συνέχεια επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «Η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι μία διαφορετική προσπάθεια από αυτές που έχει κάνει έως τώρα το Επιμελητήριο. Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη προσπάθεια ανάδειξης του αγροδιατροφικού προϊόντος της Ηλείας, πώς από το χωράφι και το εργοστάσιο τα προϊόντα θα φτάσουν στο πιάτο. Είναι μία συλλογική προσπάθεια του Επιμελητηρίου, μία εκδήλωση που αποτελεί απαρχή αφού θα συνεχίσουμε με ανάλογες δράσεις με σκοπό την ανάπτυξή του δικού μας αγροδιατροφικού προϊόντος γνωρίζοντας ότι η διατροφή και η γαστρονομία αποτελούν δυναμικά χαρακτηριστικά στην εποχή μας.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα δικά μας προϊόντα έχουν καλύτερα περιθώρια σε τοποθετήσεις και στις Διεθνείς αγορές και στα σούπερ μάρκετ και πρέπει να συνδεθούν με τον τουρισμό.  Ξεκινάμε αυτές τις εξωστρεφείς δράσεις δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να συνδέσουμε αποτελεσματικά την αγροδιατροφική μας ταυτότητα με το γενικότερο πολιτιστικό προϊόν του τόπου μας. Έχουμε ως καθήκον να αναπτύξουμε ένα είδος διατροφικού πατριωτισμού, να δούμε τα προϊόντα μας με ένα άλλο μάτι από ότι συνηθίζαμε ως τώρα, προϊόντα για τα οποία είμαστε περήφανοι αφού έχουν αποσπάσει βραβεία σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Μιλάμε για ένα νέο ξεκίνημα της ανάπτυξης του αγροδιατροφικού πολιτισμού κι όπως προείπα ως Επιμελητήριο θα διοργανώσουμε κι άλλες τέτοιου είδους εκδηλώσεις με δικούς μας ανθρώπους από το χώρο της γαστρονομίας, προκειμένου να επιδείξουν το δικό τους ταλέντο και ταυτόχρονα να προωθήσουμε περαιτέρω τα Ηλειακά προϊόντα».

Ακολούθησε η εισήγηση από τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Β/Δ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, Γιώργο Παππά (με θέμα «Αγροδιατροφή και Καινοτομία: Ενισχύοντας την Επιχειρηματικότητα, την Καινοτομία και την Ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα»), ενώ ο γνωστός Σύμβουλος Οίνου και αρθρογράφος οίνου, Σίμος Γεωργόπουλος, μίλησε για τον ρόλο και την επίδραση της οινοπαραγωγής στη βιώσιμη ανάπτυξη του Αγροδιατροφικού τομέα».

Εντυπωσίασε ο Πάνος Ιωάννιδης χρησιμοποιώντας Ηλειακά προιόντα…

Πρωταγωνιστής στο πιο εντυπωσιακό τμήμα της εκδήλωσης ήταν αναμφίβολα ο γνωστός σεφ (και από την τηλεοπτική συμμετοχή του στο «MasterChef»), Πάνος Ιωαννίδης (εισήγηση με τίτλο «Αγροδιατροφή και Καινοτομία: Ενισχύοντας την Επιχειρηματικότητα, την Καινοτομία και την Ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα»). Στον πάγκο που είχε στηθεί στον ειδυλλιακό χώρο του κτήματος Μερκούρη και με την βοήθεια των συνεργατών του ο Πάνος Ιωαννίδης εκτέλεσε συνταγές και παρουσίασε πιάτα εμπνευσμένα και βασισμένα σε αγροδιατροφικά προϊόντα του νομού Ηλείας.

Ειδικότερα ο δημοφιλής σεφ ετοίμασε (σ.σ. και στη συνέχεια κάλεσε τους παρόντες να γευτούν), ως ορεκτικό Αραντσίνι τραχανά με τσιγαρίδα, μπούκοβο και μαρμελάδα φράουλα (Ηλείας), για κυρίως πιάτο Παπαρδέλες με μπολονέζ από φρέσκα λουκάνικα και σκληρή μυζήθρα (σ.σ. με παπαρδέλες και σκληρή μυζήθρα από την Ηλεία), ενώ το επιδόρπιο ήταν Πανακότα με γιαούρτι αρωματισμένη με χαμομήλι και σάλτσα από μέλι και τσίπουρο (χαμομήλι, θυμαρίσιο μέλι και τσίπουρο Ηλείας)…

Οι συνταγές που μαγειρεύτηκαν για πρώτη φορά χθες στο κτήμα Μερκούρη προσφέρθηκαν στους παρόντες που έμειναν ενθουσιασμένοι από την γεύση τους και άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις.

Όλη η επικαιρότητα