Ηλεία

Ηλεία: Όλα τα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο

Ακούστε το άρθρο

Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Παρασκευής, όλη η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, με εξαίρεση τον δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, μπαίνει στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Δείτε παρακάτω όλα τα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο έως και την 1η Μαρτίου:

(τα παρακάτω μέτρα ίσχυαν μέχρι τώρα μόνο στον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης, και συπεριλαμβάνονται στο ΦΕΚ 461/Β/6-2-2021 που δημοσιεύτηκε με τα “Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID–19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00 π.μ. έως και τη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 6:00 π.μ. – Η έκδοση του νέου ΦΕΚ δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη, θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση με τα επίσημα μέτρα)

1. ΑΝΑΣΤΟΛΗ όλων των συναθροίσεων η κοινωνικών εκδηλώσεων.

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18μ.μ.

έως και τις 05.π.μ.

2. ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού.

Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5)μέτρου.

3. ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ:

Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό για την παροχή της υπηρεσίας ή την εκπλήρωση του έργου σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.

Υποχρεωτική προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό.

Υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, εφόσον συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων, ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη/αυξημένου κινδύνου ομάδα.

Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, εξαιρουμένων των τραπεζών και των περιπτώσεων στις οποίες δεν δύναται να προγραμματισθεί ραντεβού [επιχειρήσεις ταχυμεταφορών, ελληνικών ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.]

Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου.

4. ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ.

Δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων, δημοτικών, ολοήμερων σχολείων), των γυμνασίων (μη συμπεριλαμβανομένων των γυμνασίων με λυκειακές τάξεις), καθώς και των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.

Η λειτουργία των δομών του προηγούμενου εδαφίου πραγματοποιείται με υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, αλλά όχι κατά τη διάρκεια της φυσικής αγωγής.

Αναστολή της δια ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας των λοιπών εκπαιδευτικών δομών της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.69543/ 31.10.2020 (Β’ 4810) κοινής υπουργικής απόφασης, όπως παρατάθηκε και τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.969/7.1.2021 (Β’ 23) κοινή υπουργική απόφαση (Λύκεια).

5. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΚΛΙΝΙΚΕΣ, ΙΑΤΡΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Ένας (1) συνοδός/επισκέπτης ανά ασθενή

6. ΜΟΝΑΔΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομές παιδικής προστασίας και κέντρα κοινότητας, στρατόπεδα

Αναστολή επισκεπτηρίου

Αναστολή λειτουργίας δημοτικών Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.), σύμφωνα με την παρ. 3.

Αναστολή λειτουργίας α) επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ανοιχτής φροντίδας και υποστήριξης ηλικιωμένων, β) επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών επαγγελματικής αποκατάστασης για άτομα με αναπηρίες, σύμφωνα με την παρ. 3.

Διενέργεια υποχρεωτικού περιοδικού εργαστηριακού ελέγχου κάθε πέντε (5) ημέρες για κορωνοϊό COVID-19 είτε με τη μέθοδο PCR, είτε με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) στους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

7. ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ (ΚΥΤ), ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΔΟΜΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ.

Αναστολή εξόδου σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙ, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής όπου εδρεύει το ΚΥΤ ή η δομή.

8. ΧΩΡΟΙ ΛΑΤΡΕΙΑΣ/ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ:

Τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών (και των σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, καθώς και προσέλευση προσώπων για κατ’ ιδίαν προσευχή σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας με αναλογία ένα (1) άτομο ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο τα εννέα (9) άτομα.

9. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ, ΜΟΥΣΕΙΑ, ΣΠΗΛΑΙΑ.

Αναστολή λειτουργίας ανοιχτών (υπαίθριων) και κλειστών χώρων σύμφωνα με την παρ. 3

10. ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ ΔΕΞΙΩΣΕΩΝ, ΜΠΑΡ:

Αναστολή λειτουργίας σύμφωνα με την παρ. 3

11. ΕΣΤΙΑΣΗ (ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ, ΚΑΦΕ, ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΦΕ, ΚΥΛΙΚΕΙΑ, ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΑ, ΚΑΝΤΙΝΕΣ, CATERING):

Αναστολή λειτουργίας σύμφωνα με την παρ. 3.

Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθοδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην παρούσα, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.

12. ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΙ/ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ:

Αναστολή λειτουργίας σύμφωνα με την παρ. 3.

13. ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ:

Αναστολή λειτουργίας σύμφωνα με την παρ. 3

14. ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ, ΜΙΝΙ ΜΑΡΚΕΤ, ΦΟΥΡΝΟΙ, ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΑ, ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΙΑ, ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ), ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ, ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ, ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ:

Ένα (1) άτομο για κάθε 25 τ.μ. στον κύριο χώρο του καταστήματος (εξαιρούνται βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, γραφεία, χώροι στάθμευσης).

Απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων.

Ειδικώς ως προς τα καταστήματα τροφίμων τηρείται απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

Υποχρέωση καταστημάτων τροφίμων για ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.

Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, όπου υφίστανται, με ανάπτυξη καθημερινού προγράμματος απολύμανσης, το οποίο επιδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές.

Απαγόρευση πώλησης από καταστήματα τροφίμων παιχνιδιών κάθε είδους που εντάσσονται στον ΚΑΔ 47.65.

Προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 έως τις 17:30, και με την εξαίρεση, ως προς τα καταστήματα τροφίμων, της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής προϊόντων (delivery), η οποία επιτρέπεται να λειτουργεί σε κάθε περίπτωση έως τη 1:00.

15. ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ [ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ]

Υποχρεωτική επέκταση χώρου αγορών ή λειτουργία παράλληλων αγορών. Σε περίπτωση μη τεχνικής δυνατότητας επέκτασης του χώρου αγορών ή λειτουργίας παράλληλων αγορών, δραστηριοποιείται το πενήντα τοις εκατό (50%) των κλάδων παραγωγών/εμπόρων.

Πενήντα τοις εκατό (50%) των θέσεων των παραγωγών/εμπόρων με πέντε (5) μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων σε κάθε αγορά (κύρια και παράλληλη).

16. ΑΓΟΡΕΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ 37 ΚΑΙ 38 ΚΑΙ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΠΛΑΝΟΔΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΟΥ Ν. 4497/2017 (Α΄ 171)

Αναστολή λειτουργίας σύμφωνα με την παρ. 3

Επιτρέπεται το υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο μόνο εντός της περιφέρειας της φορολογικής έδρας του πωλητή, εφόσον συμπεριλαμβάνεται στη γεωγραφική ισχύ της άδειας λειτουργίας του.

17. ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ:

Λειτουργία επιχειρήσεων λιανεμπορίου μόνο με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας για παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) με την εξαίρεση των επιχειρήσεων πώλησης υποδημάτων, ενδυμάτων, και βιβλιοχαρτοπωλείων που επιτρέπεται να λειτουργούν και με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για αγορά εντός καταστήματος (click inside).

Ειδικότερα:

α) Καταχώρηση της παραγγελίας του ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία) ή του ραντβού είτε μηνύματος (SMS) που φέρει τα εξής στοιχεία: αα) επωνυμία, διεύθυνση και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου της επιχείρησης, αβ) χρονικό διάστημα παραλαβής που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο (2) ώρες συνολικά.

β) Παραλαβή από ένα (1) άτομο και μόνο.

γ) Πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

δ) Κατά την παραλαβή: τήρηση ελάχιστης απόστασης δύο (2) μέτρων μεταξύ πελατών, μέγιστος αριθμός ατόμων στην αναμονή: εννέα (9) άτομα και μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής: δέκα (10) λεπτά.

ε) Ειδικώς στην περίπτωση της παραλαβής εντός καταστήματος: Υποχρέωση επιχειρήσεων για ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.

Οι επιχειρήσεις με κύριο ΚΑΔ πώλησης υποδημάτων, ενδυμάτων και βιβλιοχαρτοπωλείων, κατά την 31η Δεκεμβρίου 2020, δύνανται να λειτουργούν με τη διαδικασία καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για αγορά εντός καταστήματος και ως προς τα προϊόντα που εντάσσονται σε δευτερεύοντα ΚΑΔ.

Οι επιχειρήσεις με δευτερεύοντα ΚΑΔ πώλησης υποδημάτων, ενδυμάτων και βιβλιοχαρτοπωλείων, κατά την ως άνω ημερομηνία, δύνανται να λειτουργούν με τη διαδικασία του προηγούμενου εδαφίου μόνο ως προς τις δραστηριότητες του δευτερεύοντα ΚΑΔ.

Προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 έως τις 17:00.

18. ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ, ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ (ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗΣ, ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΕ ΥΠΕΡΙΩΔΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΥΘΡΕΣ ΑΚΤΙΝΕΣ, ΜΑΝΙΚΙΟΥΡ, ΠΕΝΤΙΚΙΟΥΡ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΝΥΧΙΩΝ:

Αναστολή λειτουργίας σύμφωνα με την παρ. 3 με εξαίρεση:

α) Τις δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής/ΚΑΔ 96.02.

β) Τις υπηρεσίες διαιτολογίας/ΚΑΔ 96.04.10.01

γ) τις υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση/ΚΑΔ96.04.10.02

δ) τις υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος/ΚΑΔ 96.04.10.06

ε) Υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων/ΚΑΔ 96.09.19.08

και με τις κάτωθι προϋποθέσεις:

Τέσσερα (4) άτομα έως 100 τ.μ. και ένα (1) άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον.

Απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας.

Οι πελάτες προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικών μέσων.

Απαγορεύεται η αναμονή πελατών στον χώρο.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

Ειδικώς για τις υπηρεσίες μανικιούρ, πεντικιούρ, ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών, ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.

Προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 έως τις 17:00.

Όλη η επικαιρότητα