WEB tv Ηλεία

Ηλειακός κάμπος: Πλαστικά που… σκοτώνουν! (vid)

Ακούστε το άρθρο

ΜΑΥΡΗ ΑΠΕΙΛΗ ΜΕ ΔΙΟΞΙΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΥΣΩΝΑ! – ΑΝΗΣΥΧΟΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΟΝ ΗΛΕΙΑΚΟ ΚΑΜΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΖΗΜΙΑ – ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΗ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΕ ΑΡΚΟΥΔΙ ΚΑΙ ΛΥΓΙΑ – Α. ΜΑΡΙΝΟΣ: «ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΒΟΜΒΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ»

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η εικόνα που παρουσιάζεται πλησίον θερμοκηπίων αλλά και υπαίθριων καλλιεργειών στον Κάμπο αφού σοροί δεκάδων εκατοντάδων κιλών μαύρου πλαστικού βρίσκονται στοιβαγμένοι και «περιμένουν τη σειρά τους» για να καούν,  προκαλώντας ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή.

Οι εταιρείες ανακύκλωσης ως γνωστόν προτιμούν το λευκό πλαστικό και αρνούνται να συλλέξουν το μαύρο πλαστικό το οποίο χρησιμοποιείται από τους αγρότες  στο έδαφος. Ο φωτογραφικός φακός της «Πατρίς» αποτύπωσε θλιβερές εικόνες από την περιοχή του Αρκουδίου, με τους ευαισθητοποιημένους αγρότες να κρούουν  τον κώδωνα του κινδύνου και να ζητούν από την Περιφέρεια και τους δήμους να δώσουν λύση σε ένα πρόβλημα που μεγεθύνεται.

Όχι στο μαύρο

Το μαύρο πλαστικό, οικολογική βόμβα,  δεν ανακυκλώνεται και δεν πρέπει να ανακατεύεται με τα άλλα ανακυκλώσιμα υλικά. Ο λόγος για τον οποίο δεν ανακυκλώνεται, είναι το χρώμα. Το μαύρο πλαστικό χρωματίζεται με σωματίδια άνθρακα και οι αισθητήρες των μηχανημάτων διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών δεν μπορούν να το ανιχνεύσουν, με αποτέλεσμα να καταλήγει στις χωματερές – αν είμαστε τυχεροί – ή στην θάλασσα, παρέα με τους 12 εκατομμύρια τόνους πλαστικού που πετάμε στους ωκεανούς της Γης κάθε χρόνο.

Ορθή διαχείριση

Όλοι κατανοούν ότι πρέπει να γίνεται  ορθή διαχείριση των πλαστικών αποβλήτων γεωργικής χρήσης. Είναι ένα ιδιαίτερα εκτεταμένο ζήτημα που υποβαθμίζει την ποιότητα του περιβάλλοντος και απαιτείται η ολιστική αντιμετώπισή του, αλλά και η δημιουργία χρηματοδοτικού εργαλείου για την ανακύκλωση των πλαστικών και δη του μαύρου πλαστικού που είναι και το πλέον επικίνδυνο, καθώς κάθε χρόνο τα γεωργικά απόβλητα ξεπερνούν το 30% του συνόλου των στερεών αποβλήτων της χώρας…

Ο πρόεδρος της ΤΚ Λυγιάς Γιώργος Τσεκούρας δήλωσε: «Το θέμα αφορά το μαύρο νάιλον που χρησιμοποιούν για εδαφοκάλυψη οι αγρότες μας και το λευκό που είναι για την κάλυψη θερμοκηπίων. Για τα λευκά υπάρχει μια σχετική ζήτηση από τις εταιρείες ανακύκλωσης για τα δε μαύρα που χρησιμοποιούμε για τα ζιζάνια και κάθε αγρότης τα μαζεύει στην άκρη του αγρού του, δεν υπάρχει ενδιαφέρον για ανακύκλωση. Ίσως να μην υπάρχει οικονομικό όφελος από το συγκεκριμένο νάιλον. Η όλη κατάσταση έχει «παγώσει» από το 2004 που υπήρχε ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα και λειτούργησε για 4-5 χρόνια στο δήμο. Τα νάιλον μένουν εδώ και προκαλούν τεράστιο πρόβλημα στο περιβάλλον. Δεν διασπάται, άλλοι καλλιεργητές το φρεζάρουν και με την πρώτη βροχή τα κομμάτια παρασύρονται και  καταλήγουν στη θάλασσα. Δύτες μας λένε ότι οι θάλασσές μας έχουν γεμίσει κομμάτια νάιλον. Στην περιοχή μας το πρόβλημα είναι πιο έντονο γιατί έχουμε πρώιμες καλλιέργειες. »

Ο αγρότης Ντούγκας Αλέξιος δήλωσε: «Αυτά τα νάιλον  που υπάρχουν εδώ είναι δύο ετών, δικά μου και τα έχω βάλει εδώ στην άκρη. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο αγροτικό αλλά και κοινωνικό, αφορά το περιβάλλον αφορά την υγεία μας και το μέλλον των παιδιών μας. Πρέπει να ενδιαφερθούν βουλευτές, ιατρική κοινότητα, Περιφέρεια και Δήμοι. Υπάρχει πρόβλημα ρύπανσης και μόλυνσης. Τι θα γίνει με τα παιδιά μας; Να ευαισθητοποιηθεί η κυβέρνηση και άλλοι παράγοντες και η φωτιά δεν είναι λύση. Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα.  Είναι υποχρέωσή μας για το περιβάλλον πρώτα απ’ όλα»

Ο αγρότης Παπαδόπουλος Κώστας δήλωσε: «Το πρόβλημα είναι τεράστιο γιατί είναι και θέμα υγείας! Εκλύονται τεράστιες ποσότητες διοξινών από τα πλαστικά που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο και σε υψηλές θερμοκρασίες. Δάση και ρεματιές είναι γεμάτα από πλαστικά. Το δάσος Θινών είναι γεμάτο μαύρα πλαστικά! Υπάρχει δυνατότητα απόσυρσης αρκεί να υπάρχει διάθεση από την Περιφέρεια και τους δήμους. Το 2003-2008 υπήρχε πανευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο συνεργαζόταν η Νομαρχία Ηλείας και ο δήμος Βαρθολομιού. Γινόταν ανακύκλωση πλαστικών και μετατρεπόταν σε καύσιμη ύλη. Μάλιστα η Νομαρχία τότε είχε δεματοποιητή και η διαδικασία αυτή γινόταν στο Ινστιτούτο Κοροίβου. Πιστεύω πως και σήμερα υπάρχουν προγράμματα αρκεί κάποιος να ενδιαφερθεί να τα βρει. Έπρεπε η υποδομή στην Τριανταφυλλιά να ανακύκλωνε και πολυαιθυλένιο. Τα πλαστικά σε τόνους είναι χιλιάδες. Έπρεπε να υπήρξε πρόβλεψη».

Ο αγρότης Ντούγκας  Κωνσταντίνος δήλωσε: «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και απειλείται η υγεία όλων μας και ειδικά των παιδιών. Το μαύρο πλαστικό υπάρχει παντού, με τον καύσωνα να το σιγολειώνει και οι διοξίνες να απελευθερώνονται. Η λύση της φωτιάς που κάποιοι επιλέγουν είναι η χειρότερη. Πρέπει να βρεθεί λύση. »

Ο αγρότης Αρβανίτης Ελισσαίος δήλωσε: «Η περιοχή αλλά όλες οι περιοχές της Ηλείας έχουν γεμίσει με το μαύρο πλαστικό. Μόλις το ξηλώνουμε το μαζεύουμε και το πετάμε στην άκρη, με αποτέλεσμα να υπάρχει μόνιμη απειλή από μια βραδυφλεγή περιβαλλοντική βόμβα. Πρέπει να βρεθεί λύση, υπάρχουν προγράμματα που πρέπει να «κυνηγήσουν» οι αρμόδιοι»

Ο αγρότης Φλίγκος Μιχαήλ δήλωσε: «Μέχρι και το δάσος Θινών έχει γεμίσει μαύρα πλαστικά. Δεν θέλω να το φρεζάρω στο χωράφι γιατί με την πρώτη βροχή θα καταλήξει στη θάλασσα αλλά η καλλιέργεια που θα ακολουθήσει θα φυτρώσει πάνω στα υπολείμματα νάιλον με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των προϊόντων που παράγω. Περιφέρεια και δήμοι μπορούν να δώσουν λύσεις. Ανάμεσά μας υπάρχει περιβαλλοντική βόμβα»

Ο αγρότης Σκαφιδιώτης Δημήτριος δήλωσε: «Η κατάσταση ειδικά με το μαύρο πλαστικό είναι απελπιστική. Και για μας και για τα παιδιά μας και για το περιβάλλον. Δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής τα πεταμένα πλαστικά αλλά πρωτίστως είναι θέμα υγείας. Κάποιοι καίνε πλαστικά και αυτό είναι το χειρότερο»

Ανδρέας Μαρίνος: Αναζητούμε λύση μέσω του «Τρίτση»

Για το μείζον πρόβλημα ζητήσαμε την άποψη του δημάρχου,  ο οποίος γνώριζε το θέμα και μας αποκάλυψε ότι ο δήμος αναζητά προγράμματα που θα λύσουν το πρόβλημα.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Ανδρέας Μαρίνος δήλωσε: «Προφανώς είναι μια οικολογική βόμβα και ο δήμος Πηνειού αναζητά προγράμματα τέτοια έτσι ώστε να τα απορροφήσει και να μπορέσει να βοηθήσει στη διαχείριση αυτού του υλικού που αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία Δεν υπάρχει ενδιαφέρον μέχρι τώρα για την ανακύκλωση  του νάιλον και κυρίως του μαύρου που σημαίνει ότι πρέπει να ζητήσουμε επιμελημένα την λύση για το πρόβλημα. Ο  δήμος είναι έτοιμος, βλέπει στον τομέα του Περιβάλλοντος  και στο πρόγραμμα «Τρίτσης» την λύση αυτού του μείζονος προβλήματος την οποία θα μπορέσουμε να την υπηρετήσουμε. Και είμαι αισιόδοξος  γιατί υπάρχουν λύσεις για την διαχείριση αυτού του υλικού »

Όλη η επικαιρότητα