Οικονομία

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Τι θα ισχύσει φέτος για το όριο δαπανών και το πέναλτι

Ακούστε το άρθρο

Αυξάνονται σε 6 και 8 οι δόσεις για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος αντιστοίχως – 3% η έκπτωση για εφάπαξ εξόφληση φόρου – Ποιοι απαλλάσσονται από τα τεκμήρια

Στην Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για την κλιμακωτή μείωση του προστίμου για τις φορολογικές αποδείξεις.

Σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση το «πέναλτι» για όσους πλησίασαν αλλά δεν έπιασαν το όριο 30% των δαπανών που όριζε για φέτος η φορολογία εισοδήματος «κουρεύεται» κατά 50%, ενώ απαλλάσσονται πλήρως από την υποχρέωση οι φορολογούμενοι ηλικίας 60 ετών.

Παράλληλα, όπως έγραψε το protothema.gr, αυξάνονται σε 6 και σε 8 οι δόσεις ΕΝΦΙΑ και Φόρου Εισοδήματος, αλλά και σε 3% η έκπτωση για εφάπαξ εξόφληση του φόρου.

Όλη η τροπολογία εδώ

Η τροπολογία ορίζει μεταξύ άλλων:

  • Μη επιβολή του προστίμου 22%, στους πληττόμενους υπόχρεους και στους φορολογούμενους άνω των 60 ετών (αντί 70 που ισχύει παγίως) εάν δεν καλύψουν το 30% του πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές συναλλαγές.
  • Μείωση του προστίμου στο ήμισυ, δηλαδή στο 11% αντί 22%, για όσους άλλους (μη πληττόμενοι και κάτω των 60 ετών φορολογούμενοι) υπερκάλυψαν μόνον το 20% αντί 30% του εισοδήματος.
  • Επιπλέον, από το πραγματικό εισόδημα όπου θα υπολογίζεται το όριο του 30%, εξαιρούνται επιδόματα και ενισχύσεις που δόθηκαν μέσα από τα έκτακτα μέτρα στήριξης.

Τεκμήρια

Όσον αφορά στα τεκμήρια, στην τροπολογία ορίζεται ότι δεν θα φορολογούνται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα οι πληγέντες από την πανδημία, εφόσον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη (2019 και 2020) δεν τους «έπιασαν» τα τεκμήρια.

Φορολογικές δηλώσεις – ΕΝΦΙΑ

Στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνονται και οι εξής ρυθμίσεις:

  • δυνατότητα καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2020, σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
  • παροχή έκπτωσης 3% για τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβληθεί μέχρι τις 28 Ιουλίου 2021 και ο οφειλόμενος φόρος που προκύπτει από αυτή καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 30 Ιουλίου 2021.
  • δυνατότητα εμπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης φυσικών και νομικών προσώπων μέχρι τις 27 Αυγούστου 2021, αλλά με καταβολή των δύο πρώτων μηνιαίων δόσεων μαζί.
  • δυνατότητα καταβολής του ΕΝΦΙΑ σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο του 2021.
  • εισοδήματα από ενοίκια, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, δεν θα συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά τους, με μόνη προϋπόθεση την κοινοποίηση εξωδίκου στον μισθωτή.
  • παράταση για επιλογή υποβολής χωριστών δηλώσεων των συζύγων μέχρι τις 6 Μαΐου 2021.

Όλη η επικαιρότητα