Ηλεία

Πύργος: Ημερίδα για τη νέα πλατφόρμα ηλεκτρονικών βιβλίων myDATA από την Ένωση Λογιστών – Φοροτεχνικών Ηλείας

Ακούστε το άρθρο

Και αυτή η πλατφόρμα θα περάσει από τις πλάτες των λογιστών

Την ενημέρωση των μελών του για την νέα πλατφόρμα Ηλεκτρονικών Βιβλίων – myDATA για όλες τις επιχειρήσεις και για παραστατικά που εκδίδουν είχε ως σκοπό η ημερίδα που διοργάνωσε χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων του πάρκου «Ξυστρή», στον Πύργο, η Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών νομού Ηλείας.

Τηρουμένων των απαιτούμενων μέτρων προστασίας από τον Covid-19, την ημερίδα παρακολούθησαν περί τους εκατό λογιστές – φοροτεχνικοί από όλη την Ηλεία ακούγοντας τον διακεκριμένο κεντρικό ομιλητή, Γιώργο Κορομηλά, πρόεδρο του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.Φο.Μ.).

Η νέα πλατφόρμα λειτουργεί πιλοτικά από την 1η Οκτωβρίου 2020, όπου οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις διαβιβάζουν ψηφιακά τα παραστατικά που εκδίδουν από αυτή την ημερομηνία και μετά.

Τόσο ο κ. Κορομηλάς όσο και ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών νομού Ηλείας, στις δηλώσεις τους τόνισαν την αντίθεση τους στην αναγγελθείσα έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Κορομηλάς τόνισε πως «Αντικείμενο της ημερίδας είναι η νέα πλατφόρμα myDATA και οι νέες υποχρεώσεις που βάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στις επιχειρήσεις, υποχρεωτικά από την 1η Ιανουαρίου του 2021. Μία πλατφόρμα που θα καταγράφονται ηλεκτρονικά όλες οι επιχειρήσεις και μάλιστα για τις πωλήσεις σε πραγματικό χρόνο. Η ΑΑΔΕ και το Υπουργείο Οικονομικών λένε ότι είναι κάτι το πρωτοποριακό αλλά μεσούσης της πανδημίας και των προβλημάτων που υπάρχουν στην επιχειρηματικότητα, με επιχειρήσεις να καταγράφουν μείωση από 30% και πάνω στον κύκλο εργασιών τους, ένα τόσο φιλόδοξο πρόγραμμα όπως προσπαθεί να το περάσει η ΑΑΔΕ είναι άκαιρο τη δεδομένη χρονική στιγμή»

«Φανερώνει αναλγησία η εμμονή για έναρξη από 1/1/2021»

Συνεχίζοντας ο κ. Κορομηλάς συμπλήρωσε πως «Η εμμονή για την υποχρεωτικότητα εφαρμογής από 1η Ιανουαρίου 2021 αν μη τι άλλο δείχνει αναλγησία. Δεν αντιδρά κανένας για τα οφέλη που μπορεί να έχει αλλά και θα πρέπει να επανεξεταστούν οι ημερομηνίες υποχρεωτικής έναρξης. Και βέβαια να επανεξεταστούν πρακτικές οι οποίες οδηγούν στην εποχή προ του 1980 αφού επανέρχονται τυπολατρικές διαδικασίες που όλα αυτά τα χρόνια είχαν καταργηθεί προς όφελος της επιχειρηματικότητας. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί από την επόμενη χρονιά, από το 2021, να λειτουργήσει σε φουλ μορφή η συγκεκριμένη πλατφόρμα. Το 2021 θα μπορούσε να χρησιμεύσει για να γίνει διάλογος με τους παραγωγικούς φορείς, τα επιμελητήρια και όλους τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους έτσι ώστε να ξεκινήσει το 2022, σε εντελώς διαφορετική βάση από αυτήν που ονειρεύονται οι εμπνευστές του προγράμματος».

«Αν δεν ενημερωθούν οι επιχειρήσεις θα έχουμε θέμα»…

Επίσης ο κ. Κορομηλας, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε –κατά την διάρκεια της ομιλίας του- τις δηλώσεις του Υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου και του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή περί εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων με την ενεργοποίηση της πλατφόρμας myDATA ως… μεγάλα λόγια… «Μόνο εμείς ως λογιστές θα πρέπει να ξέρουμε τι πρέπει να αντιμετωπίσουμε αλλά να ενημερώσουμε και τις επιχειρήσεις τι πρέπει να κάνουν. Διότι αν δεν ενημερωθούν οι επιχειρήσεις θα έχουμε θέμα. Θα γυρίσουμε στη δεκαετία του `70 όταν είχαμε Κώδικα Φορολογικών Στοιχειών».

Από την πλευρά του ο κ. Χαμεζόπουλος δήλωσε πως «Πρόκειται για ένα καινούργιο σύστημα που εμείς, ως λογιστές-φοροτεχνικοί, υποστηρίζουμε ότι μέσα στο 2021 θα πρέπει να είναι πιλοτική η εφαρμογή του. Και αυτή η πλατφόρμα θα περάσει από τις πλάτες των λογιστών και θα δοκιμαστεί στην πράξη. Και στην πραγματική ζωή από εμάς και κατά δεύτερο λόγο από τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

Παρά το γεγονός των κινητοποιήσεων και των αντιδράσεων που έχει πραγματοποιήσει ο κλάδος μας, για τον όγκο εργασίας που έχει προκύψει, ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας βλέπουμε ότι για μία ακόμη φορά οι λογιστές φοροτεχνικοί δεν εισακούγονται. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο σε όλες τις εκδηλώσεις προσπαθούμε να το θέσουμε μετ` επιτάσεως και πιστεύω ότι το έχει καταλάβει και ο τελευταίος Έλληνας. Το γεγονός δηλαδή ότι ο λογιστής έχει υποκαταστήσει το κράτος σε πλείστες όσες λειτουργίες του. Ωστόσο αυτή είναι η κατάσταση, προχωράμε και μέσα από τα θεσμικά μας όργανα θα παλέψουμε».

Όλη η επικαιρότητα