Categories: Ηλεία

Ηνίοχος 2021: «Απόβαση» της  Ζ-ΜΑΚ στην Σπιάντζα! (pics)

Share

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ «ΗΝΙΟΧΟΥ 2021»

Τον ουρανό να γεμίζει από αλεξιπτωτιστές οι οποίοι έκαναν πτώση στη θάλασσα από ένα C130, στο πλαίσιο της άσκησης «Ηνίοχος 2021», είδαν χθες το πρωί με έκπληξη κάτοικοι στην παραλία της Σπιάντζας.

Οι εντυπωσιακές εικόνες άπτονταν στο σενάριο της  διάσωσης ατόμου και προέρχονταν από δυο ομάδες ειδικών επιχειρήσεων της Ζ-ΜΑΚ που αποτελείται από μόνιμους της Ελληνικής Αεροπορίας με έδρα το Μεγάλο Πεύκο.

Μονάδα – φάντασμα

Η Ζ-ΜΑΚ (Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών) εντάσσεται στη Δύναμη Ειδικών Δυνάμεων την οποία δημιούργησε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, συγκροτήθηκε αμέσως μετά την κρίση των Ιμίων, στη «μήτρα» των Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο, στο πλαίσιο της εφαρμογής του δόγματος του «Ισοδύναμου Τετελεσμένου» – που είχε τότε υιοθετηθεί και ανήκει στις δυνάμεις ταχείας αντίδρασης του Ελληνικού Στρατού. Είναι η ελληνική Navy Seals, μια μονάδα – φάντασμα, όπως την αποκαλούν. Κύρια αποστολή της είναι η ταχεία αντίδραση στο Αιγαίο και η ανακατάληψη βραχονησίδων, μικρονησίδων και μικρών νήσων.

Με εξοπλισμό που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τον αντίστοιχο άλλων προηγμένων στρατιωτικών χωρών (όπως των Αμερικανών), με τρομακτική δύναμη πυρός και όπλα που ουδέποτε τα δείχνουν σε κάμερες ή σε φωτογραφίες, η Ζ-ΜΑΚ θεωρείται ένας αντίπαλος που κανείς δεν θέλει να βρει μπροστά του. Αυτό ακριβώς είναι και ένα από τα πολλά πλεονεκτήματά της. Κινείται αθόρυβα, στη σκιά, αλλά χτυπά καταλυτικά χωρίς να αφήνει περιθώριο αντίδρασης.

Βρίσκονται παντού στο Αιγαίο οι 300 ατρόμητοι της Ζ-ΜΑΚ, κοντά σε κάθε βραχονησίδα, μετέχουν συνεχώς σε ασκήσεις, σε καταδρομικές επιχειρήσεις και σε βολές μάχης ταχείας αντίδρασης. Κομάντος σκληρά εκπαιδευμένοι σε ακραίες καιρικές συνθήκες και σε ακραίες καταστάσεις. Για λόγους ασφαλείας δεν αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους, όταν παρελαύνουν έχουν φούμο στο πρόσωπό τους για να μην αναγνωρίζονται και είναι εκπαιδευμένοι κατά τέτοιο τρόπο ώστε όχι μόνο να ανακαταλάβουν μια βραχονησίδα, αλλά και να διεισδύσουν αθόρυβα σε εχθρικό έδαφος. Μεταφέρονται συνήθως με ελικόπτερα Σινούκ μαζί με τα φουσκωτά τους και τον οπλισμό τους. Το προσωπικό της Μονάδας αποτελούν άνδρες ΕΠΟΠ, που στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι ηλικίας μικρότερης των 32 ετών.