Κόσμος

ΗΠΑ: Αεροσυνοδοί κάνουν μαθήματα αυτοάμυνας για να διαχειριστούν τους απείθαρχους επιβάτες

Πάνω από 3.600 περιστατικά αναφέρθηκαν από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των περιπτώσεων απείθαρχων επιβατών σε πτήσεις, πολλές και πολλοί αεροσυνοδοί στις ΗΠΑ κάνουν μαθήματα αυτοάμυνας για να διαχειριστούν επιτυχημένα τέτοιες περιπτώσεις.

Όπως αναφέρει το CNN, ο Οργανισμός Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ σχεδιάζει να εκπαιδευτούν εκατοντάδες αεροσυνοδοί μέσα στις επόμενες εβδομάδες την ώρα που περισσότερα από 100 περιστατικά αναφέρθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA), ενώ συνολικά φέτος ξεπερνούν τα 3.600. Οι αεροσυνοδοί διδάσκονται διάφορες τεχνικές για την αντιμετώπιση «δύσκολων» επιβατών, λόγου χάρη ανθρώπων που δεν θέλουν να κλείσουν το τραπεζάκι μπροστά τους ή δεν θέλουν να φορέσουν την ζώνη τους.

Οι εκπαιδευτές διδάσκουν στους και στις αεροσυνοδούς από στάσεις άμυνας μέχρι χτυπήματα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν όταν ένας επίδοξος αεροπειρατής θέλει να πάρει τον έλεγχο του αεροπλάνου.  Χρησιμοποιώντας μία κούκλα, ένας εκπαιδευτής σε σεμινάριο στο Μαϊάμι τους έδειξε μια μέθοδο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως έσχατη λύση, στοχεύοντας στα μάτια του επιτιθέμενου. «Πιθανώς να πεθάνετε, όμως θα πρέπει να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας με κάθε κόστος», είπε χαρακτηριστικά.

Οι αναφορές που γίνονται στην FAA δείχνουν ότι οι αεροσυνοδοί έρχονται αντιμέτωποι με πολύ δύσκολες καταστάσεις. Σε μία από αυτές τις περιπτώσεις, ένας επιβάτης προσπάθησε να ανοίξει την πόρτα του πιλοτηρίου, και επιτέθηκε σε έναν άνδρα αεροσυνοδό χτυπώντας τον στο πρόσωπο. Τα μέλη του πληρώματος του τοτποθέτησαν πλαστικές χειροπέδες, ωστόσο αυτός κατάφερε και απελευθερώθηκε και χτύπησε ξανά έναν αεροσυνοδό.  Σε μια άλλη περίπτωση, ένας επιβάτης με μια του γροθιά έσπασε δύο δόντια ενός μέλους του πληρώματος.

Η Σάρα Νέλσον, πρόεδρος της Ένωσης Αεροσυνοδών δήλωσε ότι μια μικρή μερίδα επιβατών «αντιμετωπίζουν τους αεροσυνοδούς ως σάκους του μποξ και το κάνουν αυτό λεκτικά και σωματικά. Διαπιστώνουμε ότι η δουλειά μας είναι δυσκολότερη από ποτέ», και κατέληξε με νόημα ότι αν το πλήρωμα δεν μπορέσει να εκτονώσει γρήγορα μια τέτοια κατάσταση, τότε τα προβλήματα μπορεί να γίνουν πολύ μεγάλα.

Πηγή: newsbeast.gr

Όλη η επικαιρότητα