Κόσμος

ΗΠΑ: Ομόφωνα εγκρίθηκε το ν/σ για αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα

Ακούστε το άρθρο

Με καθολική υποστήριξη εγκρίθηκε το νέο νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Πλέον το νομοσχέδιο περνάει στο επόμενο στάδιο που αφορά την κατάθεση του προς ψήφιση στην ολομέλεια του Σώματος της Γερουσίας.

 Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, σημείωσε ότι «η υπερψήφιση του νομοσχεδίου συνιστά μια αναγνώριση της ισχυρής διμερούς σχέσης, ενισχύει την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων και ενισχύει την πολυμερή δέσμευση μεταξύ της Κύπρου, του Ισραήλ, της Ελλάδας και των ΗΠΑ».

«Καθώς αυτό το σημαντικό διακομματικό νομοσχέδιο οδεύει προς κατάθεση στην ολομέλεια της Γερουσίας για πλήρη εξέταση, πρέπει να παραμείνουμε δεσμευμένοι ώστε να διασφαλίσουμε ότι η χώρα μας βελτιώνει την αμυντική της συνεργασία με την Ελλάδα», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο και ευχαρίστησε τους συναδέλφους της επιτροπής που ψήφισαν για να στείλουν αυτό το νομοσχέδιο στην Γερουσία για να υποστηρίξουν έναν από τους σημαντικότερους εταίρους μας στην Ανατολική Μεσόγειο και έναν αξιόλογο σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

Όπως είχε γράψει το Βήμα το νομοσχέδιο αυτό (που φέρει την ονομασία US-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act of 2021) δεν αναγνωρίζει απλώς τη σημασία της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας, αλλά προχωρά και σε σαφείς κινήσεις, όπως π.χ. η στήριξη και η αδειοδότηση της αγοράς των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 από την Ελλάδα, η παροχή δανείων για την προμήθεια νέων αμυντικών συστημάτων από την Ελλάδα (στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό ενόψει της επικείμενης προμήθειας των επόμενων φρεγατών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού).

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι αναφορικά με μία μελλοντική αγορά F-35 από την Ελλάδα, το νομοσχέδιο ζητεί την εξουσιοδότηση του αμερικανού Προέδρου να επισπεύσει την παράδοσή τους, ενώ ζητείται μέσα σε αυτά τα αεροσκάφη να βρίσκονται και τα 8 που επρόκειτο να λάβει η Τουρκία αλλά που πλέον δεν παίρνει λόγω της εξόδου της από το πρόγραμμα κατασκευής τους

Πηγή: ot.gr

Όλη η επικαιρότητα