Ποδόσφαιρο

Ηρακλής: Οι Ηλείοι που… κράτησαν το «ρόπαλο» του Γηραιού!

Ακούστε το άρθρο

Τουρκοκρατία, πυρκαγιά, πόλεμος, κατοχή, εμφύλιος, δικτατορία είναι κάποια από τα γεγονότα που έχει ζήσει ο Ηρακλής στην μακρόχρονη διαδρομή του βοήθησε με τις ενέργειες του για την αντιμετώπιση τους.

Από τις 29 Νοεμβρίου του 1908 η καρδιά του Ηρακλή χτυπά στη Θεσσαλονίκη και μεγαλώνει μαζί της. Ο Γηραιός έγινε χθες 112 ετών και μαζί του κουβαλάει περίφημη ιστορία.

Ο Ηρακλής ήταν ο σύλλογος που άνοιξε την αγκαλιά του για να φιλοξενηθούν οι χιλιάδες πυρόπληκτοι στην μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης. Το ίδιο έκανε και κατά την περίοδο της Μικρασιατικής καταστροφής και το πρώτο καιρό της εγκατάστασης των προσφύγων στην πόλη, ενώ ακόμα και σήμερα άνοιξε τις εγκαταστάσεις του στους γιατρούς και τους νοσηλευτές του ΑΧΕΠΑ που δίνουν μάχη κόντρα στον κορωνοϊό.

Ένας σύλλογος που τα έχει ζήσει όλα και έχει αφήσει το στίγμα του εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Γέννησε σπουδαίους αθλητές αλλά και εθνικούς ήρωες όπως οι Γεώργιος Ιβάνοφ και Γεώργιος Κατσάνης δύο άντρες που έδωσαν την ζωή τους για τα ιδανικά τους και ο Ημίθεος κουβαλά και τιμά την μνήμη τους βαφτίζοντας τις εγκαταστάσεις με τα ονόματα τους.

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω στις 29 Νοεμβρίου του μακρινού 1908 όταν και πραγματοποιήθηκε η πρώτη γενική συνέλευση ενός αμιγώς ελληνικού αθλητικού σωματείου στη Θεσσαλονίκη, εκεί όπου γεννήθηκε ο Ηρακλής.

Μια ομάδα ανθρώπων στην Τουρκοκρατούμενη τότε Θεσσαλονίκη με επικεφαλής τον Γιατρό Α. Μάλτο ιδρύουν τον Ηρακλή. Όμως οι ρίζες του Γηραιού ξεκινάνε από το  1899 και από τον “Όμιλο Φιλομούσων”, σωματείο μουσικού και φιλολογικού περιεχομένου.

Το 1902 μέλη του ομίλου αποφασίζουν να εντάξουν τον αθλητισμό στον όμιλο τους και, σε συνεννόηση με την Ελληνική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, παραχωρήθηκε στους αθλητές του ομίλου το γυμναστήριο της ελληνικής κοινότητας, ώστε να μπορούν να αθλούνται. Την ίδια περίπου εποχή ομάδα νέων αθλούνταν σε ένα ιδιωτικό γυμναστήριο στην περιοχή του Συντριβανίου, πίσω από την οδό Εθνικής Αμύνης.

Αυτή ήταν η αρχή για να ακολουθήσει στην συνέχεια η δημιουργία νέων τμημάτων όπως ποδοσφαίρου, κολύμβησης και ποδηλασίας. Από την αρχή όμως ο σύλλογος άρχισε να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά λύθηκαν με την συνένωση του ομίλου με την ομάδα “Ολυμπία” που σχημάτισαν το 1908 τον Μακεδονικό Γυμναστικό Σύλλογο “Ο Ηρακλής” που μετά από πιέσεις του καθεστώτος των Νεοτούρκων μετονομάστηκε σε Οθωμανικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης “Ο Ηρακλής”.

Τα χρώματά του ο Ηρακλής(μπλε και άσπρο) τα δανείστηκε από την κυανόλευκη ελληνική σημαία, θέλοντας να δηλώσει την εθνικότητα των μελών του, στην σκλαβωμένη τότε πόλη.

Μέσα στο πέρασμα των χρόνων, τη φανέλα του Ηρακλή φόρεσαν πολλοί και μεγάλοι ποδοσφαιριστές, με αποκορύφωμα βέβαια τον σπουδαίο Βασίλη Χατζηπαναγή. Ανάμεσα σε αυτούς που αγωνίστηκαν στον «Γηραιό» και τρεις Ηλείοι και συγκεκριμένα, οι Θανάσης Δημόπουλος, Γιώργος Σαραμαντάς και Άγγελος Χαντί.

Ας δούμε τι έκαναν οι τρεις τα χρόνιας της παρουσίας τους στην ομάδα της Θεσσαλονίκης:

Θανάσης Δημόπουλος

Μετά από μια πενταετία στον Παναθηναϊκό, ο Θανάσης Δημόπουλος εντάχθηκε το Ιανουάριο του 1987 στον Ηρακλή και για τα επόμενα 4½ είχε τη θέση του βασικού επιθετικού της ομάδας, σκοράροντας κατά μέσο όρο 11 γκολ ανά περίοδο.

 

Αναδείχθηκε τρίτος σκόρερ του πρωταθλήματος την περίοδο 1988–89 με τον Ηρακλή (13 γκολ), πίσω από τους Ούγγρους Ίμρε Μπόντα του Ολυμπιακού Βόλου και Λάγιος Ντέταρι του Ολυμπιακού.

Το 1992 άλλαξε ομάδα αλλά όχι πόλη αφού μεταγράφηκε στον ΠΑΟΚ.

Γιώργος Σαραμαντάς

Ο Γιώργος Σαραμαντάς μετά από 37 αγώνες σε 2 σεζόν με την φανέλα του Πανηλειακού, άφησε την Ηλεία για τον Ηρακλή.

Διατέλεσε μέλος της ομάδας για 3 χρόνια, έχοντας 75 ματς δίχως να πετύχει τέρμα, συμβάλλοντας όμως καθοριστικά στις διαδοχικές παραμονές της ομάδας ενώ δέθηκε πολύ με τον κόσμο και την πόλη.

Ο Πυργιώτης αριστερός μπακ, αποχώρησε από τον Γηραιό το 2017 μετά τον υποβιβασμό του Γηραιού στην Β’ Εθνική λόγω της μη υδροδότησης του.

Άγγελος Χαντί

Μετά από μια γεμάτη πενταετία στον Εργοτέλη, όπου βοήθησε την ομάδα να φτάσει μέχρι την Α’ Εθνική όντας και εκ των αρχηγών, ο Άγγελος Χαντί μετακόμισε στην Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του Ηρακλή.

Ο Πυργιώτης μεσοεπιθετικός μπορεί να μην μακροημέρευσε στον Γηραιό αφού τον Ιούνιο του 2015 υπέγραψε διετές συμβόλαιο όμως τον Ιανουάριο του 2016 αποχώρησε ωστόσο μέχρι τότε πρόλαβε να καταγράψει 9 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και κύπελλο Ελλάδας σκοράροντας και δύο τέρματα.

Όλη η επικαιρότητα