Αχαϊα Ηλεία

Ηχηρό χτύπημα στα κυκλώματα του χαλκού – Είχαν συλληφθεί στον Ελαιώνα Ηλείας

Ακούστε το άρθρο

Είχαν ρημάξει φωτοβολταϊκά πάρκα σε Αχαία και Ηλεία

Σε εφιάλτη μεγάλων εταιρειών φωτοβολταϊκών πάρκων, είχε μετατραπεί η παρέα πέντε Ρουμάνων το καλοκαίρι του 2019, που «όργωναν» όλη την Πελοπόννησο, κατακλέβοντας χιλιόμετρα καλωδίων, τα οποία πωλούσαν στη συνέχεια στην «μαύρη» αγορά του χαλκού.

Μαζί με τις κλοπές και τις φθορές ξένης περιουσίας, οι πέντε Ρουμάνοι προκαλούσαν και μεγάλη οικονομική ζημιά στις εταιρείες ΑΠΕ, καθώς οι εγκαταστάσεις τους, έμεναν εκτός παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα να χάνουν και πολλά έσοδα.

Η δράση τους, ανακόπηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο, μετά από έρευνες του Τμήματος Ασφαλείας Ηλιδας και συλλογή στοιχείων, από βιντεοκάμερες και ανακριτικές μεθόδους, φτάνοντας στη σύλληψη των πέντε νεαρών ηλικίας 25 έως 35 ετών στον Ελαιώνα Ηλείας.

Χθες, κάθισα στον εδώλιο του κατηγορουμένου και κρίθηκαν ένοχοι για τις πράξεις της διακεκριμένης κλοπής (έξι χρόνια κάθειρξη) και της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας (ένας χρόνος φυλάκιση). Για καλή τους τύχη, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, ενώ χάρη στην υπερασπιστική γραμμή των συνηγόρων υπεράσπισης Βασίλη Παπαβασιλόπουλου και Ιωάννη Ανδρουλάκη, αθωώθηκαν για την κατηγορία της σύστασης, διεύθυνσης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωσης, που θα επέφερε πολύ αυστηρότερες ποινές.

15 ΧΛΜ ΚΑΛΩΔΙΑ

Οι πέντε νεαροί, επιβαίνοντες σε δύο αυτοκίνητα, μετέβαιναν σε μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα της Πελοποννήσου και αλλού, τα οποία βρίσκονταν σε ερημικές περιοχές, όπου με τη χρήση εργαλείων, ξήλωναν χιλιόμετρα καλωδίων χαλκού και προξενούσαν μεγάλες υλικές ζημιές στις εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με εκπροσώπους των εταιρειών παραγωγής ενέργειας που κατέθεσαν στο δικαστήριο ως μάρτυρες κατηγορίας, οι δράστες είχαν αφαιρέσει καλώδια χαλκού, διαφόρων διατομών, συνολικού μήκους άνω των 15 χιλιομέτρων, η αξία των οποίων εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 240.000 ευρώ, ενώ οι φθορές που προκάλεσαν στα φωτοβολταϊκά πάρκα ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

Η σύλληψη των δραστών, είχε γίνει στον Ελαιώνα Ηλείας, κοντά σε φωτοβολταϊκο πάρκο της περιοχής, ενώ οι αστυνομικοί βρήκαν στην κατοχή τους και κατάσχεσαν γάντια και εργαλεία όπως κόφτες, πένσες, κατσαβίδια, επαναφορτιζόμενο συρματόσχοινο με γάντζους στις άκρες και άλλα, τα οποία χρησιμοποιούσαν για την αφαίρεση και την έλξη των καλωδίων χαλκού.

Επιπλέον, οι αστυνομικοί κατάσχεσαν τα δύο αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν οι δράστες για να μεταβαίνουν στους τόπους των κλοπών, καθώς και πέντε συσκευές κινητών τηλεφώνων με κάρτες sim, που βρήκαν στην κατοχή τους

Μεγαλη ζημια για τις εταιρειες 

Το δικαστήριο, έκρινε ότι οι πέντε Ρουμάνοι, για διάστημα έξι μηνών, είχαν διαπράξει συνολικά, οκτώ κλοπές και μια απόπειρα κλοπής σε φωτοβολταϊκά πάρκα, σε περιοχές των Νομών Ηλείας, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Κορινθίας, Καρδίτσας και Πιερίας. Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, της εταιρείας ENEL GREEN POWER, δικηγόρος Αθηνών Γιάννης Μπαρκαγιάννης, τόνισε ότι, η εταιρεία του, υπέστη μεγάλη οικονομική ζημιά από αυτές τις κλοπές, ενώ από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, προέκυψε η εμπλοκή τουλάχιστον τριών εκ των κατηγορουμένων, στις κλοπές των φωτοβολταϊκών πάρκων της εταιρείας που εκπροσωπούσε.

Οι πέντε κατηγορούμενοι επέστρεψαν στην φυλακή, ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισής τους, θα ασκούσαν έφεση, καθώς ισχυρίστηκαν ότι η δικογραφία δεν είχε κανένα αποδεικτικό στοιχείο σε βάρος τους, παρά μόνο κάποιες αποχρώσες ενδείξεις.

Όλη η επικαιρότητα