Συνεντεύξεις Υγεία

Η εγρήγορση είναι το κλειδί της επιτυχίας – Συνέντευξη του διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Γ. Καρβέλη, στην εφ. «Πατρίς»

Ακούστε το άρθρο

«Είναι στο χέρι μας να μην υπάρξει δεύτερο κύμα. Επιδημιολογικά, δεν είμαστε σε δυσμενέστερη θέση από ό,τι στο ξέσπασμα του πρώτου κύματος» λέει στην εφ. «Πατρίς» ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης.

Ερωτηθείς σχετικά με τα αυξανόμενα κρούσματα και τη διάχυτη ανησυχία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι θα τον ανησυχούσε περισσότερο το να μην ανησυχούμε. «Δεν υπάρχει χειρότερη εξέλιξη από τον εφησυχασμό, όταν ο κίνδυνος είναι ακόμη εδώ, όταν είναι και παγκόσμιος και υψηλός και αφορά στην υγεία μας» τόνισε και υπενθύμισε ότι το κλειδί της επιτυχίας μας στην προηγούμενη φάση ήταν η εγρήγορση με τα έγκαιρα μέτρα και η ομόθυμη σοβαρή συμμόρφωση όλων μας.

Η στάση μας απέναντι στον κορωνοϊό θα καθορίσει και τη στάση του κορωνοϊού απέναντι μας.

Ο κ. Καρβέλης απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με τη στελέχωση των νοσοκομείων της Ηλείας, τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, την προμήθεια ιατρικών μηχανημάτων και ασθενοφόρων τονίζοντας ότι μοναδικός στόχος είναι οι νοσηλευτικές μονάδες της Δυτικής Ελλάδας να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Είμαστε ήδη στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού. Εκτός των Νοσοκομείων αναφοράς, πόσο έτοιμα είναι τα Νοσοκομεία αρμοδιότητας σας για την αντιμετώπιση του νέου κύματος; 

Μελετώντας την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας παρατηρείται μία αύξηση των κρουσμάτων τον μήνα Ιούλιο, συγκριτικά με τον αριθμό αυτών το μήνα Ιούνιο, όμως δεν μπορεί να ειπωθεί ακόμη με σιγουριά ότι διανύουμε ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού. Όλο αυτό το διάστημα το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, αλλά και με τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, εργάστηκε ώστε να εξασφαλίσει τη θωράκιση των Νοσηλευτικών Μονάδων αρμοδιότητας της αλλά και την επίτευξη υψηλού ποσοστού ετοιμότητας. Τα Νοσοκομεία μας είναι ήδη έτοιμα να αντιμετωπίσουν ένα πιθανό δεύτερο κύμα πανδημίας. Μιλώντας ειδικά για Γ.Ν. Ηλείας – Ν.Μ. Πύργου πρέπει να αναφερθεί ότι διαθέτει δέκα τρεις (13) κλίνες ΜΕΘ για Covid – 19 και είκοσι (20) για νοσηλεία Covid – 19, στην είσοδο του ΤΕΠ του Νοσοκομείου υπάρχει container για την υποδοχή πιθανόν κρουσμάτων, είναι εφοδιασμένο με όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας και το προσωπικό είναι πλήρως εκπαιδευμένο για την αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διενέργεια ελέγχου αντισωμάτων για το Νομό Ηλείας;

Το Γ.Ν. Πύργου έχει οριστεί ως Κέντρο Ελέγχου για το Νομό Ηλείας. Έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για το προσωπικό των τριών Νοσοκομείων (Πύργου, Αμαλιάδας και Κρεστένων), των Κέντρων Υγείας του νομού και του ΟΚΑΝΑ. Τώρα θα προχωρήσει σε άλλες ομάδες στόχους (πχ προσωπικό Αστυνομίας Πύργου), εκτός του προσωπικού των υγειονομικών υπηρεσιών, λόγω του γεγονότος ότι υπάρχει περίσσευμα αντιδραστηρίων.

Στην πρόσφατη προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας για την πρόσληψη 81 μονίμων ιατρών με σκοπό την ενίσχυση των νοσοκομείων του ΕΣΥ δεν υπήρξε πρόβλεψη για το Γ.Ν. Πύργου, παρόλο που οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό είναι πολλές, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας. Γνωρίζεται γιατί συνέβη αυτό;

Το Υπουργείο Υγείας είναι υπεύθυνο για την έκδοση της προκήρυξης άρα και καθ’ ύλην αρμόδιο για να απαντήσει στην ερώτηση αυτή. Η 6η Υγειονομική Περιφέρεια διαβίβασε τα αιτήματα όλων των Νοσοκομείων, ως όφειλε, χωρίς όμως να έχει λόγο στον τελικό σχεδιασμό. Εκείνο που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι ο σχεδιασμός αυτός από το Υπουργείο Υγείας έγινε με γνώμονα τις αυξημένες και ιδιαίτερα επιτακτικές ανάγκες κυρίως των νησιωτικών περιοχών καθώς οι περισσότερες θέσεις προορίζονταν για Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. στη νησιωτική Ελλάδα. Φυσικά το Υπουργείο έχει δεσμευτεί ότι σύντομα θα δρομολογηθούν οι ενέργειες που απαιτούνται ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό και στο Γ.Ν. Πύργου.

Πέρα από τις ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό υπάρχουν ελλείψεις και σε άλλες ειδικότητες (νοσηλευτικό, διοικητικό κτλ). Έχουν γίνει κάποιες ενέργειες για την κάλυψη αυτών των αναγκών;

Η Διοίκηση της 6ης Υ.ΠΕ, αφού εξέτασε τις όποιες πιθανές ανάγκες σε προσωπικό, προέβη στην πρόσληψη ενός μεγάλου αριθμού Επικουρικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων, γεγονός που κάλυψε σε μεγάλο ποσοστό τις Νοσηλευτικές Μονάδες αρμοδιότητας μας, οι οποίες μπορούν να λειτουργούν εύρυθμα και να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Πέρα από τις ανάγκες για ενίσχυση σε προσωπικό τι ανάγκες υπάρχουν σε ιατρικά μηχανήματα;

Η 6ης Υγειονομικής Περιφέρεια έχει προχωρήσει στην προμήθεια ενός (1) Συστήματος Μαγνητικής Τομογραφίας συνολικού προϋπολογισμού δαπάνης 755.000€ με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της 6ης Υ.ΠΕ για την κάλυψη των αναγκών του Γ.Ν. Ηλείας – Ν.Μ. Πύργου. Επιπλέον είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός για την προμήθεια είκοσι (20) και παραπάνω ασθενοφόρων για την κάλυψη αναγκών.

Όλη η επικαιρότητα