Ευρώπη

Η ΕΕ απειλεί να αποκλείσει τις εξαγωγές του εμβολίου κατά της COVID-19 της AstraZeneca

Ακούστε το άρθρο

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απείλησε σήμερα με αποκλεισμό των εξαγωγών του εμβολίου κατά της COVID-19 της AstraZeneca αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λάβει πρώτα τις παραδόσεις της.

“Έχουμε την επιλογή να απαγορεύσουμε οποιαδήποτε προβλεπόμενη εξαγωγή. Αυτό είναι το μήνυμα που διαβιβάζουμε στην AstraZeneca: σεβαστείτε το συμβόλαιό σας με την Ευρώπη προτού αρχίσετε να παραδίδετε σε άλλες χώρες”, δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στον γερμανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke.

“Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι”, πρόσθεσε η πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, απευθύνοντας μια σαφή προειδοποίηση, και υπογράμμισε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν το θέμα των παραδόσεων την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα ενεργοποιήσει διαδικασία που προβλέπεται από το συμβόλαιο για την επίλυση της διένεξης με την AstraZeneca της οποίας οι παραδόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 είναι σαφώς κατώτερες των αριθμών που προβλέπονταν αρχικά.

Η διαδικασία αυτή προβλέπεται στα συμβόλαια προμήθειας εμβολίων που έχει συνάψει η ΕΕ. Κάθε πλευρά έχει τη δυνατότητα να αποστείλει επιστολή στην άλλη πλευρά για να την καλέσει να συμμετάσχει σε διαδικασία επίλυσης της διένεξης, η οποία γίνεται 20 ημέρες αργότερα ανάμεσα στα εκτελεστικά στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της εταιρείας.

Η AstraZeneca αναμένεται να παραδώσει το δεύτερο τρίμηνο 70 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά της COVID-19, πολύ λιγότερες από τις 180 εκατομμύρια για τις οποίες είχε δεσμευτεί στο συμβόλαιο που υπέγραψε με την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα