WEB tv Ελλάδα Πολιτισμός

Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον Μίκη της – Με ριζίτικα και δάκρυα το «ύστατο χαίρε» (vids)

Το χωριό Γαλατάς, η Κρήτη, η Ελλάδα και η οικουμένη «αποχαιρέτησαν» τον μεγάλο Έλληνα.
Ακούστε το άρθρο

Πλήθος κόσμου πλημμύρισε τους δρόμους γύρω από το νεκραταφείο στον Γαλατά Χανίων όπου σήμερα το μεσημέρι, η κρητική γη δέχθηκε τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη.

Μικροί και μεγάλοι χειροκροτούσαν και τραγουδούσαν τραγούδια του κορυφαίου δημιουργού. Η καμπάνα χτυπούσε πένθιμα, ενώ το φέρετρο συνόδευαν μέλη της οικογένειάς του.

Στο νεκροταφείο έδωσε το παρών επίσης και η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης, τραγουδώντας το ριζίτικο τραγούδι «τον ανδρειωμένο μην τον κλαις», τραγουδώντας αξέχαστες μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη, φωνάζοντας « αθάνατος» και με παρατεταμένα χειροκροτήματα οι πολίτες και συγχωριανοί του Μίκη Θεοδωράκη αποχαιρέτησαν την σορό του κατά την έξοδο από τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, όπου και τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία.

Με δάκρυα στα μάτια οι πολίτες που από νωρίς το πρωί είχαν βρεθεί έξω από τον ιερό ναό τίμησαν την μνήμη του μεγάλου Έλληνα με τα τραγούδια του οποία μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν γενεές Ελλήνων.

Στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, βρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, βουλευτές, δήμαρχοι εκπρόσωποι των αρχών και η οικογένεια του εκλιπόντα.

Πάνω στο φέρετρο του Μίκη Θεοδωράκη υπήρχε το βραβείο Λένιν.

Επικήδειους λόγους εκφώνησαν εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη και ο δήμαρχος Χανίων ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή του μουσικού αποχαιρετισμού του Μίκη από την κόρη του Μαργαρίτα, που απέδωσε την σύνθεση «κλαίνε» του μεγάλου Έλληνα μουσουργού.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, το φέρετρο με την σορό του Μίκη Θεοδωράκη ασπάστηκε πρώτη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ακολούθησαν οι πολιτικοί αρχηγοί, και τα μέλη της οικογένειας του.

Ο Μίκης Θεοδωράκης όπως αυτός είχε επιλέξει θα «αναπαυθεί» αιώνια στο κοιμητήριο του χωριού του για να αγναντεύει για πάντα τα υπερήφανα Λευκά Όρη και τον απέραντο κάμπο των Χανίων.

Το χωριό Γαλατάς, η Κρήτη, η Ελλάδα και η οικουμένη «αποχαιρέτησαν» τον μεγάλο Έλληνα που με την στάση ζωής του, την μουσική και τα τραγούδια έκανε γνωστή την χώρα μας σε κάθε άκρη του πλανήτη.

Στην κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη, στο χωριό Γαλατάς Χανίων, έδωσε το παρόν και ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος και ο μουσικός παραγωγός Γιάννης Τζουανόπουλος.

Αποτίοντας φόρο τιμής και «συντροφιά» στην τελευταία κατοικία ο δήμαρχος Πύργου έριξε στον τάφο του Μίκη Θεοδωράκη μια χούφτα Πυργιώτικης γης.

Ήταν χώμα γης από το λόφο του Επαρχείο του Πύργου. Χώμα από την πόλη που ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης τόνιζε συχνά-πυκνά ότι αγάπησε πολύ…

Διαβάστε Επίσης

Όλη η επικαιρότητα