Ηλεία

Η ΕΛΜΕ καταγγέλλει τον διευθυντή του 2ου Γυμνασίου Αμαλιάδας για εκφοβισμό

Ακούστε το άρθρο

Τον διευθυντή του 2ου Γυμνασίου Αμαλιάδας για «επίδειξη ισχύος», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Ν. Ηλείας.

Μέσω επίσημου εγγράφου, η ΕΛΜΕ «προχωρά» σε σοβαρή καταγγελία μιλώντας «για δημιουργία κλίματος εκφοβισμού και χειραγώγησης των εκπαιδευτικών του 2ου Γυμνασίου Αμαλιάδας» κατά τη διαδικασία της αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας!

Η εφ. «Πατρίς» γνωρίζει το περιεχόμενο του εγγράφου – καταγγελίας της ΕΛΜΕ, το οποίο κοινοποιήθηκε στα αρμόδια όργανα της Εκπαίδευσης.

«Επέβαλε παραμονή… απεργών;»

Στη σχετική ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Ν. Ηλείας αναφέρει ότι:

«Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ηλείας καταγγέλλει τον Διευθυντή του 2ου Γυμνασίου Αμαλιάδας για επίδειξη ισχύος, δημιουργία κλίματος εκφοβισμού και χειραγώγησης των εκπαιδευτικών του σχολείου κατά τη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας. Πιο συγκεκριμένα ο Διευθυντής καταστρατηγώντας κάθε έννοια δημοκρατικής δεοντολογίας και συναδελφικότητας απαίτησε και επέβαλε ως προϊστάμενη αρχή, στη δεύτερη συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων για την αξιολόγηση, ως υποχρεωτική την παραμονή σε αυτήν των συναδέλφων που, ήδη από την έναρξη της διαδικασίας της αξιολόγησης, έχουν καταθέσει στο σχολείο έγγραφες δηλώσεις για συμμετοχή τους στην απεργία- αποχή που έχει κηρύξει η ΟΛΜΕ (9/2/2021) από την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας και από κάθε άλλη διαδικασία αξιολόγησης.

Στη συνέχεια απαιτεί από εκπαιδευτικό που συμμετέχει στην προαναφερθείσα απεργία -αποχή του κλάδου να του δώσει εγγράφως “εξηγήσεις”, γιατί τόλμησε να υπογράψει με αιτιολογημένη επιφύλαξη στο πρακτικό του συλλόγου διδασκόντων στην εν λόγω συνεδρίαση.

Οι παραπάνω ενέργειες καθώς και η επιμονή του στην τελεσίδικη θέση του για “έγγραφες εξηγήσεις” αναιρούν την εικόνα περί δήθεν “σεβασμού της αντίθετης άποψης, δημοκρατικής λειτουργίας και συνδιοίκησης μαζί με τον σύλλογο διδασκόντων του σχολείου…”, που εντέχνως και παραπλανητικά προσπάθησε να δημιουργήσει κατά τη σχετική με το θέμα επί τόπου παρέμβαση των μελών του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ…».

Μιλούν για κλίμα φόβου!

Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι ο διευθυντής του σχολείου αυθαιρετεί κατά εκπαιδευτικού, δημιουργώντας ένα γενικευμένο κλίμα φόβου, με συνέπεια να μην εκφράζονται αντίθετες απόψεις…

«Είναι ολοφάνερο ότι ο εν λόγω διευθυντής αυθαιρετεί εις βάρος της συναδέλφου και την εργαλειοποιεί τη δεδομένη στιγμή για γενίκευση του κλίματος φόβου και τρόμου στον Σύλλογο Διδασκόντων, ώστε να μην τολμά κανείς να “ορθώνει ανάστημα ή αντίθετη άποψη”.

Τέτοιες τακτικές και πρακτικές επιβολής, θυμίζουν άλλες εποχές… Υπενθυμίζουμε στον Διευθυντή του σχολείου ότι εκφοβίζει με “έγγραφες εξηγήσεις” συνάδελφο τη στιγμή που ο κλάδος συμμετέχοντας μαζικά στην απεργία –αποχή πάγωσε με συντριπτική πλειοψηφία τις διαδικασίες της αξιολόγησης.

Η απεργία αποχή είναι διαρκείας (για όσο ισχύει ο ν.4692 και η σχετική ΥΑ), δεν αφορά μόνο στις αρχικές συνεδριάσεις αλλά και σε όλες τις επόμενες διαδικασίες. Αυτό σημαίνει, ότι ακόμα και αν κάποιος συνάδελφος δεν δήλωσε αρχικά απεργία αποχή και μπήκε στις ομάδες, αλλά αργότερα αλλάξει γνώμη και πειστεί ή θελήσει να συμμετάσχει στην απεργία αποχή μπορεί να τη δηλώσει ανά πάσα στιγμή, καταθέτοντας τη δήλωσή του στο πρωτόκολλο του σχολείου (ΟΛΜΕ Ενημερωτικό Σημείωμα, 22/02/2021).

Τονίζουμε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε συναδέλφου να καταθέτει στις συνεδριάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων ελεύθερα και χωρίς φόβο τη γνώμη του και να αιτιολογεί την υπογραφή του ή την επιφύλαξή του. Σε καμιά περίπτωση το δικαίωμα των εκπαιδευτικών στην αυτοδιάθεση και στην ελεύθερη βούληση δεν μπορεί να καταστρατηγείται από τους έχοντες θέση ευθύνης…».

Καταλήγοντας, επισημαίνεται: «Συνοψίζοντας απαιτούμε ο Διευθυντής του σχολείου να ανακαλέσει την απόφασή του για έγγραφες “εξηγήσεις”» της εν λόγω συναδέλφου και δηλώνουμε σε όλους τους τόνους ότι η ΕΛΜΕ θα γίνει ασπίδα προστασίας για κάθε συνάδελφο που θίγονται τα εργασιακά και δημοκρατικά του δικαιώματα και θα σταθεί με αποφασιστικότητα απέναντι σε κάθε απόπειρα-ενέργεια δημιουργίας κλίματος τρομοκρατίας στους συλλόγους διδασκόντων και στις σχολικές μονάδες γενικότερα».

Όλη η επικαιρότητα