Ηλεία

Η Ηλεία Δωρα Κριτσάρη μιλά για την Βηρυτό που αγάπησε: «Δεν θα την ξαναδώ όπως την θαύμασα»…

Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία σε πολλούς Έλληνες προκάλεσε το τραγικό γεγονός με την ισχυρή έκρηξη στη Βηρυτό του Λίβανου που ισοπέδωσε ένα μεγάλο μέρος της πόλης με απολογισμό δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και άφησε άστεγο ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της πόλης…

Ανάμεσα τους και η υπάλληλος στη ΔΟΥ Πύργου Δώρα Κριτσάρη η οποία έχει μια ιδιαίτερη σχέση με την πρωτεύουσα του Λίβανου αφού έχει πολλούς φίλους εκεί… όπως η ίδια δήλωσε στην εφημ. ΠΑΤΡΙΣ.

«Έχω πολλούς φίλους στη Βυρηττό. Σχεδόν όσοι μίλησαν στα κανάλια είναι όλοι φίλοι μας. Συμμαθητές του αείμνηστου άντρα μου Βασίλη Πετρόγιαννη που έζησε εκεί πολλά χρόνια. Άνθρωποι με τους οποίους έχω άριστες σχέσεις όλα αυτά τα χρόνια και κρατώ επαφές μαζί τους. Έχουν πάθει σοκ. Ήταν κάτι το φοβερό αυτό που έζησαν…».

«Ο πεθερός μου εργαζόταν στην ελληνική πρεσβεία στη Βυρηττό και η πεθερά μου, κόρη του στρατηγού Γεώργιου Κονδύλη ήταν δασκάλα στο Ελληνικό σχολειό. Έζησαν εκεί 40 χρόνια», διευκρινίζει η κα Κριτσάρη που συμπληρώνει πως «Έχω επισκεφτεί δυο φορές την πόλη στο παρελθόν, η πρώτη το 1996 και η δεύτερη το 2019 όπου διαπίστωσα ότι στη Βυρηττό υπήρχε πολύ μεγάλη ανάπτυξη και ανοικοδόμηση. Προγραμματίζω να βρεθώ και πάλι εκεί την επόμενη χρονιά για να επισκεφθώ και να δω τους φίλους μου οι οποίοι είναι όλοι, ευτυχώς, καλά. Επίσης θέλω ο γιός μου να έχει επαφή με την πόλη, το μέρος που έζησε ο πατέρας του, ο παππούς και η γιαγιά του που όλοι τους πέρασαν πολύ όμορφα χρόνια εκεί».

«Η Βηρυτός ήταν μια όμορφη πόλη και λυπάμαι που δεν θα δω ξανά ότι αντίκρισα πέρυσι, θέλω όμως να πιστεύω ότι παρά το μεγάλο πλήγμα θα καταφέρει να ορθοποδήσει», αναφέρει χαρακτηριστικά…

«Η Βηρυτός πέθανε»…

Μια από τις φίλες της οικογένειας της Δώρας Κριτσάρη είναι η Dora Kyriacopoulos-Curtis που παρά τα τραύματα της είναι καλά… Η ίδια μίλησε στο Open για τα δραματικά λεπτά που έζησε λέγοντας πως «Η Βηρυτός πέθανε, πάει, δεν υπάρχει, πια. Στην πρώτη έκρηξη που ακούστηκε πήγα στο παράθυρο και νόμιζα ότι έγινε σεισμός. Έγινε η δεύτερη έκρηξη και εκτοξεύομαι από το σαλόνι στην είσοδο του σπιτιού και πέφτω στα τζάμια. Όλο το σπίτι είναι χάλια». Οι στιγμές που ακολούθησαν ήταν εφιαλτικές. Τα τραύματά της από τα τζάμια ήταν βαθιά και το πάτωμα γέμισε με αίματα. Μέσα σε πανικό μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης, εκεί όπου ερχόταν ο ένας μετά τον άλλον. Την ίδια στιγμή, παρουσιάζονταν οι πρώτες ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, καθώς δεν είχαν ούτε τα βασικά για τις πρώτες βοήθειες.

«Εγώ λιποθύμησα γιατί είχα πολύ αίμα», τονίζει η Ελληνίδα τραυματίας, αφού στο σώμα της είχε πάρα πολλά γυαλιά. «Δεν είχαν να μου κάνουν ούτε ράμματα στις πληγές που ήταν μεγάλες και ανοικτές. Δεν μπορώ να σας περιγράψω τους ανθρώπους που ήταν πληγωμένοι. Δεν έχω δει τόσο αίμα στη ζωή μου. 17 χρόνια πόλεμο δεν τα έχω δει αυτά, δεν τα έχω ζήσει, ούτε σε έργο».

Όλη η επικαιρότητα