Ηλεία

Η «ΗΝΙΟΧΟΣ 21» αντιμέτωπη με τον covid-19

Ακούστε το άρθρο

Η «ΗΝΙΟΧΟΣ» μια από τις σημαντικότερες πολυεθνικές ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, βρίσκεται για δεύτερη χρονιά αντιμέτωπη με τον covid-19.

Η εξέλιξη της πανδημίας θα κρίνει τη διεξαγωγή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς» από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχουν υπάρξει προς το παρόν επαφές και έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση για συμμετοχή στην «ΗΝΙΟΧΟΣ 21» οι: Αμερικανοί, οι Ισπανοί, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι Γάλλοι. Ηχηρές συμμαχικές συμμετοχές που αναδεικνύουν τη διεθνή αναγνώριση των Ελλήνων αεροπόρων και μηχανικών.

Μάλιστα στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας θα μετασταθμεύσουν Mirage και RAFALE της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Οι συμμετοχές δεν αναμένεται να είναι πολλές αλλά θα είναι πολυπληθής ο στόλος των μαχητικών αεροσκαφών. Στα τέλη Φεβρουαρίου αναμένονται να επισκεφθούν την 117 ΠΜ αξιωματικοί εκπρόσωποι των αποστολών για διερευνητικές επαφές.

Η αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος» εκτελείται σε ετήσια βάση, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) και της 117 Πτέρυγας Μάχης στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας. Διαρκεί 15 ημερολογιακές ημέρες (φέτος θα διαρκέσει 10) και καλύπτει ολόκληρο το FIR Aθηνών.

Το σενάριο της Άσκησης βασίζεται στην ιδέα εκτέλεσης επιχειρήσεων από μία Αεροπορική Βάση, με τη συμμετοχή όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όλη η επικαιρότητα