Υγεία

Η ισορροπημένη διατροφή είναι η λύση για ιδανικό και υγιές σώμα

Ακούστε το άρθρο

Η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μαρία Χριστακοπούλου μας απαντά :

Εξαντλητικές και επικίνδυνες οι γρήγορες δίαιτες

Το σωματικό βάρος είναι ένα θέμα που ταλανίζει γυναίκες και άντρες και που πολλές φορές παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις γιατί ενώ δεν τρώμε η ζυγαριά δεν κατεβαίνει..

Αποτέλεσμα είναι να οδηγούμαστε σε ένα φαύλο κύκλο να χαλάει η ψυχολογία μας και τελικώς να απογοητευόμαστε από την όλη κατάσταση. Δεν είναι και λίγες οι φορές που πολλοί ακολουθούν μια δίαιτα που διάβασαν στο διαδίκτυο, ή μια δίαιτα που τους είπε η φίλη της γνωστής της γειτόνισσας, με αποτέλεσμα να μην καταφέρνουν να δουν κανένα αποτέλεσμα.

Το συμπέρασμα είναι ότι όλες οι δίαιτες δεν ταιριάζουν σε όλους. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όπως η ηλικία, το φύλο, η εργασία του καθενός, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και άλλα πολλά που καθορίζουν τις ανάγκες και τα γεύματα όπως μας εξηγεί η διαιτολόγος – διατροφολόγος Μαρία Χριστακοπούλου

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας και παίρνουμε κάποιες φορές κιλά σε σύντομο χρονικό διάστημα ;
Ο μεταβολισμός δεν είναι ίδιος για όλους επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Το κάθε άτομο έχει τον δικό του, αυτό που πολλες φορές ακούμε να λένε έχω δύσκολο ή έχω πολύ καλό μεταβολισμό. Αν ανήκω στον μεταβολισμο που είναι δύσκολος, ο τρόπος ζωής θα πρέπει να είναι πάντα προσεκτικός. Οι διατροφικές επιλογές θα πρέπει να είναι συγκεκριμένες και το άτομο αυτό θα πρέπει να ακολουθεί ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Αν αφεθεί θα πάρει γρήγορα κιλά και θα τα χάσει πολύ αργά . Ο οργανισμος έχει μάθει σε ένα μοτίβο αν αυτό αλλάξει τότε υπάρχει ανισορροπία στις ορμόνες και πόσο μάλλον στα κιλά . Εν κατακλείδι αν δεν υπάρχει ιατρικής φύσης πρόβλημα τα κιλά μπορούμε να τα ελέγξουμε, καθώς επίσης και να τα συντηρήσουμε !

Ποιες τροφές θεωρούνται «ένοχες» για την απότομη αύξηση του βάρους που θα πρέπει να τις αφαιρέσουμε από διατροφή μας;
Τα τελευταια χρόνια η καθημερινότητα γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Οι γονείς δουλεύουν πολλές  ώρες και τα παιδια έχουν αρκετές δραστηριότητες και αναγκαζονται να είναι πολλές ώρες έξω από το σπίτι, έτσι η διατροφή είναι ένα δεύτερο κομμάτι διότι δεν υπάρχει ο ”χρονος” όπως λένε και έτσι καταφεύγουν σε εύκολες επιλογές φαγητών απ¨εξω, συσκευασμενα τρόφιμα,  junk food – αναψυκτικά. Όλα αυτά όμως το μόνο που προσφέρουν στην υγειά μας είναι λίπος ! Πίτες, πίτσες, γλυκά, πατατάκια, κρουασάν, σοκολάτες, σάντουιτς, σφολιατοειδή και όλα τα τυποποιημένα προϊόντα θα πρέπει να τα αφαιρέσουμε από τη διατροφή μας, αφενός προκαλουν απότομη αύξηση των κιλών αφετέρου ανεβάζουν την κακή χοληστερόλη, το σακχαρώδη διαβήτη και προκαλούν καρδιαγγειακά προβλήματα.

Με δεδομένο ότι κυκλοφορούν πολλές δίαιτες, πώς μπορούμε να καταλάβουμε αυτή που μας ταιριάζει ;
Ποτέ δεν εμπιστευόμαστε ότι κυκλοφορεί. Η κατάλληλη δίαιτα-διατροφή είναι αυτή που θα ετοιμάσει εξατομίκευμενα ο πτυχιούχος Διατροφολογος – Διαιτολογος, ούτε ο γυμναστής ούτε η αισθητικός, ούτε ο παθολόγος!  Χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Ο /η διατροφολόγος μας, με βάση την λιπομέτρηση και το ιατρικό ιστορικό του ατόμου θα βγάλει τις κατάλληλες θερμίδες για το πρόγραμμα διατροφής. Συνεπώς δεν διαβάζουμε και δεν ακολουθούμε καμία δίαιτα που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγειά μας.

Ποια είναι η γνώμη σας για τις δίαιτες εξπρές ; Οι εξαντλητικές δίαιτες πόσο επηρεάζουν τη μυϊκή μας μάζα ;  Ποια κριτήρια θεωρούνται σημαντικά για να επιλέξει κάποιος μια δίαιτα ;
Είναι συχνό το φαίνομαι ότι λίγο πριν από το καλοκαίρι ή πριν από κάθε event γάμος – βάπτιση όλοι θέλουν να χάσουν εξπρές τα κιλά τους. Μεγάλο λάθος οι γρήγορες δίαιτες γιατί είναι εξαντλητικές, επικίνδυνες για την υγεία και απαγορεύεται για κάθε ηλικια. Η κάθε διατροφη είναι εξατομικευμένη με τις αναγκες τους καθενος, αν οι θερμίδες που τρώω είναι λιγότερες από όσο πρέπει να ζήσω, τότε θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα . Όταν χάνω γρήγορα κιλά δεν χάνω λίπος άλλα χάνω μεγάλο ποσοστού μυϊκής μάζας κάτι ότι οποίο δεν είναι σωστό. Η σωστή απώλεια από μια ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να είναι απώλεια λίπους με αύξηση Μυϊκού ιστού + αύξηση ποσοστού νερού. Το κάθε πρόγραμμα διατροφής εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο, το ύψος , τη φυσική δραστηριότητα, την καθιστική ζωή, τις ώρες εργασίας, αν είναι σε περίοδο εγκυμοσύνης-θηλασμού, αν είναι παιδιά,ενήλικες, αθλητές, παθολογικες καταστασεις κ.ά.

Τελικά για να χάσεις βάρος ισχύει ότι πρέπει να κόψεις το φαγητό ;
Όχι φυσικά! Σε αντίθεση θα πρέπει να εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο 5 γεύματα σωστά και ισορροπημένα. Όπως Πρωινό – Σνακ – Μεσημεριανό – Απογευματινό –Βραδινό. Το κάθε γεύμα θα πρέπει να έχει διάστημα 3 με 4 ώρες. Για να να χάσουμε
βάρος επιλέγουμε όλες τις κατηγορίες τροφίμων Υδατάνθρακες, Λίπη, Πρωτεΐνες και με τις θερμίδες που έχει ανάγκη το κάθε άτομο. Αποφεύγω τα τηγανητά, επιλέγω ψητά, βραστά, λαχανικά, πολλά φρούτα. Το βραδινό γεύμα είναι καλό να γίνεται όσο πιο νωρίς. Καταναλώνουμε πολύ νερό, ροφήματα τύπου τσάι χωρίς ζάχαρη και όχι αναψυκτικά και αλκοόλ. Μια φόρα την εβδομάδας επιτρέπεται γλυκό επιλογής. Φυσικά δεν ξεχνάμε την γυμναστική που πρέπει να είναι 2-3 φορές την εβδομάδα .

Όλη η επικαιρότητα